Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απάντηση της Intralot στο bankingnews: Η αναχρηματοδότηση ομολόγου πέτυχε μείωση του κόστους δανεισμού

tags :
Απάντηση της Intralot στο bankingnews: Η αναχρηματοδότηση ομολόγου πέτυχε μείωση του κόστους δανεισμού
Τι απαντάει η Intralot σε δημοσίευμα του bankingnews για το ομολογιακό
Ετήσια μείωση του κόστους δανεισμού ύψους 10 -15 εκατ. ευρώ πέτυχε η Intralot, με την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την απάντηση της ίδιας της εταιρείας σε σχετικό δημοσίευμα του www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την Intralot, για την ορθή ερμηνεία των γεγονότων επισημαίνονται τα ακόλουθα:
• Η μείωση του ονομαστικού κόστους δανεισμού κατά 3% οδηγεί σε μείωση του ετήσιου κόστους δανεισμού κατά €15 εκ [250 Χ 6,75%- 325 Χ9.75%]1 ή 10 εκ  [250 Χ 6.75% -276.7 Χ9.75%,  εάν λάβουμε υπόψη ότι €50 εκ είχαν ήδη αγορασθεί με 30/6/2016], που σημαίνει ότι στην επόμενη πενταετία η Intralot θα έχει όφελος από 50 εκ € ως 75 εκ €, ανάλογα με την βάση υπολογισμού.
Πόσο πλέον, εάν ληφθεί υπόψη ότι το προηγούμενο ομόλογο είχε εκδοθεί υπό το άρτιο ενώ το τρέχον στο άρτιο.
• Με την πρόταση εξαγοράς της 14.09.2016 η Intralot επαναγόρασε ομολογίες ύψους €56 εκατ και ταυτόχρονα (την ίδια ημέρα και στην ίδια ανακοίνωση) η εταιρία έδωσε ανέκκλητη εντολή πρόωρης εξόφλησης του συνόλου των υπολοίπων ομολογιών της λήξης 2018 που δεν θα είχαν προσφερθεί προς επαναγορά εντός 30 ημερών.
Ως εκ τούτου το σύνολο των ομολογιών λήξης 2018 θα έχουν ακυρωθεί μέχρι την 14.10.2016 ενώ η εταιρία (μέσω της παράλληλης διαδικασίας επαναγοράς) θα έχει σημαντικό όφελος και από «δεδουλευμένους τόκους».
• Η τιμή επαναγοράς 105,155% αντικατοπτρίζει την συμβατική ποινή προπληρωμής του υπάρχοντος ομολόγου 104,875% που αναχρηματοδοτήθηκε, πλέον ενός μικρού κινήτρου για την μη πληρωμή τόκου των επομένων 30 ημερών.
Με βάση τα ισχύοντα στις αγορές ομολόγων η ποινή προπληρωμής υπολογίζεται ως το 50% του κουπονιού του ομολόγου (9.75%/2).
Επιπλέον, για την επιλογή του χρόνου αναχρηματοδότησης η ανάλυσή σας παραβλέπει ότι οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερη απόδοση (πρόσθετο 2%-3% ετησίως) όταν ο εκδότης προσπαθεί να αναχρηματοδοτήσει ομολογιακό δάνειο κοντά στην λήξη του, καθώς θεωρούν ότι τότε βρίσκεται «σε ανάγκη».
Άρα πέρα από το γεγονός ότι η διαφορά επιτοκίων των δυο ομολόγων πολλαπλάσια υπερκαλύπτει την ποινή αποπληρωμής του παλαιού ομολόγου, οποιοσδήποτε εκδότης απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές οφείλει να υπολογίζει το επιπλέον κόστος που θα χρειασθεί να πληρώσει εάν προσπαθήσει να χρηματοδοτήσει στην λήξη του τίτλου.
Προφανώς τα έξοδα έκδοσης είναι χαμηλότερα όταν η χρηματοδότηση γίνεται στον σωστό χρόνο ενώ υπάρχουν είτε αυτή γίνει τον Σεπτέμβριο του 2016 ή τον Αύγουστο του 2018. 
• Το νέο ομόλογο επιλέχθηκε να έχει 5ετη διάρκεια για να μπορέσει η Intralot να εκδώσει 1 ομολογιακό δάνειο (αντί για 2) το 2021 προσφέροντας στους επενδυτές ένα μεγαλύτερο, πιο εμπορεύσιμο και πιο ελκυστικό (και άρα και χαμηλότερης τιμολόγησης) τίτλο.
Επισημαίνεται ότι αξιολογήθηκε από τα rating agencies (Moody’s και S&P) τα οποία επιβεβαίωσαν την βαθμολογία του σε B1 και Β, αντίστοιχα.   
Συμπερασματικά η Intralot πέτυχε ετήσια μετρήσιμη μείωση του κόστους δανεισμού €10 -15 εκ με την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, η οποία πλήρως καλύπτει οποιαδήποτε ποινή αποπληρωμής του παλαιού και δημιουργεί ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις έκδοσης νέου όταν αυτό χρειασθεί.

Το σχετικό δημοσίευμα του www.bankingnews.gr

Η Intralot αναχρηματοδότησε ομολογιακό με 3% χαμηλότερο επιτόκιο αλλά δεν πέτυχε μείωση του κόστους δανεισμού

Σχεδόν μηδενική μείωση στο κόστος δανεισμού πέτυχε η Intralot με την πρόσφατη έκδοση ομολογιακού δανείου, αν και το νέο ομόλογο είναι με χαμηλότερο επιτόκιο κατά 3% σε σύγκριση με το παλιό.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75% λήξης 2021 με σκοπό την επαναγορά ομολόγου που έληγε το 2018 και είχε επιτόκιο 9,75%, το οποίο ήταν εξαιρετικά υψηλό.
Σύμφωνα με την εταιρεία συγκεκριμένα, επιθυμούσε να αγοράσει πίσω ομολογίες ύψους 276,7 εκατ. ευρώ.
Με την πρόταση εξαγοράς πήρε πίσω ομολογίες ύψους 56 εκατ. ευρώ.
Με μία πρώτη ανάγνωση και με την υπόθεση ότι θα εξαγοράσει όλες τις ομολογίες που έχουν μείνει, έχει πετύχει όφελος 3% για το ομόλογο που έληγε το 2018 και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας της 16ης Σεπτέμβριο ο Αντώνιος Κεραστάρης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σημείωνε, μεταξύ άλλων, πως πέτυχε η εταιρεία την έκδοση ομολογιών με επιτόκιο 6,75% για την αναχρηματοδότησης ομολογιών με επιτόκιο 9,75% μειώνοντας δραματικά το κόστος δανεισμού.
Όμως οι παλιές ομολογίες έκδοσης 1.000 ευρώ έκαστη, εξαγοράστηκαν προς 1051,55 ευρώ. Άρα δόθηκε επιτόκιο 5,155% ενώ σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση της εταιρείας θα δοθεί και ένας επιπλέον τόκος για όσο διάστημα είχε ήδη «δουλευτεί».
Αν μάλιστα κάποιος αφαιρέσει και τα έξοδα έκδοσης του νέου ομολογιακού, προμήθειες κτλ. ή και το γεγονός θα χρησιμοποιηθούν και ταμειακά διαθέσιμα άρα θα πληρώσει τόκο και γι΄ αυτά τότε φαίνεται πως χάνεται η όποια ωφέλεια του 3% συν 3%.
Ουσιαστικά η εταιρεία αναχρηματοδότησε νωρίτερα το δάνειο και όχι στη λήξη του που θα ήταν δύο χρόνια μετά.
Εδώ προστίθεται ένα ακόμη θέμα που μελλοντικά θα απασχολήσει πιθανότατα την εταιρεία.
Το 2021 που λήγει το συγκεκριμένο ομολογιακό λήγει άλλο ένα και έτσι τη συγκεκριμένη χρονιά θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, από ένα σύνολο μακροπρόθεσμων δανείων ύψους 508 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου.
Σημειώνεται πως υπάρχουν και βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου ο όμιλος έχει συνολικές υποχρεώσεις 905 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 146 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 213 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης