Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To στοίχημα διάσωσης της Μεβγάλ από τις τράπεζες - Ποιές εταιρείες ακολουθούν

tags :
To στοίχημα διάσωσης της Μεβγάλ από τις τράπεζες - Ποιές εταιρείες ακολουθούν
Η Mεβγάλ έχει επεξεργαστεί business plan μέχρι το 2020, με στόχο την ανάκτηση μεριδίων αγοράς στο εσωτερικό
Μετά από αρκετούς μήνες συζητήσεων και διαβουλεύσεων, οι πιστώτριες τράπεζες έδωσαν τελικώς το πράσινο φως στη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Η απόφαση των τραπεζών στην παρούσα φάση ήταν κομβικής σημασίας για την εταιρεία καθώς η οικονομική κατάσταση της είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αφού όπως προκύπτει και από τον ισολογισμό της βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τόσο του ομίλου όσο και της εταιρείας είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσά 45,306 εκατ. ευρώ και 40,786 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ως εκ τούτου υπήρχε ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η οποία έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων, ενώ υπάρχουν και προβλήματα στην ομαλή προμήθεια πρώτων υλών.
Η ΜΕΒΓΑΛ πλέον, μετά την αποχώρηση της οικογενείας Παπαδάκη και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Χατζάκου και τη ΔΕΛΤΑ, ελέγχεται από την οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου και τη ΔΕΛΤΑ ( η κάθε πλευρά έχει μετοχικό μερίδιο 43,18%), ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο μετέχει και η οικογένεια Συμεωνίδη 13,62%.
Η εταιρεία έχει επεξεργαστεί business plan μέχρι το 2020, με στόχο την ανάκτηση μεριδίων αγοράς στο εσωτερικό και περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, στόχος που θα υλοποιηθεί με την εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρείας, τις συνέργειες με τη ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας των δύο γαλακτοβιομηχανιών, τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έδωσαν την δυνατότητα στην εταιρεία για έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο θα αποπληρώσει την υφιστάμενη οφειλή προς τις τέσσερις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Η Μεβγάλ είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που πέρασαν την πόρτα των τραπεζών, καθώς πολλές είναι εκείνες που έχουν στηθεί στο κατώφλι.  
Οπως για παράδειγμα η Euromedica, για την οποία οι τράπεζες φέρεται να βρ΄σικονται κοντά στην εξεύρεση λύσης την στιγμή που η οικονομική κατάσταση της εταιρείας βρίσκεται στο «κόκκινο» με το συνολικό δανεισμό της (με βάση τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2016) να ανέρχεται στα 391,945 εκατ. ευρώ, να παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 182,143 εκατ. ευρώ και ζημιές 7,8 εκατ. ευρώ.
Η λύση που φάινεται να έχει πέσει στο τραπέζι για την λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάθρωση της εταιρείας είναι η ρευστοποίηση μέρος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η Euromedica σε συνδυασμό με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες βρίσκεται και το Ιατρικό Αθηνών για την αναδιάρθρωση δανειακών του υποχρεώσεων.
Η διοίκηση σημειώνει πως δεν θα υπήρχε ανάγκη αναδιάρθρωσης αν δεν υπήρχαν να αιφνίδια και αντισυμβατικά όπως τα χαρακτηρίζει μέτρα των Rebate και Clawback, σύμφωνα με τα οποία γίνονται πλέον οι πληρωμές από το δημόσιο.
Αίτημα για αναδιάθρωση του δανεισμού της και μείωση του επιτοκίου σε βιώσιμο επίπεδο έχει καταθέσει η ΚΡΕΚΑ και προσδοκά ουσιαστική λύση που θα δίνει προοπτική για σταδιακή μείωση του συνολικού δανεισμού της.
Σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους 27 εκατ. (18,55 εκατ. μακροπρόθεσμος και 8,4 εκατ. βραχυπρόθεσμος), βρίσκεται η διοίκηση της Δωδώνης (παγωτά).
Τέλος στην πώληση του εμπορικού κέντρου Athens Ηeart της Pasal, προσανατολίζονται οι πιστώτριες τράπεζες, με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού του Ομίλου.
Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη σχετικές συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές.
Η πορεία του εμπορικού κέντρου κρίνεται ικανοποιητική και αυτό αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς το 2016 τόσο η επισκεψιμότητα όσο και ο τζίρος των καταστημάτων εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 3%, σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για το λιανεμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης