Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρέμβαση του προέδρου του ΣΠΕΦ με αιχμές για το μέλλον της ΔΕΗ

tags :
Παρέμβαση του προέδρου του ΣΠΕΦ με αιχμές για το μέλλον της ΔΕΗ
Ο κ. Λουμάκης υπογραμμίζει, ότι η πώληση μόνο μονάδων της ΔΕΗ είναι μία μη βιώσιμη λύση για την επιχείρηση
Σε ερώτηση-παρέμβαση προς τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Ανδριώτη προχώρησε στην συνεδρία σήμερα (26/4) της ημερίδας του ΙΕΝΕ-ΕΒΕΑ-ΠΣΕ ο προέδρος του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) Στέλιος Λουμάκης, αναφορικά στο αν αντιλαμβάνεται η επιχείρηση, ότι η πώληση μόνο μονάδων της ΔΕΗ είναι επίσης μια μη βιώσιμη επιλογή για την επιχείρηση.  
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Λουμάκη είχε ως εξής:
«Με δεδομένο ότι:
1) Η ΔΕΗ πρέπει όπως και επίσημα αποδέχεστε, να περιοριστεί κάτω του 50% στην λιανική ως το τέλος του 2019 από 88% σήμερα.
2) Ότι πρέπει όπως και επίσημα αποδέχεστε, να εγκαταλείψετε το μονοπώλιο στον λιγνίτη πουλώντας μονάδες, ούτως ώστε να προκύψουν ανταγωνιστικά και περίπου ισοδύναμα παραγωγικά μίγματα μεταξύ των βασικών και καθετοποιημένων παικτών της αγοράς.
Η πώληση μόνο μονάδων θα οδηγήσει την ΔΕΗ σε υδροκέφαλη διάρθρωση, δηλαδή του να διακρατά πελατολόγιο υπερβολικά μεγαλύτερο από τις παραγωγικές της δυνατότητες και μάλιστα πελατολόγιο οριακής ή ακόμη και αρνητικής κερδοφορίας, όπως είναι οι αγροτικοί, οι βιομηχανικοί πελάτες, αλλά και οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.    
Στο μοντέλο δηλαδή μόνο πώλησης μονάδων χωρίς αντιπροσωπευτικό πελατολόγιο από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών μαζί, η ΔΕΗ θα βρεθεί φορτωμένη με όλες τις επαχθείς ομάδες πελατών, αναγκαζόμενη όμως να αγοράζει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ρεύματος από την χονδρική σε υψηλότερη τιμή, το οποίο με μαθηματική βεβαιότητα θα την οδηγεί σε αρνητικά περιθώρια λειτουργίας.  
Αντίθετα, οι ανταγωνιστές της που θα αγοράσουν τις μονάδες αυτές, θα αποκτήσουν μεν πρόσβαση σε φθηνότερα καύσιμα, πλην όμως εκτιμάται, πως δεν θα έχουν λόγο να προστρέξουν στην προσέλκυση των δύσκολων από πλευράς κερδοφορίας πελατών (αγροτικοί, βιομηχανικοί και ευπαθείς ομάδες), αλλά αντίθετα θα εστιάσουν τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μέχρι το 2019 στην διείσδυση τους στις ευκολότερες κατηγορίες υψηλής κερδοφορίας, όπως π.χ. είναι οι εμπορικές και οι επαγγελματικές κατηγορίες τιμολογίων».
Όπως επεσήμανε ο κ. Λουμάκης «ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης είχε κατά καιρούς “ψελλίσει” τον προσανατολισμό του στην πρόθεση δημιουργίας 2-3 πακέτων μονάδων μαζί με πελατολόγιο, πλην όμως φαίνεται, πως για λόγους που δεν μας γίνονται αντιληπτοί, η επιλογή αυτή φαίνεται πως ατόνησε.  
Αν δεν πρόκειται μόνο για πολιτικά αντανακλαστικά στο μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, θα θέλαμε να ακούσουμε, ποιο είναι το σενάριο για βιώσιμη και ισορροπημένη ΔΕΗ, που επεξεργάζεται η επιχείρηση, με δεδομένη την πώληση μονάδων».

Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης