Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Μιχάλης Τσαούτος (ΕΨΑ) μιλά στο bankingnews - Οι ζημιές από το Μαρινόπουλο και οι προσδοκίες για το 2017

tags :
Ο Μιχάλης Τσαούτος (ΕΨΑ) μιλά στο bankingnews - Οι ζημιές από το Μαρινόπουλο και οι προσδοκίες για το 2017
Σε 25 χώρες ταξιδεύουν τα προϊόντα της εταιρείας ΕΨΑ
«Μάχη» με το καλοκαίρι που δεν …λέει να έρθει δίνουν οι εταιρείες αναψυκτικών όπως και η εταιρεία ΈΨΑ η οποία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία καθώς τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν.
Ανάμεσα στο κακό παρελθόν ήταν και η υπόθεση της Μαρινόπουλος που κόστισε στην εταιρεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΨΑ κ. Μιχάλης Τσαούτος μιλάει στο bankingnews για το μέλλον και τα σχέδια τα εταιρείας αλλά και για την υπόθεση του ομίλου Μαρινόπουλου που τους οδήγησε σε «κούρεμα» των απαιτήσεων κατά 50% ενώ το ΦΠΑ υπολογίζετε στο σύνολο των απαιτήσεων.
Ο Γενικός Διευθυντής της ιστορικής εταιρείας ομολογεί ότι ποτέ δεν έδινε στο Μαρινόπουλο την αξία των προϊόντων που ζητούσε αλλά απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ενώ όταν βγήκε εκτός αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2016, δεν κατέστη εφικτό να κατευθύνουμε τη ζήτηση μέσω άλλων αλυσίδων ή σημείων πώλησης.
Η υπόθεση Μαρινόπουλου μας ανέκοψε τους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων οι οποίες όμως θα είναι υψηλότερες το 2016 σε σχέση με το 2015.
Ο κ. Μιχάλης Τσαούτος ανέφερε ότι συνολικός τζίρος της χρονιάς που πέρασε θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ υψηλότερος σε σχέση με το 2015.
Φέτος, ο κ. Μιχάλης Τσαούτος εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν άνοδο με διψήφιο ποσοστό χωρίς να ποντάρει στον τουρισμό, καθώς δεν επιθυμεί να μπει στην αγορά των ξενοδοχείων διότι ελέγχεται κυρίως από δύο πολυεθνικές εταιρείες που έχουν συνεργασία με τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Ο στόχος της ΕΨΑ είναι να εμφανισθεί φέτος στην περιοχή της Αττικής και ειδικότερα σε μικρά σημεία πώλησης και τα περίπτερα δίνοντας πρόσβαση στους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα της.
Ο κ. Μιχάλης Τσαούτος πιστεύει ότι οι έλληνες καταναλωτές πρέπει να βάλουν στη «ζυγαριά» των αγορών τους τα ελληνικά προϊόντα διότι ο καταναλωτής που δίνει 1 ευρώ επιστρέφουν 4 ευρώ στην οικονομία, ενώ ο πολυεθνικός όμιλος επιστρέφει πίσω μόλις τα 2 ευρώ. Η ΈΨΑ έφερε πρώτη στην αγορά τα προϊόντα λαϊτ με στέβια δημιουργώντας τη Cola στέβια.
Συνολικά η εταιρεία διαθέτει 5 προϊόντα με στέβια (δύο γεύσεις Τσάι , πορτοκαλάδα και η λεμονάδα).
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Τσαούτος κάνει λόγο για επιθετική πολιτική της Coca Cola στα προϊόντα με στέβια, δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα ανάμεσα στις εταιρείες αναψυκτικών.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο πολυεθνικός όμιλος θέλει να πάρει μερίδια αγοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία αναψυκτικών με στέβια, έτσι ώστε να προλάβει την «στροφή» των καταναλωτών προς τη νέα κατηγορία που … γεννιέται.
Πάντως, το σήμα κατατεθέν της ΕΨΑ είναι το μπουκάλι για το οποίο με την επιστροφή ο καταναλωτής μπορεί να πάρει από το κατάστημα το ποσό των 13 λεπτών του ευρώ για το μπουκάλι.
Η εταιρεία κάνει ένα ακόμη βήμα και χρησιμοποιεί παράλληλα με το μπουκάλι, το μπουκάλι PET αυξάνοντας την ποσότητα του περιεχομένου στα 330 ml.
H ΕΨΑ ταξιδεύει στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε 25 χώρες φθάνουν τα αναψυκτικά της.
Ανάμεσα σε αυτές και οι πιο σημαντικές είναι οι χώρες του Αραβικού Κόλπου και η Ινδία, οι οποίες μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να διπλασιάσουν τις παραγόμενες ποσότητες και o συνολικόw τζίρο να εκτοξευθεί!
Ο κ. Μιχάλης Τσαούτος λέει ότι η συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Σαπετά της εταιρείας ΒΙΚΟΣ που κατέχει το 25% των μετοχών της ΕΨΑ βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και θα συνεχισθεί αναζητώντας συνέργιες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι βασικοί μέτοχοι που ελέγχουν το 75% να μειώσουν τη συμμετοχή τους, καθώς δεν συντρέχει λόγος αναζήτησης κεφαλαίων για επενδύσεις.
Η ΕΨΑ τα έχει όλα το μόνο χρειάζεται είναι πωλήσεις και νέα σημεία πώλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια αγορά αναψυκτικών αποτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ με την Coca Cola να ελέγχει το 65% της αγοράς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης