Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Goldman Sachs και Deutsche Bank «μαγεύτηκαν» από τα 74,5 εκατ. ευρώ της οικογένειας Παυλίδη

tags :
Goldman Sachs και Deutsche Bank «μαγεύτηκαν» από τα 74,5 εκατ. ευρώ της οικογένειας Παυλίδη
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του Ιούλιου του 2017
Οι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs Asset Management και Deutsche Bank PrivateEquity δέχθηκαν μια ευχάριστη έκπληξη από την οικογένεια Παυλίδη, όταν τα στελέχη των δύο εταιρειών έλαβαν την πρόταση εξαγοράς του 88,4% των μετοχών της εταιρείας Mermeren Kombinat A.D, όταν στο τραπέζι είχαν πέσει κι άλλες προτάσεις για την εξαγορά της εταιρείας από  ξένους ανταγωνιστές.  
Η οικογένεια  Παυλίδη που κατέχει την ομώνυμη εταιρεία και δραστηριοποιείται στην εξόρυξη μαρμάρου με μία κίνηση ματ, απέκτησε αυτό επιθυμούσε δίνοντας στους πωλητές το ποσό των 74,5 εκατ. ευρώ.
Η οικογένεια Παυλίδη που κινείται μακριά από τα… φώτα της δημοσιότητας φέρνει στο προσκήνιο την επιχειρηματικότητα που κερδίζει όταν μάλιστα η εξαγορά γίνεται από ίδια  κεφάλαια και δεν απαιτήθηκε τραπεζικός δανεισμός.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του Ιούλιου του 2017 καθώς απαιτείται η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των Σκοπίων καθώς η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της γείτονος χώρας και τα  ΕΛ.ΠΙΣ των  μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Goldman Sachs και η Deutsche Bank

Στις 10 Απριλίου του 2009, η πλειοψηφία του συνόλου των μετοχών (88,4%) αποκτήθηκε από την εταιρεία «Stone Works Holding Coöperatief U.A.» Ολλανδίας.
Τον Φεβρουάριο του 2016, η Εθνική Τράπεζα της  Ελλάδος, κάτοχος τής Stone Works Holdings Coöperatief U.A, μέσω κεφαλαίων τα οποία διαχειριζόταν η θυγατρική της NBGI PE Limited  προχώρησε σε οριστική συμφωνία για την πώληση του 100% της συμμετοχής της στα 11 Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (“ΚΕΣ”) που κατέχει άμεσα ή έμμεσα και τα οποία διαχειρίζεται η NBGI Private Equity Limited (“NBGI PE”) σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών τα οποία διαχειρίζεται η Deutsche Bank Private Equity (“DBPE”) και η Goldman Sachs Asset Management (“GSAM”).
Η κύρια δραστηριότητα της Mermeren Kombinat A.D περιλαμβάνει την εξόρυξη, την  επεξεργασία και τη  διάθεση μαρμάρων και διακοσμητικών πετρών και την ίδια  στιγμή διαθέτει συμφωνία μεταλλευτικής παραχώρησης σε ισχύ μέχρι το 2030.

Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα

Το deal αναμένεται να δώσει σχεδόν διπλάσιο τζίρο στην εταιρεία Παυλίδης  Μάρμαρα τα επόμενα χρόνια ειδικότερα στο λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι ένα  από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα ελληνικά  προϊόντα και  κατευθύνεται προς  τις Αραβικές χώρες και στη Κίνα η οποία πλέον έχει γίνει ο πιο  σημαντικός αγοραστής  λευκού μαρμάρου.
Η Κίνα  απορροφά σε ετήσια βάση προϊόντα αξίας 200 εκατ. ευρώ  από τις ελληνικές  επιχειρήσεις εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα.
Φέτος η εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων στα επίπεδα  του 15%  δηλαδή να φθάσει τα 70 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ του 2016.
Η οικογένεια  Παυλίδη  δραστηριοποιείται και στην αγορά του οίνου μέσα από το κτήμα Παυλίδη δημιουργώντας επιλεγμένα κρασιά.  
Πρόσφατα  εισήλθε στην αγορά των ΑΠΕ προχωρώντας σε επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ για την κατασκευή  μονάδων 50 MW.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οικογένεια Παυλίδη δεν έχει  καμία σχέση με την ομώνυμη οικογένεια με δραστηριότητα στην σοκολοτοβιομηχανία που έχει περάσει σε πολυεθνικό όμιλο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr           
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης