Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΕΒΖ ζητά να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για τις θυγατρικές στη Σερβία - Θεωρεί χαμηλό το τίμημα

Η ΕΒΖ ζητά να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για τις θυγατρικές στη Σερβία - Θεωρεί χαμηλό το τίμημα
Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την εξαγορά των δύο μονάδων της στην Σερβία, ζητά η διοίκηση της ΕΒΖ από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς όπως υποστηρίζει οι προσφορές που έχουν κατατεθεί υπολείπονται σημαντικά από την πραγματική τους αξία.
Ως εκ τούτου, η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε και ζητάει ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, καθώς έχει αποτιμήσει με τις σημερινές συνθήκες αγοράς τα δύο ζαχαρουργεία σε τιμή άνω των 80 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι τα δύο εργοστάσια της Σερβίας είχαν λειτουργικά κέρδη το 2016 24,5 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 Μαΐου 2017 τα διοικητικά συμβούλια των δύο σέρβικων θυγατρικών του ομίλου της ΕΒΖ ενέκριναν και επικύρωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2016 και τις προβλέψεις για το έτος 2017.
Σύμφωνα με τα τοπικά λογιστικά πρότυπα, και τα δύο εργοστάσια στη Σερβία πέτυχαν EBITDA 26,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 23,4 εκ Ευρώ για τη χρήση του 2016. Όσον αφορά το οικονομικό έτος 2017, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια με παραγωγούς ζαχαροτεύτλων και τις αναμενόμενες πωλήσεις, προβλέπεται τα EBITDA να ξεπεράσουν τα 35 εκ Ευρώ και τα EBIT να προσεγγίσουν τα 31 εκ Ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές των τριών υποψηφίων αγοραστών ήταν αρκετά πάνω από την ελάχιστη τιμή προσφοράς (τα 25 εκατ. ευρώ), ενώ η μια βελτιωμένη τιμή που κατατέθηκε (από την MK Group) ήταν κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι δεσμευτικές προσφορές για τα δύο ζαχαρουργεία έχουν καταθέσει η γαλλική Cristal Union μαζί με την κροάτικη Viro, η αυστριακή Agrana και η σερβική εταιρεία MKGroup.
Η αυστριακή Agrana είναι θυγατρική της γερμανικής Suedzucker, η γαλλική πολυεθνική Cristal Union αποφάσισε να συμπράξει με την κροατική Viro, ενώ τέλος η MK Group ελέγχεται από τον Σέρβο επιχειρηματία (και μεγαλύτερο όμιλο στη συγκεκριμένη αγορά στην Σερβία), Miodrag Kostic.
Εκείνο που απομένει να δούμε είναι αν η διοίκηση της ΕΒΖ θα μπορέσει να πείσει την τράπεζα για την ακύρωση του διαγωνισμού καθώς η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει την άμεση πώληση των θυγατρικών της εταιρείας στην Σερβία που μαζί με την πώληση μη παραγωγικών ακινήτων εκτιμά ότι θα εισπράξει, σύμφωνα και με το business plan, περίπου 50 εκατ. έτσι ώστε να διαγραφεί μέρος των δανείων της βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης