Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Περισσότερα MW στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Ποιες εταιρείες πουλάνε ρεύμα στο εξωτερικό

Περισσότερα MW στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Ποιες εταιρείες πουλάνε ρεύμα στο εξωτερικό
Οι ποσότητες ρεύματος που πουλήθηκαν στο εξωτερικό έφθασαν τις 176.860 Mwh το Ιούνιο, σημειώνοντας οριακή πτώση σε σχέση με το Μάιο που ήταν στις 178.027 Mwh
Δεν υπάρχουν «πιστόλια» στην αγορά ενέργειας λένε στελέχη εταιρειών προμηθευτών ενέργειας, δίνοντας τη δική τους εξήγηση για την άνοδο της τιμής στη δημοπρασία ΝΟΜΕ που έφθασε στα 43 ευρώ έναντι 32 ευρώ, που ήταν η προηγούμενη δημοπρασία.
Η αυξημένη ζήτηση και η σχετικά μικρή ποσότητα δημοπράτησης που ανήλθε μόλις σε 145 MW ήταν αιτία για την άνοδο της τιμής.
Όμως, η αύξηση της τιμής των ΝΟΜΕ ψαλιδίζει τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτών προμηθευτών, οι οποίοι χάνουν μέρος της δυνατότητας που τους δίνουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ να φτιάξουν πιο ελκυστικά τιμολόγια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ του, το worldenergynews στις 26 Ιουνίου 2017 με τίτλο «Στα χέρια της ΔΕΗ το μέλλον των ιδιωτών προμηθευτών», είχε αναδείξει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν αγοράσει ποσότητες ενέργειας από τα ΝΟΜΕ συνολικού ύψους 530 Gwh από τον περασμένο Οκτώβριο και οι εν λόγω ποσότητες ποτέ δεν καταναλώθηκαν στην εγχώρια αγορά και είναι πολύ πιθανό να διοχετεύθηκαν στις ξένες αγορές.
Οι ιδιώτες προμηθευτές διέθεσαν στους πελάτες τους 111 Gwh ενώ αν λειτουργούσε η αγορά ενέργειας θα έπρεπε να είχαν διατεθεί το σύνολο της ποσότητας που αγοράστηκε από τα ΝΟΜΕ.

Ο γρίφος στα χέρια της ΡΑΕ

Πηγή από τη ΡΑΕ είπε στο worldenergynes ότι οι ποσότητες που αγοράζονται από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι για την εγχώρια αγορά και όχι οι ποσότητες αυτές να κατευθύνονται σε αγορές τη Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σκέψη να μπει πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος από τις συμμετέχοντες.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πρέπει να μπει όριο στην αγορά ποσοτήτων ρεύματος από τους συμμετέχοντες ή να αυξηθούν σημαντικά οι ποσότητες στις δημοπρασίες διότι είναι προφανές ότι ισχύει ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης.
H ΡΑΕ διενεργεί έρευνα για τις ποσότητες που αγοράστηκαν από τα ΝΟΜΕ και αναζητεί σε ποια αγορά διοχετεύτηκαν.
Οι πληροφορίες αυτές αναμένεται στο μέλλον να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού ενώ η προοπτική του πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος είναι απαραίτητη η έγκριση από τους Θεσμούς.

Ποιες εταιρείες δίνουν ρεύμα στο εξωτερικό

Οι ποσότητες ρεύματος που πουλήθηκαν στο εξωτερικό έφθασαν τις 176.860 Mwh το Ιούνιο, σημειώνοντας οριακή πτώση σε σχέση με το Μάιο που ήταν στις 178.027 Mwh.
Τον Απρίλιο ήταν 120.298 Mwh, το Μάρτιο 120.298 Mwh και τον Ιανουάριο 281.179 Mwh.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος που πουλήθηκαν στο εξωτερικό ήταν το περασμένο Οκτώβριο και ανήλθαν σε 407.703 Mwh.
Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που είναι σε θέση να διαθέτουν ρεύμα σε ξένες αγορές ανέρχονται σε 30. Οι πιο ισχυροί «παίχτες» το μήνα Ιούνιο ήταν GEN –I ATHENS η οποία έκανε εξαγωγές συνολικού ύψους 65.902 Mwh ή 91,5 MW, η εταιρεία Danskecom με 34.205 mwh η 47 MW η EZPADA με 27.187 Mwh ή 37 MW, η HSE 10.120 Mwh η 14 MW. Σε σύνολο 244,44 Mw που ήτα οι εξαγωγές ρεύματος τα υπόλοιπα 54,5 MW διοχετεύθηκαν από τις υπόλοιπες εταιρείες.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που έκαναν εξαγωγές το Ιούνιο εμφανίζονται να έχουν κάνει εισαγωγές σε διπλάσιες ποσότητες ρεύματος.
Η εταιρεία GEN-I ATHNES έκανε εισαγωγές 226.485 Mwh ή 314 MW. Στις εξαγωγές συμμετείχε και η ΔΕΗ με μικρές ποσότητες που έφθαναν μόλις σε 1.128 Mwh ή 1,5 MW.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@Bbankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης