Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Τα προβλήματα του Ομίλου, ο υψηλός δανεισμός και η μείωση του ανεκτέλεστου

Ελλάκτωρ: Τα προβλήματα του Ομίλου, ο υψηλός δανεισμός και η μείωση του ανεκτέλεστου
Aπό το τέλος του 2014 μέχρι και το τέλος του φετινού πρώτου εξαμήνου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 50%.
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο μάζεμα του Ομίλου είναι οι βασικοί μέτοχοι του Ελλάκτωρα, leader του κατασκευαστικού κλάδου.
Η χρηματοοικονομική εικόνα του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ήταν απογοητευτική.
Ο Όμιλος έβγαλε ζημιές στους μετόχους της μητρικής 10.9 εκ ευρώ, ενώ προβληματισμό έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές που ενώ πέρσι στο α’ εξάμηνο ήταν θετικές 15.2 εκ ευρώ 2016 φέτος γύρισαν αρνητικές στα -55.3 εκ ευρώ.
‘Όσον αφορά τον δανεισμό παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα στα 989.4 εκατ. Ευρώ.
Επίσης από το τέλος του 2014 μέχρι και το τέλος του φετινού πρώτου εξαμήνου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 50%, από τα 4,33 δισ. ευρώ σε 2,16 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η υπογραφή νέων συμβάσεων ύψους 230 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, το 55% του ανεκτέλεστου αφορά έργα στο εξωτερικό (1,19 δισ. ευρώ), ενώ 834 εκατ. ευρώ αφορούν στα δημόσια έργα που προβλέπεται να υλοποιήσει ο όμιλος στην Ελλάδα.
Η εν λόγω κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει σημάνει συναγερμό στον Όμιλο.
Για το λόγο αυτό και τα βασικά στελέχη, οι οικογένειες Μπόμπολα και Καλλιτσάντση αποφάσισαν πρόσφατα να κάνουν ανακωχή για το καλό του Ομίλου και να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Στρατηγική προτεραιότητα, αποτελεί η αναδιάταξη των θυγατρικών.
Tο «συμμάζεμα» του γιγαντιαίου και πολυεπίπεδου «παζλ» με τις 122 συμμετοχές, τις 26 εταιρίες που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και τις 183 κοινοπραξίες αποτελεί όρο για τη μελλοντική βιωσιμότητα.
Επίσης η διοίκηση του Ομίλου προχωρά σε ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης όλου του κλάδου κατασκευής αλλά και των άλλων δραστηριοτήτων, με την εγκατάσταση και αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων για την αποτελεσματική παρακολούθηση της πορείας των έργων σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, καθώς και στην απλοποίηση και ξεκαθάρισμα των οργανωτικών δομών και αρμοδιοτήτων και ευθυνών μέχρι και το επίπεδο εργοταξίου και την ουσιαστική αναβάθμιση του τμήματος HR, ώστε να γίνεται συνεχής αξιολόγηση δεξιοτήτων και επιδόσεων και να αναδεικνύονται αποτελεσματικά τα νεώτερα στελέχη.
Πληροφορίες δε, αναφέρουν ότι οι αρμοδιότητες πλέον του Ομίλου θα χωριστούν και η κάθε πλευρά θα έχει τον δικό της τομέα ευθύνης.
Και οι δύο πλευρές, εκτιμούν ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια θα ευοδώσει για το καλό του Ομίλου, αφού πλέον η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να σηκώσει ίντριγκες και διαφωνίες.

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης