Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές χρειάζονται ανθρώπους της δουλειάς, τεχνοκράτες managers και όχι... δημαγωγούς της 10ετίας του '80!

tags :
Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές χρειάζονται ανθρώπους της δουλειάς, τεχνοκράτες managers και όχι... δημαγωγούς της 10ετίας του '80!
Την επιχειρησιακή "γύμνια" των εγχώριων πολιτικών γυάλας, που ανδρώθηκαν μέσα από πελατειακές σχέσεις και κληρονομιάς ψήφων ξεμπροστιάζει η πραγματικότητα
Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές χρειάζονται ανθρώπους της αγοράς, εξειδικευμένους τεχνοκράτες και ικανούς managers και όχι... δημαγωγούς της 10ετίας του '80! Οι Έλληνες πολιτικοί, όντας εδώ και 35 χρόνια στη... γυάλα και στη νιρβάνα των πελατειακών σχέσεων, υστερούν επιχειρησιακά τα μέγιστα! Εύλογα, οι ξένοι διαχειριστές δεν έχουν εμπιστοσύνη στις... επιχειρησιακές ικανότητες των Ελλήνων πολιτικών!
Ασχέτως με τους… ακτιβισμούς εγχώριας κατανάλωσης που έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση περί φυγής από τα μνημόνια και τη διεθνή επιτήρηση που καταδικάστηκαν από τις αγορές πάραυτα, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα… παίξουν (άλλο) με τέτοιες ακροβασίες.
Οι ξένοι γνωρίζουν ότι – καλώς ή κακώς – μόνο υπό διεθνή εποπτεία και αυστηρή – τεχνοκρατική - επιτήρηση μπορεί η Ελλάδα να πετύχει – έστω ελάχιστα – αποτελέσματα στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας της, του δημοσίου και του ευρύτερου δαιδαλώδες κρατικού τομέα!
Τα τραγελαφικά παραδείγματα περιπτώσεων όπως η απόπειρα βελτιώσεων της αγοράς γάλατος και η προσπάθεια εξυγίανσης και μείωσης τιμών στην αγορά του ψωμιού, μαρτυρά την ξεκάθαρη επιχειρησιακή αδυναμία των εγχώριων πολιτικών! Η ανικανότητα εφαρμογής ενός απλού – φαινομενικά – νόμου όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, επίσης μαρτυρά πολλά…
Το ίδιο – ακόμη πιο ξεκάθαρα – μαρτυρά η παροιμιώδης δυστοκία – ανικανότητα να μπει ένα στοιχειώδες συμμάζεμα στο χάος του δημοσίου!
Συντηρούμε το τέρας του δημοσίου, αδυνατώντας να το απαλλάξουμε ακόμη και από κοινούς απατεώνες, επίορκους, καταχραστές, σκοτώνοντας παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα!
Επί δεκαετίες, δημιουργήθηκε ένα τερατώδες μόρφωμα που όσα… ρεκτιφιέ και αν έχουν γίνει, παραμένει «εχθρός» και βαρίδι για κάθε αλλαγή.
Η Ελλάδα, μετά από σχεδόν μια 5ετία μνημονίων δεν έχει κάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε, δε δημιούργησε αναπτυξιακή προοπτική... Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους - ανά εργαζόμενο – συνταξιούχους, η χώρα με τους... νεαρότερους - αναλογικά - συνταξιούχους! Τα χρόνια των εισφορών – για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους είναι λιγότερα από τα χρόνια τα συντάξιμα! Το σχήμα δε... βγαίνει...

Οι πολιτικοί… γυάλας και οι κρίσιμες απαιτήσεις των καιρών

Επί δεκαετίες εκτός αγοράς και ανταγωνιστικής εργασίας, σε ένα σύστημα επανεκλογής μέσω πελατειακών σχέσεων και… κληρονομιάς ψήφων, οι εγχώριοι πολιτικοί (όχι όλοι αλλά επικίνδυνα μεγάλο τμήμα) αγνοούν ακόμη και τα βασικά της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς. Και δεν εννοούμε την αγορά των μετοχών ή των παραγώγων, ούτε τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα αλλά τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας, των επιχειρήσεων, τους κανόνες του ανταγωνισμού, του πως διαμορφώνονται οι τιμές κ.ο.κ.
Κοινή είναι η άποψη στην αγορά ότι τα αντανακλαστικά που απαιτούνται σ’ αυτή τη συγκυρία είναι λίαν απαιτητικά, σχεδόν… ιλιγγιώδη! Ποτέ άλλοτε οι εξελίξεις δεν έτρεχαν με τέτοιους ρυθμούς, ποτέ άλλοτε το σύστημα δε μεταβάλλονταν τόσο ραγδαία, ποτέ άλλοτε η χρηματοοικονομική βιομηχανία δεν ήταν τόσο παντοδύναμη, έχοντας αφήσει πίσω την πραγματική οικονομία. 
Οι εγχώριοι πολιτικοί… γυάλας, πολιτικοί που… ανδρώθηκαν μέσα σ’ ένα μη ανταγωνιστικό και καθόλου αξιοκρατικό περιβάλλον, δεν αρκούν για τη διαχείριση αυτών των κοσμογονικών καταστάσεων.
Αρκετοί δεν έχουν αντανακλαστικά, δεν έχουν «ψηθεί» στον αδυσώπητο ιδιωτικό, ευθέως ανταγωνιστικό επαγγελματικό στίβο.
Αυτό δε σημαίνει ότι (όλοι) δεν έχουν δουλέψει, απλώς είναι χρόνια εκτός αγοράς, ενώ η συγκυρία απαιτεί ξεχωριστές τεχνοκρατικές ικανότητες – ειδικά στον χρηματοοικονομικό τομέα. Το αν κάποιος υπουργός ήταν π.χ. οδοντίατρος ή δικηγόρος επί 17 χρόνια είναι θετικό, όμως τώρα οι αγορές και ειδικά αυτή η συγκυρία απαιτεί managers που θα έχουν ψηθεί μέσα στην αγορά.
Managers που δύνανται να γνωρίζουν όλες τις… (έτσι κι αλλιώς θολές) διαδρομές των κεφαλαίων, σ’ ένα σύστημα παντοδύναμο πλέον που μέσω των spreads, των ομολόγων και όλων των δυνατοτήτων της επενδυτικής βιομηχανίας οριοθετούν σχεδόν 100% τις εξελίξεις.  
Η αγορά λοιπόν και η διαχείριση της οικονομίας που είναι το… άπαν πλέον στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, απαιτεί σύγχρονες εξειδικευμένες γνώσεις, μακριά από πολιτικούς… συσχετισμούς και όλα αυτά τα κλισέ που επί δεκαετίας «τάισαν» την Ελλάδα και την πολιτική της.
Οι ξένοι εταίροι, οι διεθνείς επενδυτές και οι λεγόμενες… αγορές, γνωρίζουν εντελώς ξεκάθαρα πλέον ότι μόνο υπό διεθνή εποπτεία και αυστηρή – τεχνοκρατική - επιτήρηση μπορεί η Ελλάδα να πετύχει έμπρακτα αποτελέσματα στην προσπάθεια επιστροφής στην… πραγματικότητα.
Οτιδήποτε άλλο, απλώς δεν γίνεται πιστευτό και δεν μπορεί να πείσει στο ελάχιστο, ασχέτως με τις όποιες καλές προθέσεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης