Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χρηματιστήριο: Πορνείο του καπιταλισμού, ή μοχλός ανάπτυξης; Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί (και) με το Χ.Α.

Χρηματιστήριο: Πορνείο του καπιταλισμού, ή μοχλός ανάπτυξης; Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί (και) με το Χ.Α.
Το Χ.Α. με ιστορία 139 χρόνων έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - Φιλοξενεί κορυφαία "διαμάντια" της ελληνικής οικονομίας
Μπορεί για την αριστερά γενικότερα οτιδήποτε καπιταλιστικό, οτιδήποτε εμπεριέχει… κεφάλαια και χρήματα, οτιδήποτε έχει τη λέξη «μετοχή» και «επένδυση» να μην ακούγεται καλά, όμως, στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, τα χρηματιστήρια και οι αγορές είναι μια πραγματικότητα, μια νομοτέλεια. Μπορεί λοιπόν κάποτε το (αριστερό)… δόγμα να θεωρούσε το χρηματιστήριο ως το… πορνείο του καπιταλισμού, όμως, όποιος θέλει να συμμετέχει στα πεπραγμένα του… κόσμου, όποιος ζήτησε την ψήφο και την πήρε να κυβερνήσει σε σύγχρονη χώρα, θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την κεφαλαιαγορά.
Και μάλιστα, όχι μόνο να τη λάβει υπόψη του, αλλά όποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, όποιος εκλέχθηκε και αμείβεται γι’ αυτό, θα πρέπει να κάνει το παν να ισχυροποιεί τον κορυφαίο κρατικό θεσμικό επενδυτικό φορέα!
Τα χρηματιστήρια γενικά είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί εδώ και τουλάχιστον τρεις εκατονταετίες (σε σαφώς πιο πρωτόλεια και πρωτόγονη μορφή) παγκοσμίως. Ιστορικά, τα χρηματιστήρια προέκυψαν μέσα από την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και μέσα από την ανάγκη ανταλλαγής αγαθών και εμπορευμάτων, στις πρώτες οικονομίες και αγροτικές κοινωνίες της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη γαλλική χρηματιστηριακή αγορά, μπορεί να λειτούργησε άτυπα ακόμη και τον 12ο αιώνα, με αντικείμενο συναλλαγών τα κυβερνητικά τραπεζογραμμάτια.
Με παρόμοιο τρόπο, εμφανίστηκαν οι πρώτες άτυπες και πρωτόγονες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη, σε τόπους όπου ανθούσε το εμπόριο αλλά και υπήρχε οικονομική πρόοδος, ήτοι σε χώρες όπως Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία κ.α.
Παράλληλα η ανάπτυξη του εμπορίου οδήγησε στην ίδρυση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι μετοχές ήταν οι πρώτες που διαπραγματεύτηκαν στα πρώτα, πρωτόγονα χρηματιστήρια. Τα χρηματιστήρια λοιπόν αναπτύχθηκαν, μεγάλωσαν, εκσυγχρονίστηκαν παράλληλα με την τεχνολογική πρόοδο, όντας πλέον σημαντικότατος παράγοντας ανάπτυξης και χρηματοδότησης εταιρειών και οικονομικών.
Ανάμεσα σ’ αυτά τα χρηματιστήρια, υπάρχει και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 139 χρόνια, ήτοι στις 30 Σεπτεμβρίου του 1876! Όπως αναφέρει στην απόφαση για την ίδρυση του το τότε υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κουμουνδούρο: ...Εγκρίνεται η σύστασις Χρηματιστηρίου και εν Αθήναις, εις ο και μόνον δύνανται να συναθροίζονται οι έμποροι, οι πλοίαρχοι, οι κολλυβισταί (αργυραμοιβοί, εξαργύρωναν τα χρήματα, μετέτρεπαν χρήματα σε λίρες και το αντίθετο) και οι μεσίται...
Παρ’ ότι έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να υφίσταται, στεγάζοντας μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, κάθε είδους, πολλές από τις οποίες έχουν ιστορία άνω των 100 ετών!
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, βοήθησε στην ανάπτυξη, στη γιγάντωση, στη διεθνοποίηση και στην εξωστρέφεια εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων αυτά τα 139 χρόνια!
Μολονότι τα τριτοκοσμικά φαινόμενα του ’99 επέφεραν ηχηρό πλήγμα, καθιστώντας για χρόνια ως… ύβρη τη χρηματιστηριακή ενασχόληση και σχεδόν ποινικοποιώντας όλη τη δραστηριότητα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ανάγκη στήριξης.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ασχοληθεί – επιτέλους – και με το χρηματιστήριο. Δυστυχώς, έως τώρα, καμιά κουβέντα δεν γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επενδύσεις, έλκυση κεφαλαίων, διεθνοποίηση και εξωστρέφεια.
Καμιά κουβέντα δε γίνεται για τη συνδρομή του ελληνικού χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη της οικονομίας, καμιά κουβέντα για το πώς θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί και να στηρίξει περαιτέρω με «φθηνά» κεφάλαια τις επιχειρήσεις.
Το Χ.Α. φιλοξενεί πάνω από 200 εταιρείες και – παρ’ όλη τη φυγή ορισμένων – εξακολουθεί να έχει «διαμάντια», επιχειρήσεις με συνεπές management, άριστη έξωθεν μαρτυρία, διεθνοποιημένο προφίλ πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια.
Ήδη το Χ.Α. έχει συμπληρώσει 23 εργάσιμες ημέρες μακριά από τη διαπραγμάτευση και δεν προβλέπεται να ανοίξει εντός του Ιουλίου, καθώς το άνοιγμα μάλλον θα γίνει (εκτός νέου απροόπτου) την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου.
Το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή capital controls «σκότωσαν» το χρηματιστήριο που – χωρίς να φέρει ευθύνη – βρέθηκε να πληρώνει το… μάρμαρο από την τραπεζική εξάρτηση, λόγω της εκκαθάρισης των συναλλαγών.
Οι τράπεζες άνοιξαν από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, έστω και μεσοβέζικα, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης, αιχμάλωτο των τεχνικών και άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με τους περιοριστικούς όρους, και τη «δέσμευση» των κεφαλαίων των Ελλήνων επενδυτών.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ενσκήψει και στις ανάγκες του ελληνικού χρηματιστηρίου, ασχέτως αν – για κάποιους – δεν αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα. Οικονομία χωρίς χρηματιστήριο δεν νοείται. Παρά την περιπέτεια με το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο κεφαλαίων, το χρηματιστήριο σταδιακά θα πρέπει να ανοίξει, να στηριχτεί, να ισχυροποιηθεί και να παίξει ξανά το ρόλο που έχει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.
Το Χ.Α. είναι μια αναδυόμενη αγορά, όμως είναι η μόνη αγορά σ’ αυτή την κατηγορία με ισχυρό νόμισμα, το ευρώ.
Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα… προνόμια που η σχέση με την Ευρώπη περιλαμβάνει, όλες τις δυνατότητες που δίνει η γεωστρατηγική θέση της χώρας, όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης και έλκυσης κεφαλαίων. Η Ελλάδα, αν «λύσει» τις αγκυλώσεις, αν ανοίξει τις αγορές, τα κλειστά επαγγέλματα και κάνει τις άλλες - απαραίτητες - μεταρρυθμίσεις, μπορεί να γίνει ένα… Ελντοράντο επενδύσεων τα προσεχή χρόνια.
Δεν πρέπει να κάνουμε άλλα λάθη, απαγορεύεται η όποια νέα αυτοκτονική πολιτική, όπως αυτή που οδήγησε στην πρόσφατη κρίση και το κλείσιμο των τραπεζών.
Η χώρα μας παραμένει μέλος της Ευρώπης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο – εν ευθέτω χρόνω – μπορεί να συμβάλει στον… υπερμάχων αγώνα που πρέπει να δώσει η χώρα μας, για να φύγει από τη μιζέρια.
Η κυβέρνηση, τόσο η τωρινή όσο και η όποια άλλη, θα πρέπει μέσα στις προτεραιότητές της να έχει και την ανάπτυξη του χρηματιστηρίου.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης