Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καίνε το χαρτί της συναίνεσης πριν καν πέσει στο τραπέζι - Βουλιάζει στην ανυποληψία το πολιτικό σύστημα

tags :
Καίνε το χαρτί της συναίνεσης πριν καν πέσει στο τραπέζι - Βουλιάζει στην ανυποληψία το πολιτικό σύστημα
Ανίκανες οι πολιτικές δυνάμεις να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ίσως το πιο «καυτό» θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει εντός των επόμενων εβδομάδων η κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα, μια και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων τις επόμενες δεκαετίες.
Υπό τα σημερινά δεδομένα, το ασφαλιστικό σύστημα όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο αλλά αποτελεί μόνιμη «πληγή» για την ελληνική οικονομία, συντηρώντας παράλληλα πολλές αδικίες και ανισότητες.
Συνεπώς, και πέρα από τις όποιες απαιτήσεις των δανειστών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία, είναι επιβεβλημένο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το ασφαλιστικό σύστημα.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι γεμάτες καχυποψία απέναντι στην πρωτοβουλία Τσίπρα.
Τον κατηγορούν ότι ζητά τη στήριξη τους γιατί φοβάται πως το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει από την κυβέρνηση του.
Του διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να την πατήσουν όπως την προηγούμενη φορά με το μνημόνιο, όταν τους ζήτησε και πήρε τη συμφωνία τους για το πλαίσιο αλλά διαμόρφωσε όπως ήθελε εκείνος το περιεχόμενο του.
Τον κατηγορούν ότι με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να φανεί διαλλακτικός και να φορτώσει στους άλλους την αδιαλλαξία.
Μάλιστα σπεύδουν να του υπενθυμίσουν τη δική του στάση όταν αυτός ήταν στην αντιπολίτευση και εκείνοι του ζητούσαν συναίνεση.
Βάσιμα ή όχι αυτά τα επιχειρήματα, εν πολλοίς προδιαγράφουν το αδιέξοδο του επικείμενου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών .
Αλλά και του εγχώριου πολιτικού συστήματος, το οποίο επιμένει στη στείρα και άγονη αντιπαράθεση ακόμα και όταν κορυφαία εθνικά ζητήματα ζητούν κοινά αποδεκτές λύσεις.
Η στάση αυτή άλλωστε δικαιολογεί και την ανυποληψία στην οποία έχουν περιέλθει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, από την κυβέρνηση μέχρι το τελευταίο κόμμα της αντιπολίτευσης
Και από την οποία δεν πρόκειται να ξεφύγουν αν δεν αλλάξουν στάση.
Η ρήση του Γ. Παπανδρέου ότι η χώρα ή αλλάζει ή βουλιάζει, ταιριάζει απόλυτα στα σημερινά κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» για το εγχώριο πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι σε ένα τεράστιο ζήτημα με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, να σταθεί με λίγα λόγια στο ύψος των περιστάσεων.
Από ότι φαίνεται κανείς δεν έχει τη διάθεση να αφήσει στην άκρη πολιτικές σκοπιμότητες, έριδες, τακτικισμούς, ρεβανσισμούς και μικροπολιτική διάθεση.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι ανίκανες να κάνουν συντεταγμένα ένα βήμα προς τα εμπρός, ένα βήμα συναίνεσης και συνεννόησης.
Για αυτό και θα μείνουν να «βαυκαλίζονται» με την παρακμή, στην οποία σύσσωμες έχουν περιέλθει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης