Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τέλος στα περί πρόωρων εκλογών και αριστερής παρένθεσης – Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες για Τσίπρα, Μητσοτάκη

Τέλος στα περί πρόωρων εκλογών και αριστερής παρένθεσης – Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες για Τσίπρα, Μητσοτάκη
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν πλέον όλο τον απαραίτητο χρόνο για να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους…
Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη Κυριακή στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι το αίτημα της για εκλογές δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Έσπευσε μάλιστα να αναφερθεί και στην τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Δ. Σταμάτη, ο οποίος προέβλεψε εκλογές για την άνοιξη του 2017, για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία της.
Μπορεί η θέση του κ. Τσίπρα να φαντάζει ουτοπική (δεδομένου ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει την τετραετία της κατά τα χρόνια της κρίσης) αλλά είναι προφανές πως πρόωρες εκλογές και μάλιστα άμεσα δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Το απέδειξαν οι 153, οι οποίοι μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, ψήφισαν εξαιρετικά δύσκολα και επώδυνα μέτρα.
Ακόμα και η αποχώρηση της κας. Κατριβάνου μπορεί να έπληξε το προφίλ αλλά όχι την ουσία της κυβέρνησης.
Δεδομένου ότι κύριο επιχείρημα είναι ότι όλοι οι βουλευτές έχουν επιλεχθεί με λίστα και ότι γνώριζαν εξαρχής τι θα ψηφίσουν, οι όποιες ενστάσεις διατυπώνονται, δεν συνεπάγονται απώλεια κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς η αποχώρηση συνεπάγεται παράδοση της έδρας.
Άλλωστε το επιχείρημα της «αριστερής παρένθεσης» εξακολουθεί να κινητοποιεί τα αντανακλαστικά επιβίωσης των βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ.
Ιδιαίτερα τώρα που η αξιολόγηση έκλεισε και η δόση αποδεσμεύθηκε, τα σενάρια περί εκλογών φαντάζουν τελείως εκτός πραγματικότητας.
Αντιθέτως, δίνεται η δυνατότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση να ανασυνταχθούν και να προετοιμαστούν καλύτερα για τα δύσκολα που έπονται.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει πλέον τη δυνατότητα να κυβερνήσει υπό καθεστώς πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Η ΝΔ, η οποία έχει μείνει πλέον από αφήγημα, θα πρέπει και αυτή να επαναπροσδιορίσει τη στάση και τη ρητορική της.
Οι επόμενοι μήνες κρύβουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.
Ο Τσίπρας θα πρέπει αφενός να ανανεώσει και να ενισχύσει τη δυναμική της κυβέρνησης του με έναν ανασχηματισμό και αφετέρου να προετοιμάσει το κόμμα του, το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αλλάξει και να ανταποκριθεί στα νέα πολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
Παράλληλα, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά, να βελτιώσει όσο είναι δυνατόν την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως να αρχίσει να υλοποιεί μέρος των όσων είχε δεσμευθεί προεκλογικά της κάλπης του Σεπτεμβρίου του 2015.
Εξίσου απαιτητικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες και για τον Μητσοτάκη.
Διότι τώρα που τα περί πρόωρων εκλογών και περί αριστερής παρένθεσης έχουν «καεί», θα πρέπει να βρει νέα επιχειρήματα και πραγματικά πειστικό πολιτικό αφήγημα.
Τόσο για να ασκήσει μια ουσιαστική και επιθετική αντιπολίτευση όσο και για να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να εξελιχθεί σε εναλλακτική πολιτική λύση.
Η επιμονή στον «βαρύ λογαριασμό» των μέτρων δεν είναι αρκετή, θα πρέπει να περάσει μπροστά και να εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι εννοεί όταν λέει μείωση φορολογίας και περικοπή δαπανών.
Τα δύσκολα για τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη έπονται.
Απλά τώρα έχουν όλο τον απαιτούμενο χρόνο για να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους στην εγχώρια πολιτική σκακιέρα.
Και αυτός ο επαναπροσδιορισμός είναι που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη εκλογική μάχη, όποτε και αν αυτή γίνει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης