Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πολιτικές διεργασίες και ζυμώσεις προκαλεί ο εκλογικός νόμος – Προς νέα ισορροπία δυνάμεων;

Πολιτικές διεργασίες και ζυμώσεις προκαλεί ο εκλογικός νόμος – Προς νέα ισορροπία δυνάμεων;
Το πιθανότερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να μην μαζεύει τις 200 ψήφους…
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ψηφοφορία στη Βουλή για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο (στις 11 Ιουλίου) καθώς από αυτήν ενδεχομένως να εξαχθούν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για την τακτική και τη στρατηγική των κομμάτων.
Η κυβέρνηση επιθυμεί η πρόταση της (απλή αναλογική με διατήρηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή χωρίς bonus και με δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη) να περάσει με 200 ψήφους προκειμένου αφενός ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και αφετέρου να στείλει το μήνυμα ότι πέτυχε μια ευρεία πολιτική συναίνεση.
Εάν μάλιστα από αυτήν τη συναίνεση απέχει μόνο η ΝΔ, τότε θα πρόκειται για μια ακόμα πολιτική νίκη του Τσίπρα έναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Πάντως, αν και το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η επίτευξη του στόχου είναι δύσκολη αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται, οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν αυτή την αισιοδοξία.
ΝΔ και Ποτάμι (όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο κ.Θεοδωράκης στην ομιλία του στην ΚΟ του Ποταμιού) έχουν διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην κυβερνητική πρόταση, άρα από τους 300 θα πρέπει να αφαιρεθούν 85 βουλευτές.
Απομένουν 215 βουλευτές.
Αλλά σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι 18 της Χρυσής Αυγής (18), τις ψήφους των οποίων όμως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί και οι 15 του ΚΚΕ, οι οποίοι θεωρείται πως είναι αδύνατο να συναινέσουν λόγω της διατήρησης του 3%.
Συνεπώς η επίτευξη των 200 βουλευτών φαντάζει αδύνατη, παρά τη βεβαιότητα του Β. Λεβέντη (η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο) ότι οι ψήφοι θα μαζευτούν.
Παρόλο αυτά η ψηφοφορία θα έχει έντονο ενδιαφέρον, ιδίως για τις διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μια από αυτές είναι θα πράξει το ΚΚΕ, με την κυβέρνηση να διερωτάται πως είναι δυνατό το ΚΚΕ να μη συναινεί σε μια πρόταση που αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Και μπορεί το ΚΚΕ να οχυρώνεται πίσω από την απλή και κυρίως άδολη αναλογική για να υπερασπιστεί το πάγιο και ιστορικό αίτημα του, αλλά σε κάθε περίπτωση ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πρόταση δεν ήταν τόσο κοντά στις θέσεις του ΚΚΕ.
Ίσως και αυτό να δικαιολογεί την ξαφνική ένταση που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΚΚΕ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ιδίως από τη στιγμή που η κυβερνητική πρόταση λαμβάνει υπόψη και νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 και φέρει μεταξύ άλλων τις υπογραφές των Βενιζέλου, Γεννηματά και Λοβέρδου.
Και μπορεί ο κ.Θεοδωράκης να κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μη συναινέσει στο «έγκλημα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εισπράττοντας την απάντηση να κρατήσει τις υποδείξεις για το κόμμα και τους βουλευτές του, αλλά είναι σαφές πως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα περιέλθει σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που δεν ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, μια και κινδυνεύει να εκτεθεί πολιτικά.
Εξίσου δύσκολη είναι η θέση του Ποταμιού.
Διότι μπορεί ο κ.Θεοδωράκης να έστειλε το μήνυμα ότι το Ποτάμι δεν συναινεί αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει δεύτερες σκέψεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Ποτάμι προτάσσει την ανάγκη για ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως εάν ο κ.Θεοδωράκης επιμείνει στη σκληρή γραμμή του, θα επιβεβαιώσει τη φημολογία για συμπόρευση του με τη ΝΔ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς.
Το πιθανότερο είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο να μη συγκεντρώσει τις 200 ψήφους.
Ωστόσο, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα πυροδοτήσει ζυμώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να προκαλέσουν περαιτέρω εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Εξελίξεις που είναι πολύ πιθανό να επιταχύνουν και εν μέρει να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που προτίθενται να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, οι αποφάσεις των οποίων μπορεί να είναι καταλυτικές για την ισορροπία των δυνάμεων στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σπύρος Χριστόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης