Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεγάλη η συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ - Ψηφίστηκαν πέντε κρίσιμοι κανονισμοί

Μεγάλη η συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ - Ψηφίστηκαν πέντε κρίσιμοι κανονισμοί
Τι δείχνει ένας σύντομος απολογισμός
Μεγάλη αποδείχθηκε η συμβολή και το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ειδικότερα, κατά την ελληνική Προεδρία ολοκληρώθηκαν και ψηφίστηκαν, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μεγάλης κρισιμότητας κανονισμοί και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου.
Μεταξύ αυτών και τα εξής:
- Ο Κανονισμός MiFIR (Markets in Financial Instruments Regulation), που συμπληρώνεται από αντίστοιχη Οδηγία (MiFID II). Πρόκειται για τα βασικά νομοθετικά κείμενα στο πεδίο των κεφαλαιαγορών, που ρυθμίζουν όλα τα ζητήματα λειτουργίας των αγορών, αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, υποχρεώσεων, προστασίας και δικαιωμάτων των επενδυτών, προ- και μετά-συναλλακτικής συμπεριφοράς. Το νέο «πακέτο» των MiFIR/ MiFID ΙΙ επεκτείνει το εποπτικό πεδίο σε όλα τα χρηματιστηριακά μέσα διαπραγμάτευσης, στις εξω-χρηματιστηριακές συναλλαγές, στους τόπους διαπραγμάτευσης, ενισχύει τους κανόνες διαφάνειας, ιδίως στα παράγωγα, και αυξάνει τις αρμοδιότητες των Αρχών Κεφαλαιαγοράς με στόχο την καλύτερη προστασία του επενδυτικού κοινού. Σημαντική για οικονομίες σαν την ελληνική είναι η διαμόρφωση μιας ειδικής «οριζόντιας αγοράς», που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Ο Κανονισμός MAR (Market Abuse Regulation). Πρόκειται για το πλαίσιο-κορμό για την αντιμετώπιση της κατάχρησης αγοράς και των δύο βασικών συνιστωσών της (χειραγώγηση αγοράς και κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης). Το νέο πλαίσιο υπεισέρχεται σε ευρύτερα πεδία συναλλακτικών δραστηριοτήτων, διευρύνει το εποπτικό πεδίο σε όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα και τόπους διαπραγμάτευσης, αυστηροποιεί τις κυρώσεις εισάγοντας συγκεκριμένο πλαίσιο για την ποινική αντιμετώπιση και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών.
- Ο Κανονισμός CSDR (Central Securities Depositories Regulation), ένα εντελώς νέο κείμενο, που ρυθμίζει τον τρόπο που διεξάγονται, ελέγχονται και ομογενοποιούνται οι συναλλαγές στα κεντρικά αποθετήρια.
- Ο Κανονισμός PRIΙPS (Packaged Retail and Insurance Based Investment ProductsRegulation), επίσης εντελώς νέο κείμενο, που στόχο έχει να καταστήσει πιο φιλικά προς τους επενδυτές σχεδόν όλα τα επενδυτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συναρτώνται με ασφαλιστήρια συμβόλαια.
- Η 5η Οδηγία για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες εισήγαγε ειδικές ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας του θεματοφύλακα, τις πολιτικές αποδοχών καθώς και τις κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης