Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπέρ του ελληνικού αιτήματος επιδότησης επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο P. Μοscovici

tags :
Υπέρ του ελληνικού αιτήματος επιδότησης επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο P. Μοscovici
Η ίδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης
Υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου για επιδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων των επιτοκίων στα ενήμερα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τάχθηκε ο απεσταλμένος της γαλλικής κυβέρνησης P. Moscovici στη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «αυτές οι επιχειρήσεις που κατάφεραν και ξεπέρασαν την κρίση και παραμένουν ενήμερες στις υποχρεώσεις τους, χρειάζονται βοήθεια, δεδομένου ότι το επιτόκιο το οποίο πληρώνουν είναι κατά 4 και 5 μονάδες υψηλότερο από τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη».
«Με αυτό το επιτόκιο οι επιχειρήσεις αυτές που απασχολούν 120.000 εργαζόμενους, παράγουν το 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και το 7% των εξαγωγών δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και άρα δεν μπορούν να επιβιώσουν» ανέφερε ο κ. Δένδιας που επανέλαβε την επιδίωξη για συμφωνία με την Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Απ' την πλευρά του ο κ. Moscovici συμφώνησε με τους σχεδιασμούς που του παρουσιάστηκαν ενώ όπως δήλωσε «η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα όπως ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη».
«Η Ευρώπη δεν πρέπει ούτε να θέτει κάποιες ποινές ούτε περιορισμούς, αλλά μόνο ελπίδες. Ελπίδες για την βελτίωση της ανάπτυξης, ελπίδες για την αύξηση της απασχόλησης και κυρίως των νέων. Γιατί είναι απαράδεκτο, σε μια χώρα όπως στην Ελλάδα, να αφήνουμε τόσους πολλούς νέους χωρίς προοπτική» υπογράμμισε.
Παράληλλα στη συνάντηση αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι σχεδιάζεται ένα ακόμη εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Hellenic Development Bank) κατά το γαλλικό μοντέλο, για τη χρηματοδότηση τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Μια από τις σκέψεις είναι η τράπεζα αυτή να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
Εντός των σχεδίων που εξετάζονται είναι η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέργια με τον ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) ή με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα λειτουργήσει υπό κρατικό έλεγχο και θα έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σχολιάζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οποιαδήποτε εξέλιξη δεν προβλέπεται νωρίτερα από τα μέσα του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει τεθεί ως σκέψη ήδη από πέρυσι από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενώ έχουν ενημερωθεί και οι Β. Σόιμπλε και Ζ. Γκάμπριελ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση «δεν μιλάμε για ίδρυμα αλλά για μια εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης της ρευστότητας στην αγορά την ώρα που την έχει ανάγκη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης