Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρόικα: Εντός στόχων το ελληνικό πρόγραμμα - Φοροελαφρύνσεις επιδιώκει από το Παρίσι η Ελλάδα

Τρόικα: Εντός στόχων το ελληνικό πρόγραμμα - Φοροελαφρύνσεις επιδιώκει από το Παρίσι η Ελλάδα
«Δεν πήγαμε διακοπές, δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο και γι' αυτό είμαστε μπροστά στο πρόγραμμα», δηλώνει ο Γκ. Χαρδούβελης
(upd5)«Απόλυτα εντός στόχων» βρίσκεται η Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια του πρώτου γύρου επαφών στο Παρίσι μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων της τρόικας.
Κατά τις πληροφορίες, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης παρουσίασε στην τρόικα την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα, στα θέματα που άπτονται του υπουργείου Οικονομικών.
Στη συνάντηση ο Γκ. Χαρδούβελης παρουσίασε στην τρόικα τα πρώτα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2014 και κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας «αναγνώρισαν τις επιτυχίες στην οικονομία».
Από την ελληνική πλευρά τέθηκε η ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία.
Αύριο Τετάρτη, παρουσία του Γκ. Χαρδούβελη, θα συναντήσουν την τρόικα οι άλλοι τέσσερις υπουργοί διαδοχικά: Σε πρώτη φάση ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι στο Παρίσι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Επιδίωξή της κυβέρνησης είναι, επίσης, να τεθούν εκτός της νέας αξιολόγησης θέματα που επιμένει η τρόικα τα οποία όμως κινδυνεύουν να κλυδωνίσουν την κυβέρνηση όπως: αλλαγές στις αποφάσεις για τις απεργίες και τις ανταπεργίες, καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και πιέσεις για νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Τέλος η κυβέρνηση επιδιώκει φοροελαφρύνσεις με μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (50%) και του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (20%).
Αισιόδοξος εμφανίστηκε νωρίτερα ο Γκ. Χαρδούβελης, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «πολύ αισιόδοξος», τονίζοντας πως «πρωταρχικός στόχος της Ελλάδας είναι η αύξηση της αξιοπιστίας της».
«Θέλουμε να τους δείξουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» τόνισε εν συνεχεία ο Γκ. Χαρδούβελης.
«Δεν πήγαμε διακοπές, δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο και γι' αυτό είμαστε μπροστά στο πρόγραμμα» κατέληξε, εισερχόμενος στην κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων της τρόικας πραγματοποιούνται στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.
Σημειώνεται πως η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ.

Tι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Οι υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ότι στο Παρίσι θα λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδος πέφτουν ήδη στο κενό.  
Πρωτίστως μόνο και μόνο ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα αλλά στο Παρίσι είναι 100% λάθος.
Την ελληνική κυβέρνηση, εκπροσωπούν ο Γκίκας Χαρδούβελης υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βρούτσης υπουργός Εργασίας, Νίκος Δένδιας υπουργός Ανάπτυξης, Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χαράλαμπος Αθανασίου Υπουργός Δικαιοσύνης, οι δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η πολυπληθής ελληνική αποστολή μεταβαίνει σήμερα 2 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει έως τις 5 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι την πρωτεύουσα της Γαλλίας, για να συζητήσει για τα πιο καίρια προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας;
Δεν μπορούσαν να έρθουν οι εκπρόσωποι της Τρόικα στην Ελλάδα;
Η επικοινωνιακή τακτική είναι 100% λάθος αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι το Παρίσι η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι μακριά και δεν θα μάθουμε εδώ στην Ελλάδα τα παρατράγουδα που μπορεί να υπάρξουν.
Με βάση ορισμένες πηγές, η Τρόικα στο Παρίσι, θα θολώσει την πολιτική και οικονομική ορατότητα και θα αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμης φθοράς της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση μεταβαίνει στο Παρίσι για να πάρει  εντολές από την Τρόικα και χωρίς κόκκινες γραμμές.
Το ακόμη πιο ουσιώδες είναι ότι εκτός ατζέντας, τα ουσιαστικά χρέος και φοροελαφρύνσεις δεν θα εξεταστούν αλλά θα τεθούν προς διαπραγμάτευση σε επόμενη φάση.
Πολλά ανοικτά μέτωπα δεν έχουν κλείσει και πολλά ανοικτά μέτωπα δεν θα συζητηθούν στο Παρίσι μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και της Τρόικα.
Στην κυβέρνηση ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Τρόικα θα πρέπει να δώσει κάτι παραπάνω στην ελληνική κυβέρνηση και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις όλων αυτών των χρόνων.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε καθοδική πορεία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φθαρεί πολιτικά και προφανώς αν η Τρόικα δεν αποφασίσει να στηρίξει πολιτικά την κυβέρνηση η φθορά θα ενταθεί.
Έτσι λοιπόν ευελπιστούν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάτι θα κερδίσει στο Παρίσι από την Τρόικα για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για την εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Ποια είναι τα βασικά ανοικτά ζητήματα;
1)Το ζήτημα του χρέους δεν θα εξεταστεί στην συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την Τρόικα στο Παρίσι.
Θα  εξεταστεί κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον αλλά δεν είναι σαφές αν θα επιλεγεί η ορθή λύση για την Ελλάδα.
Όσο ενισχύεται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί να θέλει η Τρόικα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την σημερινή κυβέρνηση, όταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα ανατρέψει όλα ζητώντας διαφορετική λύση από αυτή που σχεδιάζει η τωρινή κυβέρνηση;
Η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος αλλά αυτή την λύση αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για λύση haircut που καθιστά βιώσιμο το χρέος αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί η φόρμουλα και τα ανταλλάγματα που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα στην ΕΕ για να αποδεχθεί το haircut.
Το βασικό σενάριο πάντως είναι ότι η ΕΕ και η Τρόικα δεν δέχονται, έχουν αποκλείσει το haircut και το ερώτημα είναι μπορεί να υπάρξει μονομερής λύση στο θέμα του χρέους;
Και αν υπάρξει μονομερής λύση στο θέμα του χρέους, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοκ στην Ευρώπη και να οδηγήσει σε σκληρά αντίποινα από την ευρωζώνη εναντίον της Ελλάδος;
2)Δεν θα εξεταστεί το βασικό ζήτημα, το πακέτο των φοροελαφρύνσεων.
Η κυβέρνηση ποντάρει σημαντικά στις φοροελαφρύνσεις π.χ. μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, ευελιξία σε θέματα πλειστηριασμών και ένα πλάνο μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου.
Η τρόικα ακόμη και σε επόμενη φάση θα δεχθεί η Ελλάδα να ξεκινήσει τις ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις ή θα δεχθεί επιφανειακές φοροελαφρύνσεις;
Στο Παρίσι δεν θα συζητηθούν φοροελαφρύνσεις αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η Τρόικα θα δεχθεί φοροελαφρύνσεις και στο μέλλον.
3)Το σχέδιο της κυβέρνησης 5ετούς διάρκειας για την δημιουργία 500 χιλιάδων θέσεων εργασίας σε βάθος 5ετίας είναι απλά ουτοπικό.
Δεν υπάρχουν καν οι προϋποθέσεις ακόμη και με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης να δημιουργηθούν 500 χιλ θέσεις εργασίας.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες να αυξηθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αλλά αν συμβεί αυτό όχι απλά θα εκτροχιαστεί η οικονομία αλλά θα καταρρεύσει ότι χτίστηκε έως σήμερα.
4)Δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό για το 2015.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που χορηγήθηκαν στο ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ διαθέτει 11 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα και ο βασικός στόχος τους πρέπει να είναι αρχικά η κεφαλαιακή προστασία των τραπεζών ενόψει των stress tests και εν συνεχεία να διατεθούν για την συλλογική αντιμετώπιση των NPLs.
Μόνο αν αντιμετωπιστούν κεφαλαιακές ανάγκες και NPLs θα μπορούσε τοπ κράτος να πάρει μέρος του αποθέματος του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ ούτως ή άλλως μέσω των warrants θα ανακτήσει μέρος των κοινών μετοχών των τραπεζών από δημόσιες προτάσεις όπερ σημαίνει ότι θα ανακτήσει σημαντικά κεφάλαια άρα θα διαθέτει πάντα ένα ισχυρό capital buffer ένα ισχυρό μαξιλάρι για το τραπεζικό σύστημα.
Το δημοσιονομικό κενό προφανώς θα καλυφθεί με τον γνώριμο τρόπο, φόροι αν και ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει.
Όσον αφορά το χρηματοδοτικό η Ελλάδα την άλλη εβδομάδα θα βγει στις αγορές μέσω της έκδοσης 3ετούς ομολόγου και ακολούθως 5ετούς (θα πρόκειται για επανεκδόσεις) και ειδικά το 3ετές ύψους 1 δισεκ. θα το καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες αντικαθιστώντας το με τα έντοκα γραμμάτια που κατέχουν.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 9-10 δισεκ έντοκα σε σύνολο 14 δισεκ. ευρώ που είναι η αγορά των εντόκων.

Το συμπέρασμα

Η κυβέρνηση στο Παρίσι από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, θα αποχωρήσει με σχεδόν άδεια χέρια.
Κάτι θα πάρει για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής και τακτικής αλλά θα είναι το τριτεύον, όχι τα ουσιαστικά.
Αλλά είναι προφανές ότι ο πήχης των προσδοκιών θα πρέπει να κατέβει πολύ χαμηλά γιατί οι κόκκινες γραμμές θα παραμείνουν από πλευράς Τρόικα χωρίς η Ελλάδα να μπορεί ουσιαστικά να διαπραγματευτεί, παρά τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας. 


(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου - 00:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης