Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μυστική συνάντηση Δραγασάκη - Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ) με τον Asmussen στο Βερολίνο για το χρέος - Επί τάπητος το «κούρεμα» και η επιμήκυνση

Μυστική συνάντηση Δραγασάκη - Σταθάκη (ΣΥΡΙΖΑ) με τον Asmussen στο Βερολίνο για το χρέος - Επί τάπητος το «κούρεμα» και η επιμήκυνση
Επιβεβαίωσε τις συναντήσεις ο Γ. Δραγασάκης
(upd)Με τον υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνηση Merkel, Joerg Asmussen, συναντήθηκαν στο Βερολίνο ο ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία κρατήθηκε μυστική, βρέθηκε η διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο Βερολίνο, μόλις δύο ημέρες μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.
Οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης, παρουσίασαν στον Asmussen τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, δηλαδή το ενδεχόμενο haircut ή επιμήκυνσης ως μια μορφή «κουρέματος», σε ένα ραντεβού το οποίο είχε αιτηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από τη μεριά του, ο Γ. Δραγασάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο RealFm, επιβεβαίωσε την συνάντησή του στο Βερολίνο με το νυν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, Γεργκ Ασμουσεν.
«Ήταν ένα γεύμα με Γερμανούς οικονομολόγους στο οποίο παραυρέθηκε και ο Άσμουσεν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι στην καρδιά της πολιτικής μας, είναι η άποψή μας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και είναι κλειδί ένα από τα κλειδιά για να είμαι ακριβής.
Αν προσέξατε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ μίλησε για κοινωνική βιωσιμότητα του χρέους.
Πρέπει να το κρίνουμε αν είναι βιώσιμο ή όχι με όρους οικονομικούς, πολιτικούς αλλά και κοινωνικούς.
Τι αντέχει η κοινωνία και τι μπορεί να γίνει», ανέφερε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δημιουργήσει το δικό του δίκτυο επαφών με οικονομικούς παράγοντες στην Ευρώπη, ενώ τη χαρακτήρισε ως «άτυπη συνάντηση» όχι μόνο με τον Asmussen αλλά και άλλους γερμανούς οικονομολόγους.
Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης τόνισε: «Εμείς αυτά όλα θα τα παρουσιάσουμε στον λαό πριν από τις εκλογές.
Αυτός που θυα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζει και αυτό το πρόγραμμα και με όρους λαϊκής κυριαρχίας, αρχίζοντας μία νέα κυβέρνηση, θα αρχίσει να το υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Γ
ι’ αυτό και το πρόγραμμά μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
Γι΄’ αυτό και τόνισα -και ορισμένοι το παρεξηγούν- ούτε για δάνεια μιλήσαμε, γι’ αυτό το πρόγραμμα των 11 ή των 13 δισ., ούτε για το πλεόνασμα αν υπάρξει μιλήσαμε».
Και σημείωσε: «Επιλέγουμε μέτρα τα οποία μπορούμε να αρχίσουμε να τα υλοποιούμε όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση.
Φροντίζουμε τα μέτρα αυτά να μην οδηγούν σε εξαρτήσεις, να μην χρειαζόμαστε δάνεια, οπότε θα πρέπει να πας και να διαπραγματευτείς αυτό το συγκεκριμένο δάνειο και ταυτόχρονα προχωρούμε τη διαπραγμάτευση η οποία ανάλογα με το αποτέλεσμά της θα μας επιτρέψει να μεγεθύνουμε, να αυξήσουμε το κούρεμα επενδύσεων κλπ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης