Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έφοδος του ΣΔΟΕ σε βίλες που νοικιάζονταν παράνομα σε Σκιάθο, Σκόπελο και Μύκονο - Οργίασε η «φιλοξενούμενη φοροδιαφυγή»

Έφοδος του ΣΔΟΕ σε βίλες που νοικιάζονταν παράνομα σε Σκιάθο, Σκόπελο και Μύκονο - Οργίασε η «φιλοξενούμενη φοροδιαφυγή»
Τα πρόστιμα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες θα είναι ιδιαίτερα βαριά...
Εκρηκτικές διαστάσεις προσέλαβε τη φετινή τουριστική σεζόν το φαινόμενο της «φιλοξενούμενης φοροδιαφυγής» με επίκεντρο τα νησιά των Σποράδων και των συνήθη ύποπτων δημοφιλών προορισμών.
Βίλες και επαύλεις που έχουν «φυτρώσει» σε μαγευτικές τοποθεσίες της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, που φέτος «βούλιαξαν» από κόσμο, κατάφεραν οι ιδιόκτητες τους να τις νοικιάσουν παράνομα σε τουρίστες που αναζητούσαν παραλίες με έντονη και πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι και τις ακτές…
Αυτό άλλωστε ήταν και το διαφημιστικό «σλόγκαν» που έπαιζε σε εξειδικευμένους ταξιδιωτικούς ιστότοπους του εξωτερικού στους οποίους οι εν λόγω ιδιοκτήτες παρουσίαζαν τα καταλύματα τους - και μάλιστα μακριά από τα μάτια της εφορίας.
Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συγκεκριμένοι ιστότοποι δεν εκπέμπουν στην Ελλάδα από την στιγμή που οι κάτοχοι αυτών των ιστοσελίδων είχαν απαγορεύσει την προβολή του περιεχομένου του site στην χώρα μας, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων εξοχικών κατοικιών δούλευαν ανενόχλητοι τα τουριστικά τους σχέδια από την στιγμή που δεν διέθεταν Σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ.
Με τον τρόπο αυτό διαφήμιζαν την βίλα ή την έπαυλη στις ξένες σελίδες ενοικίασης καταλυμάτων χωρίς τον φόβο του ΣΔΟΕ μετά το «σαφάρι» που έχει ξεκινήσει για τον εντοπισμό όλων αυτών των παράνομων καταλυμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι σπιτονοικοκύρηδες έφτασαν να νοικιάζουν μέχρι και 800 ευρώ την ημέρα τα ακίνητα τους στα οποία ήταν αδύνατο να πλησιάσεις αφού στα περισσότερα από αυτά είχαν αναρτηθεί πινακίδες για ιδιωτικό δρόμο ή φυλάσσονταν σαν… αστακοί όλο το 24ωρο. Έτσι η πρόσβαση στην παραλία έχει αποκλεισθεί για τους υπόλοιπους τουρίστες Έλληνες η ξένους.
Φέτος το καλοκαίρι στην Σκιάθο που έσφυζε από ζωή «οι ιδιωτικοί δρόμοι που είχαν ανοιχθεί ήταν αρκετοί», αναφέρει ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ που ηγείται της επιχειρησιακής έρευνας που έχει ξεκινήσει με τον κωδικό: Οι φιλοξενούμενοι των ελληνικών νησιών.
Πράγματι, αυτό ακριβώς δήλωναν όλοι οι Ρώσοι, οι Γερμανοί, οι Ελβετοί και οι Ελληνοαμερικανοί τουρίστες που είχαν νοικιάσει τέτοιες βίλες για να απολαύσουν στην καλοκαιρινές τους διακοπές. Άτομα του διεθνούς τζετ - σετ αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο του καλλιτεχνικού στερεώματος έδειχναν προτίμηση για αυτές τις επαύλεις με τις προστατευμένες παραλίες και τα καταπράσινα νερά τους.
Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν συλλέξει και επεξεργάζονται οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ είναι αυτές οι οποίες προέρχονται από τις καταγγελίες των πολιτών που διέμεναν σε κοντινές περιοχές – προσβάσιμες για τους κοινούς θνητούς.
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ θα ενταθούν το επόμενο διάστημα καθώς ετοιμάζονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στους ιδιοκτήτες που διαθέτουν εξοχικά στα οποία παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα καθ όλη την διάρκεια των θερινών μηνών. Με την συνδρομή των εφοριών θα ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα ετήσια εισοδήματα που δηλώνουν στην φορολογική τους δήλωση, ενώ θα ζητηθούν και στοιχεία από τις τράπεζες για το αν υπάρχουν αγορές μέσω πιστωτικών καρτών.
Στους ελέγχους θα συνδράμει η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ παρέχοντας στοιχεία με τις φετινές καταναλώσεις οι οποίες θα διασταυρωθούν με τις συνήθης των προηγουμένων ετών.
Επίσης, από το «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ θα περάσουν και οι αγγελίες που δημοσιεύθηκαν στις ξένες σελίδες ενοικίασης καταλυμάτων, καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος από τις πρώτες κιόλας καταγγελίες που έγιναν οι ελεγκτικές αρχές είχαν καταφέρει να μπουν σε αυτές τις σελίδες με κωδικό άλλη χώρας, χωρίς να προδίδεται η γεωγραφική θέση του επισκέπτη.
Ανάλογοι έλεγχοι για «μαύρα εισοδήματα» αναμένεται να γίνουν και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως για παράδειγμα στη Μύκονο, στην Σαντορίνη διαμονή στα γνωστά υπόσκαφα, στην Πάρο και στην Κρήτη.
Τα πρόστιμα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να έχουν νοικιάσει παράνομα τις βίλες τους θα είναι ιδιαίτερα βαριά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης