Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης: Θα είμαστε σοβαροί στη διαπραγμάτευση - Ανοίγει η ατζέντα των θεμάτων... και το ασφαλιστικό - Συναντώνται αύριο Σαμαράς - Βενιζέλος

tags :
Χαρδούβελης: Θα είμαστε σοβαροί στη διαπραγμάτευση - Ανοίγει η ατζέντα των θεμάτων... και το ασφαλιστικό - Συναντώνται αύριο Σαμαράς - Βενιζέλος
Κρίσιμες διαβουλεύσεις λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
(upd8)«Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί και θα πάμε πολύ καλά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, το βράδυ της Δευτέρας, μετά το πέρας της απογευματινής του συνάντησης με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Γκ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «η μόνη σωστή πληροφόρηση είναι αυτή που έχετε από μένα και από πουθενά αλλού».
Ωστόσο, ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την γραμμή που θα ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Όπως έγινε γνωστό, αύριο Τρίτη στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με την τρόικα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αυριανής συνάντησης του Γκ. Χαρδούβελη με τους δανειστές, θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.
Η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί μετά τις 14:00 το μεσημέρι, με αντικείμενο την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας.
Αύριο ανοίγουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η πρωινή συνάντηση Σαμαρά - Χαρδούβελη διήρκησε μία ώρα, εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης, που αρχίζει αύριο, με την τρόικα, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει λακωνικά εξερχόμενος του Μαξίμου ότι, «ξεκινάμε καλά».

Κοντά σε λύση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 
Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, για το μείζον ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Αυτό έγινε γνωστό μετά το πέρας της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.
Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα «δεν έχει κάθετη διαφωνία» στη λύση που εξετάζει η κυβέρνηση.
Η έκτακτη ρύθμιση που θα προβλέπει κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων με διάρκεια πιθανότατα δύο ετών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά 100.000 μικρές και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν οριζόντια για όλες τις μικρές επιχειρήσεις και κατά περίπτωση για τις μεγάλες.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα δεν έχει διατυπώσει κάθετη αντίρρηση ως προς το προσχέδιο της ρύθμισης, ωστόσο συζητούνται τα επιμέρους θέματα.
Αυτό που ζητεί να μάθει η τρόικα είναι η επίπτωση του σχεδίου στον προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Κατά την χθεσινή συνάντηση του κ.Χαρδούβελη με τον κ.Βρούτση στο επίκεντρο βρέθηκαν το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, του συνδικαλιστικού νόμου που διέπει τις απεργίες, αλλά και οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε αμέσως μετά ότι ήταν μία συνάντηση προετοιμασίας και ειδικά για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων παρέπεμψε στη σχετική μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «εμείς κάναμε την πρότασή μας» και τώρα «περιμένουμε την γνώμη του υπουργείου Οικονομικών».

Την Τετάρτη η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την τρόικα - Σε εκκρεμότητα η συμπλήρωση 15.000 απολύσεων
Εντωμεταξύ οι εκκρεμότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει σε εκκρεμότητα την συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την συμπλήρωση ακόμη 6.500 απομακρύνσεων στο δημόσιο τομέα. Μεταξύ άλλων επιθυμεί την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη μείωση Διοικητικών Βαρών.
Την ίδια στιγμή, σενάρια που έρχονται στην επιφάνεια, αναφέρουν ότι η τρόικα θα εστιάσει στις επικείμενες αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι επικείμενες αλλαγές θα συναποφασισθούν μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.

Οι συναντήσεις του Γιάννη Βρούτση - Ανοίγει εκ νέου το ασφαλιστικό
Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν, στο μεταξύ, οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς η τρόικα φέρεται ότι ασκεί έντονες πιέσεις για τα εργασιακά, ενώ ζητά να ανοίξει το Ασφαλιστικό.
Στο πακέτο των εργασιακών, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλάγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ό,τι ααφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και τον τρόπο της χρηματοδότησης των συνδικάτων.
Ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί τη Δευτέρα για τη Γενεύη, όπου την Τρίτη πρόκειται να συζητηθεί η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Η ελληνική αξιολόγηση
Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση που θα αρχίσει Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 8 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί λεπτομερώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2014, με έμφαση στην πορεία των δαπανών, καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.
Σε ό,τι αφορά το 2015, οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, πάντως, ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της για έναν ακόμη χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενέργειας, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης.
Εξάλλου, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, πχ στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.
Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις Ελληνικές Αρχές τη σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και η οποία μεταξύ άλλων θα επικεντρωθεί στα διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

Οι αλλαγές στα εργασιακά
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται, συχνά είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».
Εξάλλου, κατά την τρέχουσα αξιολόγηση, θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, καθώς οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ.
Η Τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ουσιαστική σημασία στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Σημειώνουν, πάντως, ότι οι συζητήσεις στο θέμα αυτό βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω του όγκου των μεταρρυθμίσεων και των χιλίων προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.
Το δεύτερο μείζον ζήτημα που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Απριλίου, ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι για το ακριβές ύψος του χρηματοδοτικού κενού αναμένονται οι εκτιμήσεις από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες.
Η «μετά το μνημόνιο εποχή» είναι το τρίτο θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα πρέπει να συζητηθεί η επόμενη μέρα. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η Τρόικα δε μπορεί να συνεχιστεί με τη σημερινή της μορφή, πλην όμως τονίζουν ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν σημαντική επιτήρηση στην Ελλάδα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας, πηγές των Βρυξελλών τόνιζαν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές και να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Επίσης, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα παίξει η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 και το 2015, η πορεία των δημόσιων οικονομικών και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Πρώτη ενημέρωση: 14:05, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης