Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η έξοδος από το Μνημόνιο στο επίκεντρο των επαφών Χαρδούβελη - τρόικας - Δεν αλλάζει ο στόχος για το πλεόνασμα

Η έξοδος από το Μνημόνιο στο επίκεντρο των επαφών Χαρδούβελη - τρόικας - Δεν αλλάζει ο στόχος για το πλεόνασμα
Η Ελλάδα πολύ σύντομα θα διακόψει τη ροή των κεφαλαίων που λαμβάνει από το μηχανισμό στήριξης
(upd8)Η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο μονοπώλησε την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και των συνεργατών του με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης που μετείχαν στις συναντήσεις με την τρόικα και οι οποίοι όπως είπαν η μεταμνημόνιος εποχή ήταν το κεντρικό θέμα το οποίο απασχόλησε τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα πολύ σύντομα θα διακόψει τη ροή των κεφαλαίων που λαμβάνει από το μηχανισμό στήριξης, ενώ από το νέο έτος, η επιτήρηση στην οποία θα παραμείνει για ένα διάστημα η χώρα, θα αλλάξει μορφή.
Στη συνάντηση με τους δανειστές συζητήθηκαν επίσης οι φοροελαφρύνσεις που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, το πρόγραμμα κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών, τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (3% του ΑΕΠ για το 2015).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνία επετεύχθη για το φετινό πλεόνασμα (1,5% του ΑΕΠ).

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί ενδοκυβερνητικής κόντρας - Καμία δυσφορία του Γκ. Χαρδούβελη από την παρουσία του Χρ. Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Δεν υπήρξε καμία δυσφορία από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την παρουσία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη, στη συνάντηση με την τρόικα.
Αυτό τόνισαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρώντας να διαψεύσουν τα σενάρια περί ενδοκυβερνητικής κόντρας.
Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Λαζαρίδης πήγε στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συζητήσει για το χρέος, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν νωρίτερα:
Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Ενδοκυβερνητική κόντρα πυροδότησε η εμφάνιση του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα.
Κατά τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο συζήτησης που είχε προ ημερών με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έθιξε το αν και κατά πόσο θα παρίστανται αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι δεν θα ήταν ορθό να παρίστανται κομματικές αντιπροσωπείες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση.
Ωστόσο η εμφάνιση - σήμερα - του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης α να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Το παρασκήνιο της πρώτης μέρας των διαβουλεύσεων κυβέρνησης - τρόικας
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές ξεκίνησε η κυβέρνηση τη σημερινή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών, ζυγίζοντας πλέον πολιτικά την κάθε της κίνηση στα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα.
Η «διελκυστίνδα» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ξεκίνησε στις 11:30 από το υπουργείο Οικονομικών με τη συνάντηση του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα αποχώρησαν από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, για να πάρει τη σκυτάλη η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στέλιο Παπαδόπουλο.
Σχετικά με το δημοσιονομικό σκέλος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015. Άκουσαν τα επιχειρήματά μας».
Πάντως, ο ίδιος δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες στο ερώτημα ποιος θα είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015.
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης του Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα, είχε προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 18:00 το απόγευμα. 

Συναγερμός στο Μαξίμου - Να μην ανοίξουν τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Η δεινή δημοσκοπικά θέση στην οποία βρίσκεται εσχάτως, σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει δώσει «γραμμή» στους υπουργούς να μην ανοίξουν τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης (ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο), αλλά να πιέσουν και να επιδιώξουν μόνο… θετικές ειδήσεις από την διαπραγμάτευση με αιχμή τις φοροελαφρύνσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το «ναι» της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και το δημοσιονομικό κόστος των οποίων θα πρέπει να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή.
Στο σενάριο για την «ηρωική έξοδο» με εκλογές το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν χωράνε νέα μέτρα και νέα μνημόνια, αν και τις εξελίξεις- εν πολλοίς- θα καθορίσουν οι αντοχές του κρατικού κορβανά.
Σε περίπτωση που η τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 7,1 δισ. ευρώ που είναι να εισπράξει έως το τέλος του έτους από την τρόικα και θα πρέπει να αναζητήσει δανεικά στις αγορές σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που μόνο ευνοϊκή δεν είναι για φθηνό χρήμα.
Θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας επαφές με τους υπόλοιπους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση ενώ η πρώτη φάση των συζητήσεων θα ολοκληρωθεί πριν τις 8 Οκτωβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αναλυτικότερα, τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι, είναι:
- Οι φοροελαφρύνσεις: Η κυβέρνηση προτίθεται να συμπεριλάβει στο προσχέδιο μια σειρά από ελαφρύνσεις (μειώσεις σε τεκμήρια, έκτακτη εισφορά, συντελεστές επιχειρήσεων και κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης), με την τρόικα να έχει θέσει θέμα ισοδύναμων μέτρων ώστε να καλυφθούν οι πιθανές απώλειες εσόδων
- Το δημοσιονομικό κενό: Η τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς στα 2 δισ. ευρώ ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει πάντως να μην ανοίξουν σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, το ασφαλιστικό, το οποίο ενδέχεται να σημάνει νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, για να σωθούν τα ταμεία. Οι αναλογιστικές μελέτες για τα οικονομικά των Ταμείων και η μελέτη του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις στις οποίες και θα βασιστεί το νέο ασφαλιστικό θα είναι έτοιμες μέσα στον Οκτώβριο.
- Ομαδικές απολύσεις: Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι θέσεις των δύο πλευρών και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να νομοθετηθεί η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Εργασίας αντιτείνει πως το ζήτημα έχει διευθετηθεί -η απόφαση πέρασε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και δεν απαιτείται η υπογραφή υπουργού- και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου προς διαπραγμάτευση.
- Συνδικαλιστικός νόμος: Στο συνδικαλιστικό νόμο, η τρόικα ζητά να περιληφθούν σ’ αυτόν η επαναφορά του λοκ άουτ, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγές στο μοντέλο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες και η χρηματοδότηση των συνδικάτων.
- Ενιαίο μισθολόγιο: Στην άκρη θέλει να αφήσει η κυβέρνηση και το νέο μισθολόγιο επειδή είναι πιθανό να επιφέρει νέο γύρο μειώσεων στις αποδοχές υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και «συρρίκνωση» του εισαγωγικού μισθού.

Πρώτη ενημέρωση: 07:05, Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης