Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Επιδίωξη της κυβέρνησης η εξάντληση των περιθωρίων για φοροελαφρύνσεις - Σταθεροποιείται η δημοσιονομική κατάσταση

Σταϊκούρας: Επιδίωξη της κυβέρνησης η εξάντληση των περιθωρίων για φοροελαφρύνσεις - Σταθεροποιείται η δημοσιονομική κατάσταση
Όσο επιτυγχάνονται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους

Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επί της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών, παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης».
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, σήμερα, η χώρα έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της, επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, και σχεδιάζει, με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση, την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Βασικός άξονας αυτού του σχεδιασμού είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δηλώνει για να προσθέσει πως, σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις.
Από το συνδυασμό της νέας ρύθμισης και των στοχευμένων παρεμβάσεων για την είσπραξη ποσών από τους μεγαλοοφειλέτες, που μπορούν, αλλά μέχρι σήμερα απέφευγαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εκτιμάται, ρεαλιστικά και συντηρητικά, ότι θα εισπραχθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το 2018, εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.
Έτσι, σήμερα, η Κυβέρνηση εισηγείται με την παρούσα τροπολογία τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και για το 2015.
Συμπερασματικά, η ικανοποιητική – μέχρι σήμερα – εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, για στοχευμένες θετικές παρεμβάσεις, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας.
Παρεμβάσεις που δεν είχαν ενσωματωθεί στον εφετινό Προϋπολογισμό, όπως η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η καταβολή «κοινωνικού μερίσματος», η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και των δικαστών.
Όσο συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σημείωσε, τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης