Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wall Street Journal: Mια εξωραϊσμένη μορφή οικονομικής βοήθειας εξετάζει για την Ελλάδα η Ευρωζώνη - Oι επιλογές και οι διαφωνίες

Wall Street Journal: Mια εξωραϊσμένη μορφή οικονομικής βοήθειας εξετάζει για την Ελλάδα η Ευρωζώνη - Oι επιλογές και οι διαφωνίες
Η Ελλάδα απειλείται από τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2015...
Μια εξωραϊσμένη μορφή του νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε νέο δημοσίευμά της, τώρα που η Ελλάδα ανακοίνωσε επισήμως ότι διεκδικεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή από την Ευρωζώνη, για μετά το τέλος του ευρωπαϊκού πακέτου, στα τέλη του 2014, όλη η προσοχή στρέφεται πλέον στην έναρξη των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας.
Η Ελλάδα απειλείται από τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2015, εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που χρειάζεται για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, νικητής θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ,το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια κατάσταση που τόσο ο Α. Σαμαράς, όσο και η Ευρωζώνη, θέλουν να αποφύγουν.
Στην προσπάθεια να αυξήσει τη δημοφιλία του στους Έλληνες ψηφοφόρους, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε αρχικά πως στοχεύει στην πλήρη έξοδο της Ελλάδας από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια, στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Όμως το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά δεν προχώρησε όπως ο ίδιος θα ήθελε.
Στη σκιά του ισχυρού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, οι επενδυτές έσπευσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους μακριά από τα ελληνικά ομόλογα, εξαναγκάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητήσει τελικά μια προληπτική γραμμή στήριξης από την Ευρωζώνη, προκειμένου να διευκολυνθεί η πλήρης επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές.
"Η πλήρης έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια είναι μια επιλογή που δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι", δηλώνει στη Wall Street Journal κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας μόλις ξεκίνησαν και ήδη έγιναν ορατές οι πρώτες διαφωνίες.
Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλά ούτε και να εμπλακεί στο νέο οικονομικό της πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ελλάδα επιθυμεί ταυτόχρονα το νέο πρόγραμμα να είναι μια συμφωνία που θα εστιάζει στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.
"Όλοι συμφωνούν πως το ΔΝΤ πρέπει να εμπλακεί στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας", δηλώνει - σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος - Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο, όπως σπεύδει να επισημάνει στο εν λόγω δημοσίευμά της η Wall Street Journal, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς, η λήψη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής απαιτεί την υπογραφή μνημονίου, με συγκεκριμένες συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης