Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 350 εκ. ευρώ - Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων

Κύπρος: Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 350 εκ. ευρώ - Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων
Στο Eurogroup του Νοεμβρίου η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης
Το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 350 εκ. ευρώ προς την Κύπρο «ανοίγει» το Ανώτατο Δικαστήριο της Λευκωσίας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις των ακινήτων.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου έκρινε ως αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα της κυπριακής Βουλής για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων δανείων, καθώς διαπιστώθηκε η παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, καθώς και των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια.
Ας σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα νομοθετήματα αφορούσαν την προστασία της πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης έως 350.000 ευρώ, τη διαγραφή των ενυπόθηκων δανείων για εκποιήσεις, τη διαγραφή των υποχρεώσεων εγγυητών και την αναστολή εφαρμογής του νόμου περί εκποιήσεων, ώστε να εφαρμοστεί μαζί με τη νομοθεσία με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
«Η απόφαση τονίζει ότι και τα τέσσερα νομοθετήματα παρουσιάζουν προβλήματα συνταγματικής φύσεως με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν και επομένως εκπίπτουν» επισήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.
Υπενθυμίζεται πως η ψήφιση από τη Βουλή των εν λόγω νομοθετημάτων προκάλεσε την κάθετη διαφωνία των διεθνών πιστωτών, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος και να «παγώσει» η δόση των 350 εκ. ευρώ.
Μετά την άνωθεν εξέλιξη όμως, το Eurogroup του Νοεμβρίου αναμένεται να εγκρίνει την «απελευθέρωση» της δόσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης