Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκαταλείπει το «σχέδιο» για τα «κόκκινα δάνεια» η κυβέρνηση – Επιστροφή στο Νόμο Κατσέλη… μετά το νέο φιάσκο του σχεδίου Δένδια

Εγκαταλείπει το «σχέδιο» για τα «κόκκινα δάνεια» η κυβέρνηση – Επιστροφή στο Νόμο Κατσέλη… μετά το νέο φιάσκο του σχεδίου Δένδια
Επί μήνες η αγορά ανέμενε το «μεγαλειώδες» σχέδιο Δένδια… το οποίο εγκαταλείπεται χωρίς καν να έχει ψηφιστεί
Με την αγορά να έχει «ξοδέψει» αρκετές εβδομάδες αναμονής, η κυβέρνηση οδηγείται σε νέο φιάσκο, με αφορμή αυτή τη φορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».
Μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, ο οποίος προσπάθησε άρον άρον να παρουσιάσει ένα σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων δανείων», ο διάδοχος του Κ. Σκρέκας φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να βελτιώσει το προσχέδιο, ξεπαγώνοντας τις πληρωμές από τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Δένδια, ένα υπερήμερο στεγαστικό δάνειο θα «σπάσει» στα δύο και το 70% αυτού θα ρυθμιστεί και θα αποπληρωθεί στο χρονικό διάστημα της σύμβασης, ενώ το 30% θα «παγώσει» για 10 ή 15 χρόνια και τότε είτε θα ρυθμιστεί και θα αρχίσει η αποπληρωμή του είτε θα πληρωθεί εφάπαξ, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα από τον δανειολήπτη, είτε θα διαγραφεί.
Όμως, πηγές του Υπ. Ανάπτυξης διαρρέουν ότι Σκρέκας δεν φαίνεται διατεθειμένος να βελτιώσει το υπάρχον σχέδιο, το οποίο επικρίθηκε τόσο από τους δανειολήπτες (τους συνεπείς) όσο και από τους τραπεζίτες, παραμένοντας σ το σημερινό θεσμικό πλαίσιο υπό το νόμο Κατσέλη.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε ένα ακόμη φιάσκο καθώς προσπαθούσε να συνδυάσει τις ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία, με τις μη εξυπηρετούμενες δανειακές υποχρεώσεις προς τον τραπεζικό τομέα.
Επί πέντες μήνες σχεδιάζουν... χωρίς να έχουν παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας σχεδόν 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και οδηγώντας με τη στάση της και τις εξαγγελίες της  στην εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με ρυθμό άνω του 1,1 δισ. ευρώ τον μήνα.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 18 Νοεμβρίου 2014

Και όμως ο νόμος Κατσέλη...λειτουργεί

Ο ένας στους δύο δανειολήπτες που δεν μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, επέλεξε τη δικαστική οδό για να βρει λύση στο πρόβλημά του.
Συνολικά 132.910 δανειολήπτες απ’ όλη τη χώρα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη έχοντας ως «σύμμαχο» το νόμο 3869/2010 και γνωστός σε όλους ως νόμος Κατσέλη.
Η γενική διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου επισήμανε στο www.bankingnews.gr ότι έχουμε ένα χρήσιμο νομικό εργαλείο αποτελεσματικό καθώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ προκύπτει ότι από την εφαρμογή του νόμου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν κατατεθεί 132.910 αιτήσεις στα Δικαστήρια.
Να σημειωθεί ότι από το συνολικό αριθμό των αιτήσεων οι 25.926 έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών εκ των οποίων οι 7.007 έχουν συζητηθεί , για 3.443 περιπτώσεις εκδόθηκαν αποφάσεις.
Ωστόσο απορρίφθηκαν 1.323 ενώ έγιναν δεκτές 1.744 αποφάσεις. Ακόμη έχει καταγραφεί ένας δικαστικός συμβιβασμός.
Η κατάσταση στην επαρχία είναι πιο δραματική καθώς έχουν υποβληθεί συνολικά 106.984 αιτήσεις εκ των οποίων συζητήθηκαν οι 32.683 και έχουν εκδοθεί 14.4778 αποφάσεις.
Το bankingnews.gr αξιοποιώντας τα στοιχεία από την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ παρουσιάζει ενδεικτικές περιπτώσεις δανειοληπτών που δικαιώθηκαν.
Δηλαδή απέδειξαν στο Δικαστήριο ότι δεν έχουν τα απαραίτητα εισοδήματα για την αποπληρωμή των χρεών τους προς τις τράπεζες.
Έτσι δεν έχασαν την πρώτη κατοικία ούτε αλλά περιουσιακά στοιχεία που διεκδικούσαν ότι τράπεζες αφού ο νόμος Κατσέλη προβλέπει την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου στην αντικειμενική αξία με συντελεστή στο 80%.
Πιο αναλυτικά αρχικό στεγαστικό δάνειο συνολικού ύψους 200.000 για την αγορά ακινήτου με αντικειμενική 80.000 ευρώ , ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει καταβάλλοντας στην τράπεζα το ποσό των 64.000 ευρώ.
Η δικαστική απόφαση προβλέπει μηνιαίες καταβολές ενώ σε περιπτώσεις δανειοληπτών που είναι αδύνατη η αποπληρωμή του δανείου διαγράφεται η οφειλή.
Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου εκδίκασε υπόθεση οφειλετών που το ύψος των χρεών έφθανε στο ποσό των 465.210,75 ευρώ.
Το ζευγάρι των συνταξιούχων με τρία ενήλικα παιδιά ( φοιτητές) εμφάνιζε μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 2.645.
Το Δικαστήριο όρισε μηνιαίες καταβολές ύψους 1.000 ευρώ για περίοδο 5 ετών.
Η ίδια απόφαση προστάτευσε την κυρία κατοικία με την υποχρέωση καταβολής ποσού 837,22 ευρώ το μήνα για χρονικό διάστημα 15 ετών. Τελικά το Δικαστήριο διέγραψε το 55% του χρέους και αναγνώρισε ότι το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας είναι 1.645 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου αποφάσισε τη συνολική διαγραφή χρέους ύψους 43.360 με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου χωρίς την υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού για διαζευγμένο δανειολήπτη με ανήλικο τέκνο ο οποίος εμφάνιζε μέσο μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες στις μέρες της ευημερίας μοίραζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τώρα αδυνατούν να τα μαζέψουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης