Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης: Eφικτός ο στόχος για έσοδα 9,6 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2016 - Θα πετύχουμε

Χαρδούβελης: Eφικτός ο στόχος για έσοδα 9,6 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα τέλη του 2016 - Θα πετύχουμε
Υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες
Για σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και πρόοδο, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
«Δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα.
Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες.
Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να συνεχίσουμε», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.
«Ζούμε δύσκολες στιγμές», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και της ελληνικής οικονομίας.
«Αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια, η κακή κατάσταση έχει τελειώσει και ανοίγει ο δρόμος για μια αναπτυξιακή πορεία με ενίσχυση των κοινωνικών δομών», εξήγησε, ενώ εκτίμησε ότι «η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα».
Παράλληλα, μίλησε για μια νέα περίοδο, με περισσότερη προοπτική για όλους και λιγότερα βάρη.
«Περάσαμε τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης, τώρα είναι καιρός να βλέπουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά», είπε ο κ. Χαρδούβελης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμιά επανάπαυση».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι «να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση». «Θα πετύχουμε. Θα χαράξει μία νέα περίοδος με περισσότερη προοπτική για όλους και λιγότερα βάρη. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος», υπογράμμισε.
«Η χώρα με γενναία και σταθερά βήματα συνεχίζει την πορεία της, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει μία σειρά από θεμελιώδεις παραμέτρους», τόνισε και σημείωσε πως η Ελλάδα «πλησιάζει με ταχύ βήμα τη δημοσιονομική της αυτάρκεια και παύει να διαβιβάζει δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες γενιές».
Επεσήμανε την αποκλιμάκωση της ανεργίας και το ότι για τρίτη χρονιά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ για τους φορολογικούς συντελεστές επανέλαβε πως η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η μείωσή τους, «αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά».
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, σημείωσε πως «περιμένουμε και ελπίζουμε οι τράπεζες να επιστρέψουν στον πρωταρχικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας», ενώ δεσμεύθηκε ότι «θα συνεχίσουμε την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και έτσι θα έρθει χρήμα στην αγορά».
Εκτίμησε ακόμη ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 9,6 δισ. από αποκρατικοποιήσεις μέχρι τέλους του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης