Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κόκκινη κάρτα» σε 21 κρατικούς φορείς με υπερβάσεις άνω του 10% στις δαπάνες

«Κόκκινη κάρτα» σε 21 κρατικούς φορείς με υπερβάσεις άνω του 10% στις δαπάνες
Το θέμα για την παραδειγματική τιμωρία των Νομικών Προσώπων και των ΔΕΚΟ που δεν αποστέλλουν απολογιστικά στοιχεία έχει θέσει επανειλημμένως η τρόικα στην κυβέρνηση
Απλήρωτοι κινδυνεύουν να μείνουν 21 κρατικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που δεν έχουν αποστείλει οικονομικά στοιχεία ή δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τη λιτότητα των δαπανών του μνημονίου παρουσιάζοντας αποκλίσεις πάνω από το επιτρεπτό όριο του 10%.
Σε περίπτωση δε που οι υπερβάσεις συνεχισθούν και το επόμενο τρίμηνο τότε ενεργοποιούνται αυτόματα οι ποινές και τα μέτρα που προβλέπει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Ανάμεσα σε αυτά είναι και η δυνατότητα που έχει πλέον η κυβέρνηση για τις περιπτώσεις των «σπάταλων» κρατικών φορέων - ή αυτών που δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με την υποχρέωση να δημοσιοποιούν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση - να αναστέλλει τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να τους οδηγεί στην «έξοδο» εφόσον πρόκειται για ΔΕΚΟ ή να τοποθετεί επόπτες.
Να σημειωθεί ότι το θέμα για την παραδειγματική τιμωρία των Νομικών Προσώπων και των ΔΕΚΟ που δεν αποστέλλουν απολογιστικά στοιχεία έχει θέσει επανειλημμένως η τρόικα στην κυβέρνηση.
Από το 2011 που ψηφίστηκε η ΠΝΠ αυτή δεν έχει εφαρμοστεί για κανένα δημόσιο φορέα, παρά το γεγονός ότι αρκετοί κινήθηκαν οριακά…
Από τα στοιχεία στοχοθεσίας που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο προκύπτει ότι απόκλιση 122 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου κατέγραψαν στο 9μηνο 2014 οι προϋπολογισμοί 58 νομικών προσώπων, φορέων της γενικής κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαστος.
Από τους 58 φορείς οι 36 παρουσιάζουν απόκλιση μικρότερη του 10% από το στόχο ή εμφανίζουν στο 9μηνο θετική απόκλιση (πλεόνασμα), 21 φορείς παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση πέραν του 10% του στόχου που έχει τεθεί και ένας φορέας, η ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχει στείλει στο ΓΛΚ - προς το παρόν - στοιχεία παρακολούθησης στοχοθεσίας.
Εξάλλου, στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για τα αποτελέσματα ΔΕΚΟ – ΝΠΙΔ στο εξάμηνο 2014 καταδεικνύουν αποκλίσεις 26 εκατ. ευρώ ή 13% περίπου έναντι του στόχου.
Από τους 10 φορείς οι επτά παρουσιάζουν θετική απόκλιση, αρνητικές αποκλίσεις εμφανίζουν οι ΟΣΕ και η Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ ένας φορέας η Ηλεκτρομηχανική Κύμης δεν έχει υποβάλει στοιχεία, διότι το προσωπικό του βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας.
Από τα 16 υπουργεία τα 10 βρέθηκαν εκτός του στόχου των δαπανών στο πρώτο εννεάμηνο του 2014.
Μεταξύ αυτών είναι: Εργασίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης κ.ά.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο στο σύνολο των υπουργείων παρατηρείται συγκράτηση δαπανών κατά 545 εκατ. εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 1,6%.
Στο 9μηνο οι δαπάνες έφθασαν τα 34,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 34,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Οι απλήρωτες υποχρεώσεις ανήλθαν για το ίδιο διάστημα σε243 εκατ. ευρώ ενώ τα 61,7 εκατ. ευρώ φθάνουν οι εκκρεμότητες από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης