Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επαναφέρουν το Σχέδιο Β για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι - Φόβοι για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Επαναφέρουν το Σχέδιο Β για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι - Φόβοι για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε» λέει ο ανώτατος αξιωματούχος στο Euro Insight
Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, σε περίπτωση που η πολιτική αβεβαιότητα αυξήσει τους κινδύνους για την Ευρωζώνη.
Αυτό αναφέρει ο Εuro-insight, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ προετοιμάζει κρυφό σχέδιο Β, εν μέσω φόβων για πρόωρες εκλογές, με ανώνυμους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν στο πρακτορείο ότι είναι πιθανό οι χώρες που κρατούν σκληρή γραμμή να μη δώσουν νέα παράταση θέλοντας να πιέσουν πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο επικαλείται πηγές από την ΕΕ, η Ελλάδα δεν θεωρείται, πλέον, συστημική απειλή για την Ευρωζώνη, αλλά οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πιθανή άνοδος του ριζοσπαστικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα φέρει τη χώρα σε άγνωστο έδαφος.
«Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε» λέει ο ανώτατος αξιωματούχος στο Euro Insight. 
«Ένα κόμμα αντι-λιτότητας θα γίνει κυβέρνηση στην πιο δύσκολη χώρα».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει πάντα ένα Σχέδιο Β για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «παρά τις αργίες, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα».
Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι εφόσον επανεκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς ίσως χορηγηθεί νέα επέκταση στην Ελλάδα, ωστόσο, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά εφόσον ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε επίσης ότι η στάση των πιστωτών θα καθορίστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν είναι απαραίτητο, μια δεύτερη επέκταση θα μπορούσε να χορηγηθεί στην Ελλάδα, αν ο Σαμαράς έχει επανεκλεγεί, επειδή "η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί εγγράφως» για περαιτέρω βήματα.
Το Euro Insight, ακόμη, σημειώνει ότι έχει στην κατοχή του ένα έγγραφο που καταρτίστηκε από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να περάσει νέα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015, να προχωρήσει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και να φέρει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. 
Ακόμη, θα πρέπει να περάσει ρυθμίσεις για περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, που να επιτρέπει τις ομαδικές απολύσεις, και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τη συγκατάθεσή της για τα μέτρα (υπογραφή Γκίκας Χαρδούβελης), παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να απελευθερώσει τη χώρα από τη λιτότητα. 
Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει της εξουσίας, ο ηγέτης του, ο Τσίπρας, λέει ότι δεν θα εγκρίνει κανένα από τα μέτρα.
Τέλος, το Euro Insight επικαλείται και ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθεί ο αριθμός 180 στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.
Μαθηματικά όμως, ο Σαμαράς πρέπει να βρει έναν τρόπο να σπάσει την συνοχή ενός από τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να πάρει την απαραίτητη πλειοψηφία μια που δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους παραμένουν σταθερά αντίθετοι με την επιλογή Δήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης