Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Στα μέσα Φεβρουαρίου η κύρια διαπραγμάτευση με την Ελλάδα - Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο

Eurogroup: Στα μέσα Φεβρουαρίου η κύρια διαπραγμάτευση με την Ελλάδα - Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο
Συγχαρητήρια του προέδρου του Eurogroup προς τον ΣΥΡΙΖΑ
(upd) Για τα μέσα Φεβρουαρίου «έδωσε» ραντεβού με τον ΣΥΡΙΖΑ ο J. Dijsselbloem, καθώς όπως εξήγησε, τότε θα πραγματοποιηθεί η κύρια συζήτηση για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως «η κύρια συζήτηση για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup του Φεβρουαρίου».
Aς σημειωθεί πως η επόμενη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των 19 κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου.
«Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο» συμπλήρωσε, ενώ συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική του νίκη.
Παράλληλα, εξέφρασε για ακόμη μία φορά, την επιθυμία για στενή συνεργασία μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας.
Όσον αφορά την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του Eurogroup μετατόπισε την... ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως εξαρτάται από τη φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης. 
«Το σχέδιο της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής προς το παρόν έχει παγώσει» συμπλήρωσε παράλληλα. 
Ακόμη, αποκάλυψε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τον επόμενο υπουργό Οικονομικών - πιθανώς τον Γ. Βαρουφάκη - ο οποίος του κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Τέλος, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, αποσαφήνισε πως η διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διεξαχθεί μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, P. Moscovici διέτεινε πως «θα συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», καθώς «θέλουμε η Ελλάδα να ανακάμψει».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «οι θυσίες των Ελλήνων αποδίδουν καρπούς».
Κληθείς να σχολιάσει το φλέγον ζήτημα του χρέους, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, κατέστησε σαφές πως «δεν έγινε καμία συζήτηση στο σημερινό Eurogroup για το ελληνικό χρέος», ενώ υπενθύμισε πως «ο EFSF κατέχει το 44% του ελληνικού χρέους».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan τάχθηκε υπέρ μίας νέας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, η οποία θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων.
«Το να κάνουμε το χρέος πιο εξυπηρετήσιμο είναι η καλύτερη λύση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, γνωστοποίησε πως υπήρξε μία «γενική αίσθηση συμπάθειας» για τον ελληνικό λαό και μία προθυμία συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση.
Πάντως, συμπλήρωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανείων που χορήγησαν στην Ελλάδα.


Lagarde: To ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει την στήριξη προς την Ελλάδα
Τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού, Christine Lagarde.
Ειδικότερα η C. Lagarde τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα»
Μάλιστα εξέφρασε την ανυπομονησία της να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
«Υπάρχουν κανόνες τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί», αναφέρει νωρίτερα, η Lagarde, σε άρθρο της που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν θα τύχει ειδικής μεταχείρισης.
Όπως εξηγεί η Σιδηρά Κυρία του ΔΝΤ, η ευρωζώνη λειτουργεί με βάση κάποιους εσωτερικούς κανόνες και δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για καμία χώρα.
Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη για την εφαρμογή σοβαρών μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνουν στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με την πολιτική της λιτότητας.


Τι δήλωσαν Dijsselbloem - Schaeuble προσερχόμενοι στο Eurogroup
Το ενδεχόμενο haircut στο ελληνικό χρέος απέρριψε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogoup, ανέφερε πως τελεί εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι ασφαλώς θα συνεργαστεί μαζί της.
Επισήμανε δε για ακόμη μια φορά ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης.
Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος τάχθηκε εναντίον κάθε ιδέας για σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες, τόνισε από την πλευρά του, ο Jeroen Dijsselbloem.
Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πολύ χαμηλή στήριξη σε ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πάντως ο πρόεδρος του Eurogrpoup εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση.


Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Έχοντας λάβει επιστολή που περιλαμβάνει γραπτές οδηγίες (non paper) από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση χρόνου, ώστε να προλάβει να σχηματιστεί κυβέρνηση, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurogroup o Γκίκας Χαρδούβελης.
Ενώ τις επόμενες μέρες και μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν επαφές σε υψηλό θεσμικό επίπεδο ανά την Ευρώπη.
Όπως σημειώνουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι θα ήταν ιδιαίτερα άκομψο και αντιδημοκρατικό στο σημερινό συμβούλιο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα που χθες είχε εκλογές και σήμερα εκπροσωπείται για καθαρά τυπικούς λόγους από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών.
Ετσι, με τις οδηγίες αυτές εξουσιοδοτείται ο απερχόμενος «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος να «τρέξει» το τεχνικό μέρος των εκκρεμοτήτων, τη στιγμή που οι εταίροι μιλούν για παράταση του Μνημονίου έως τον Ιούνιο.
Σε αυτό το διάστημα ο νέος υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του θα καταρτίσουν το νέο κείμενο του Προγράμματος στο οποίο θα αποτυπώνονται οι θέσεις της κυβέρνησης.
Το κείμενο αυτό, με το οποίο θα διαχωρίζεται η δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο, θα αποσταλεί στην τρόικα και θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που τη συναποτελούν και όχι με την ίδια την τριμερή.
Το νέο Πρόγραμμα, όπως έχει παρουσιαστεί προεκλογικά από τον Γιάννη Δραγασάκη, που σήμερα είναι υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή του υπουργού Οικονομικών, χωρίζεται σε τέσσερις άξονες:
1. Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν θα διατίθενται όλα για τη χρηματοδότηση του παλιού χρέους.
2. Πρόγραμμα αλλαγής του κράτους και της Διοίκησης.
3. Εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος.
4. Ποσοτική χαλάρωση, προσανατολισμένη στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Να σημειωθεί ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επόμενη μέρα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη στάση που θα κρατήσει η Κουμουνδούρου με τους δανειστές, είχαν συζητηθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Γκίκα Χαρδούβελη μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές.
Στη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αλλά και «για τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσει να λειτουργήσει η Δημοκρατία στην Ελλάδα μετά τη νέα φωνή».
Εκτιμάται ότι ο κ. Χαρδούβελης θα ζητήσει την αύξηση του «στοκ» των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο από τα 15 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες των 4,61 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.
Αρχικά οι κ. Χαρδούβελης και Δραγασάκης επρόκειτο να συναντηθούν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η επαφή αυτή ακυρώθηκε με εντολή Σαμαρά. Σήμερα, πριν ο Γκίκας Χαρδούβελης «πετάξει» για τη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη της Κουμουνδούρου.
Η τρόικα, από την πλευρά της, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται στο σημερινό Eurogroup να κάνουν μια πρώτη επίδειξη πυγμής απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Κατά τους εταίρους, δίχως παράταση του Μνημονίου δεν εξασφαλίζονται τα 1,8 δισ. ευρώ από την εκκρεμούσα δόση αλλά και τα διαθέσιμα κεφάλαια των 11,1 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τo Euroworking Group έχει ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Επίσημα, όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί θα προβούν σε μία ανταλλαγή απόψεων υπό το φως των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών.
Ουσιαστικά, όμως, θα επιζητηθεί η αποστολή ενός πρώτου μηνύματος στη νέα κυβέρνηση, ζητώντας πειθαρχία και ρεαλισμό. Με άλλα λόγια, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά τόσο την αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι εταίροι όσο και τη συνέχιση των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής λιτότητας που προβλέπει το μερκελικό Σύμφωνο Σταθερότητας.
Μέσω, λοιπόν, δηλώσεων, την ενορχήστρωση των οποίων έχει αναλάβει ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι εταίροι και δανειστές θα στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, δείχνοντας ότι δεν προτίθενται να ρίξουν νερό στο κρασί τους ως προς τις απαιτήσεις τους και γενικά την πολιτική που ακολουθούν για την αντιμετώπιση των ελληνικών προβλημάτων.
Οι πρώτες δηλώσεις-προειδοποιήσεις θα γίνουν κατά την είσοδο των υπουργών στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών. Θα πρωτοστατήσουν, όπως συνήθως, οι στενοί σύμμαχοι του Βερολίνου, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.
Το τρίο αυτό θα υποστηρίξει με υπερβολικό ζήλο τη γερμανική απαίτηση περί ανάγκης τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά των Αθηνών, ως βασική προϋπόθεση για την αποφυγή σύγκρουσης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και θα ακολουθηθεί λίγο-πολύ από τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία διάθεση να βρεθούν αντιμέτωπες με το Βερολίνο χάριν της Ελλάδας. Αλλωστε, αυτός που κινεί τα νήματα στην ευρωζώνη είναι ο Β. Σόιλμπε. Ο προεδρεύων Ολλανδός, Γερούν Ντάισενμπλουμ, είναι απλώς ένας αχυράνθρωπος.
Το επόμενο επίσημο ραντεβού με τους εταίρους θα λάβει χώρα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 12 Φεβρουαρίου, στην οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συμμετάσχει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Και θα ακολουθήσει στις 16 Φεβρουαρίου η σύνοδος της ευρωζώνης, με το ελληνικό θέμα φυσικά να κυριαρχεί στις συζητήσεις των 19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης