Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εστάλη η νέα λίστα - Αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ - Μείωση επικουρικών απαιτούν οι δανειστές

tags :
Εστάλη η νέα λίστα - Αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ - Μείωση επικουρικών απαιτούν οι δανειστές
Δεν συμμερίζονται την άποψη περί προόδου οι δανειστές
(upd6) Εστάλη σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου, στο Brussels Group, νέα αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων (26 - 27 σελίδων) η οποία θα τεθεί προς αξιολόγηση από τους θεσμούς.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει αναθεώρηση των μέτρων πάνω από τα 3,7 δισ. ευρώ, που προέβλεπε η αρχική λίστα.
Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων, μέτρο που απαιτούν εδώ και τώρα οι δανειστές, ενώ για την κυβέρνηση αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Όπως επισήμανε η ίδια πηγή, "σε περίπτωση που κάναμε πίσω και υλοποιούσαμε αυτό το μέτρο, τότε η μείωση στις επικουρικες συντάξεις θα άγγιζε το 80%".
Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση και για το ασφαλιστικό, αλλά και για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει από φέτος σε αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ωστόσο δεσμεύθηκε στους θεσμούς ότι θα λάβει ισοδύναμες παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν την εισπρακτικότητα του φόρου (2,65 δισ.), ώστε να μην προκληθεί νέα τρύπα στα κρατικά ταμεία.
Τα ισοδύναμα θα προβλέπουν είτε επιβολή νέων φόρων, είτε θα έρθουν από την περιστολή δαπανών.
Η νέα λίστα θα συζητηθεί στο Euro Working Group της Μεγάλης Τετάρτης (8 Απριλίου) - εφόσον νωρίτερα δεν προκύψει έκτακτο Eurogroup - και θα εγκριθεί στο τακτικό Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Βρυξέλλες: Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
Την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group επιβεβαίωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επισημαίνοντας βέβαια πως απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά.
Ειδικότερα, αξιωματούχοι της Κομισιόν, μιλώντας στο Bloomberg, αναγνωρίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ επιμείνουν πως απαιτείται αρκετή δουλειά προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των δόσεων.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αξιολογήσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εκφράζουν την ελπίδα πως σύντομα θα επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών.
Ας σημειωθεί πως το EuroWorking Group αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου.

Δύο ώρες διήρκησε η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group
Η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ διήρκησε περίπου δύο ώρες.
Η συμμμετοχή του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε χθες το βράδυ ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά, ενώ δεν απέκλειε ακόμα και μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup το αργότερο εντός της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να κλείσει και οριστικά η συμφωνία.
Την θέση αυτή άλλωστε εξέφρασε με σημερινές του δηλώσεις και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε πως την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ όσον αφορά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.
Γεγονός που όπως είπε θα οδηγήσει και στην απελευθέρωση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
Την αισιοδοξία πάντως αυτή δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι κάνουν λόγο για ελάχιστη πρόοδο στην πορεία των διαπραγματεύσεων που έχουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, για προβληματική συνεργασία με υπουργεία αλλά και για ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση (όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους) για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα δίνει άμεσα λύσεις στην εύρεση χρημάτων για την κάλυψη των υποχρεώσεων της.
Διαφορετικά η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη ως προς τη διαχείριση της.

Υποβαθμίζει τις προσδοκίες η Γερμανία
Τις προσδοκίες για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για την Ελλάδα υποβαθμίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Wolfang Schaeuble, Martin Jaeger, το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε σήμερα από την τηλεδιάσκεψη για την τεχνική επεξεργασία της λίστας των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, είναι μια ενδιάμεση αξιολόγηση. 
Η τηλεδιάσκεψη του EWG για την Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, με την κυβέρνηση να δηλώνει αισιόδοξη, σε αντίθεση με τους δανειστές. 

Τα ταμεία είναι άδεια αλλά τα 448 εκατ στο ΔΝΤ και 1,4 δισ έντοκα αποπληρώνονται – Eurogroup μεταξύ 14-17/4 για συμφωνία

Στο EuroWorking Group που συνεδριάζει σήμερα 1 Απριλίου δεν αναμένονται θεαματικές αποφάσεις, θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Ορισμένες πηγές πάντως τονίζουν ότι θα μπορούσε να συγκληθεί το Eurogroup για την Ελλάδα όχι στις 8 Απριλίου αλλά μεταξύ 14 και 17 Απριλίου μετά το Πάσχα των ορθόδοξων χριστιανών.
Όμως πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φθάσει έως τις αρχές Μάιου χωρίς συμφωνία καθώς θα έχει αντικειμενικό πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων.
Τα ταμειακά αποθέματα του ελληνικού κράτους εξαντλούνται, αν και το ελληνικό κράτος θα αποπληρώσει τα 448 εκατ της δόσης του δανείου στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου ενώ θα αποπληρωθεί – αναπληρωθεί και εσωτερικό δανεισμό και το έντοκο 6μηνης διάρκειας 1,4 δισεκ. στις 14 Απριλίου.
Ο κίνδυνος για στάση πληρωμών εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου μετριάζεται καθώς η Ελληνική κυβέρνηση βρήκε τελικώς τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από τα έντοκα που πρέπει να αποπληρωθούν ύψους 1,4 δισεκ. τα 650 εκατ τα κατέχουν ξένοι και δεν θα τα ανανεώσουν.
Έτσι, θα πρέπει αμέσως μετά το Eurogroup να εκταμιευτεί είτε μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. σενάριο όχι τόσο πιθανό είτε να καταβληθούν στην Ελλάδα τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες και ΕΚΤ.

Μ.Χ.

(πρώτη ενημέρωση 1 Απριλίου 2015, 09:34)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης