Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελλάδα: Επιβραδύνεται η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου τον Μάρτιο του 2015 – Στις 48,9 μον. ο PMI

Ελλάδα: Επιβραδύνεται η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου τον Μάρτιο του 2015 – Στις 48,9 μον. ο PMI
Με βραδύτερο ρυθμό συνέχισε να υποχωρεί η παραγωγή των εργοστασίων
Με βραδύτερο ρυθμό συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός κλάδος της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI, που καταρτίζει η Markit, βελτιώθηκε οριακά, στις 48,9 μονάδες, από τις 48,4 μονάδες του Φεβρουαρίου, καταγράφοντας τιμή κάτω των 50 μονάδων για 7ο συνεχόμενο μήνα.
Η μέση τιμή του κύριου δείκτη καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015, διαμορφώθηκε στις 48.5 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το γ’ τρίμηνο του 2013.
Αναλυτικότερα, σημειώθηκε περαιτέρω υποχώρηση της παραγωγής, μολονότι βραδύτερη, αλλά και ελαφρά αύξηση της απασχόλησης, παρά τη μείωση της παραγωγής και των νέων εργασιών.
Επιπλέον, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, δεδομένου ότι η αποδυνάμωση του ευρώ αύξησε το κόστος των εισαγωγών.
Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, σχολίασε σχετικά:
«Ο δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Μάρτιο, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η τάση σχετικά με τις εξαγωγές, οι οποίες μέχρι πρότινος έπαιζαν τον ρόλο του υποστηρικτή στον τομέα, ωστόσο αποτελούν τώρα το αδύναμο σημείο του, καθώς η αβεβαιότητα επηρεάζει αρνητικά τους πελάτες του εξωτερικού.
Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους επί τρεις συνεχείς μήνες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο κλάδος της μεταποίησης δρα ανασταλτικά στην ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας, η οποία φαίνεται να βρίσκεται προς το παρόν σε κατάσταση αναμονής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης