Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ποσό των 20,9 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση στους δανειστές μέχρι το τέλος του έτους

tags :
Το ποσό των 20,9 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση στους δανειστές μέχρι το τέλος του έτους
Tον Ιούνιο οι πληρωμές προς το ΔΝΤ ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ
Tο ιλιγγιώδες ποσό των 20,862 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους δανειστές από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους, με τον επόμενο μήνα να απ[οτελεί την κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει αποπληρωμή τόκων και δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 980 εκατ ευρώ.
Στο ποσό των οφειλών της χώρας περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες αν θεωρηθεί ότι θα καλυφθούν με νέες εκδόσεις κρατικών τίτλων θα εξαιρεθούν από το γενικό σύνολο, τότε οι υποχρεώσεις, των οποίων, δεν είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή διαμορφώνεται στα 12,4 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με την Realnews οι μεγάλες δυσκολίες ξεκινούν από τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν μόνο οι πληρωμές προς το ΔΝΤ ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ αλλά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστους θεωρείται κόλαση, αφού πρέπει να αποπληρωθούν ταυτόχρονα το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, τα οποία εξαιρέθηκαν από το κούρεμα του 2012). Σημειωτέον ότι στο τέλος Ιουνίου λήγει η τετράμηνη παράταση εφαρμογής του μνημονίου και οι δανειστές θα καθίσουν στο τραπέζι με την κυβέρνηση για την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος.
Το γεγονός ότι οι μεγάλες υποχρεώσεις για το ελληνικό δημόσιο ξεκινούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που γνωρίζουν και οι δανειστές,, περιορίζει το χρονικό περιθώριο στβ  κυβέρνηση να διαπραγματευτεί έως τότε τις όποιες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, αυξάνοντας την πίεση για την εκταμίευση των δόσεων από την τριμερή,.
Τον Ιούλιο η κυβέρνηση καλείται να εξοφλήσει ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αποπληρωθούν περίπου 900 εκατ ευρώ σε τόκους και άλλα 465 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ.
Και τον επόμενο μήνα, τον Αύγουστο λήγει ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι τόκοι είναι της τάξεως των 500 εκατ ευρώ και οι πληρωμές προς το ΔΝΤ μόλις 180 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης