Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά όχι η έξοδός της από το ευρώ

FT: Πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά όχι η έξοδός της από το ευρώ
Oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διένυσαν την χειρότερη τους εβδομάδα από την ημέρα εκλογής του Α.Τσίπρα
«Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας υπάρχει, αυτό που δεν υπάρχει, είναι η πιθανότητα εξόδου της από το Ευρώ» τονίζουν οι FT.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Wolfgang Munchau, «η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακαλέσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις σχετικά με τα μέτρα λιτότητας την ώρα που οι δανειστές την πιέζουν για συμβιβασμό αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους».
Οι υπουργοί Οικονομικών παγκοσμίως διαβλέπουν σε αυτή τη στάση και το αδιέξοδο που έχει μέχρι στιγμής παρατηρηθεί, έναν τεράστιο αριθμό κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία οι οποίοι δεν θα αφήσουν τις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ να ανακάμψουν.
Κι αυτό γιατί οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τελικά η Ελλάδα θα πτωχεύσει στο χρέος της.
Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες μετά την τριήμερη συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι «να δουλέψουν ενωμένοι για μια πιο εύρωστη, ισορροπημένη οικονομία που θα εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας».
Την ίδια στιγμή ωστόσο παραδέχθηκαν, ότι αυτός ο στόχος είναι δύσκολος και κρύβει πολλά ρίσκα.
Ο αμερικανός Πρόεδρος B. Obama και ο πρόεδρος της ΕΚΤ M. Draghi κάλεσαν την ελληνική κυβέρνησης να κάνει περισσότερα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση η οποία θα είναι ευεργετική για την ίδια και κατευναστική για την παγκόσμια οικονομία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει κάνει αρκετές συναντήσεις το τελευταίο διάστημα για την επίλυση της οικονομικής της κρίσης όπως αυτή του Γ. Βαρουφάκη και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «θέλουμε μια εφικτή λύση μέσα στο ευρώ αλλά δεν παρεκκλίνουμε από τις κόκκινες γραμμές μας».
Ο αρθρογράφος των FT σχολιάζει ακόμη τη δήλωση του Γ. Δραγασάκη ότι «παρότι το διεθνές οικονομικό σύστημα έχει θωρακιστεί από το 2008 για μια πιθανή ελληνική έξοδο, η πτώχευση της Ελλάδας θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε «αχαρτογράφητα νερά» τις συνέπειες της οποίας δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει.
Τέλος ο Munchau, υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διένυσαν την χειρότερη τους εβδομάδα από την ημέρα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης