Τελευταία Νέα
Οικονομία

Που συμφωνεί και που διαφωνεί η Ελλάδα με το Brussels Group - Πλέον απαιτείται πολιτική συμφωνία

Που συμφωνεί και που διαφωνεί η Ελλάδα με το  Brussels Group - Πλέον απαιτείται πολιτική συμφωνία
Φτάσαμε στα τέλη Μαΐου και συμφωνία ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.....
Με στόχο να ξεπεραστεί το μεγάλο «αγκάθι» στο δημοσιονομικό «κενό» και των μέτρων των 3,8 δισ. ευρώ που ζητούν για την κάλυψη του οι δανειστές, ξεκινά - εκτός απροόπτου - σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος κύκλος επαφών μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.
Η Ομάδα Χουλιαράκη θα κινηθεί στο Brussels Group με βάση τις τελευταίες οδηγίες που έλαβε χθες από το πρωθυπουργικό γραφείο καθώς φτάσαμε στα τέλη Μαΐου και συμφωνία ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.
Έτσι ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και το μέλλον των σχέσεών τους.
Παρά τα βήματα προόδου της περασμένης βδομάδας στις συζητήσεις των Βρυξελλών, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.
Στα φορολογικά ανοικτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ με τα σενάρια για το που θα κάτσει η «μπίλια» με τον ενιαίο συντελεστή να δίνουν και να παίρνουν.
Το τελευταίο που κυκλοφορεί κάνει λόγο για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22% τη στιγμή που το ΔΝΤ πιέζει για δύο, ένα υψηλό 23% και ένα χαμηλό 15% (!) στον οποίο θα υπαχθούν τρόφιμα και φάρμακα. Για την ελληνική πλευρά η υιοθέτηση ενός τέτοιου σεναρίου θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για την οικονομία και τα νοικοκυριά, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα λιτότητας θα βύθιζε την χώρα στην ύφεση.
Σύμφωνα με άλλες πηγές μεγάλη σύγκλιση απόψεων έχει επιτευχθεί ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται να χαμηλώσει τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά κριτήρια για όσους θα ενταχθούν στη ρύθμιση.
Επίσης, οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στην επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα του 2014, επιβαρύνοντας όσους έχουν εισόδημα από 33.000 ευρώ όπως και στην αύξηση του φόρου πολυτελείας.
Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ και το νέο φόρο που θα τον αντικαταστήσει το σχέδιο αυτό παίρνει μετάθεση για το 2016 με τους δανειστές να ζητούν ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαραχτήρα ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Για το 2016 παίρνουν παράταση και οι προεκλογικές υποσχέσεις για την αύξηση του αφορολόγητου ποσού και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας περί τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από την στιγμή που οι δύο πλευρές συγκλίνουν και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος ( 1% για το 2015, 1,5% το 2016 και 3% το 2017).
Η απάντηση των εταίρων-δανειστών «εξαρτάται από τις κινήσεις της Αθήνας».
Με άλλα λόγια, τις υποχωρήσεις.
Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο και για τον λόγο αυτό επισημαίνει ότι χρειάζεται «πολιτική βούληση» για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης