Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Συναγερμός» στο Γενικό Λογιστήριο για ταμειακά διαθέσιμα και φορολογικά έσοδα - Ύφεση 2% απειλεί την Ελλάδα

«Συναγερμός» στο Γενικό Λογιστήριο για ταμειακά διαθέσιμα και φορολογικά έσοδα - Ύφεση 2% απειλεί την Ελλάδα
Στο «κόκκινο» οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ
Λίγο πριν το Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους βρίσκονται στο «κόκκινο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποθέματα εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν πέσει κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ σημαίνοντας τον συναγερμό στο Γενικό Λογιστήριο που θα πρέπει να εκταμιεύσει άμεσα τουλάχιστον 22 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του δημοψηφίσματος.
Μπορεί το κόστος αυτό να είναι χαμηλότερο του ποσού που δαπανήθηκε για τις εθνικές εκλογές τον Γενάρη (50 εκατ. ευρώ), όμως λόγω της μηδενικής ρευστότητας που επικρατεί στα δημόσια ταμεία το συγκεκριμένο έξοδο φαντάζει «βουνό».
Η κατάσταση στον προϋπολογισμό είναι απελπιστική με τις εισπράξεις στα έσοδα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα ξεπέρασε τα 2 δις. ευρώ στο εξάμηνο από 1,75 δις. ευρώ που ήταν στο πεντάμηνο.
Στην καθίζηση των φορολογικών εσόδων συνέβαλαν η παράταση που δόθηκε, μέχρι τις 27 Ιουλίου, στους φορολογούμενους για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ενώ «ψήνεται» και νέα, το «πάγωμα» των προληπτικών φορολογικών ελέγχων στην αγορά και η μείωση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας.
Οι εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό πεδίο προεξοφλούν ότι η χώρα θα συρθεί και πάλι στην ύφεση, με την κάμψη του ΑΕΠ να υπολογίζεται σε αυτή την φάση τουλάχιστον σε 1,5% - 2% μετά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός που αποτελούσε την τελευταία «ατμομηχανή» της ανάπτυξης.
Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές μιλούν για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2015, εκτιμώντας ότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να «ξεπαγώσει» η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό ενώ η μεγάλη καθυστέρηση για συμφωνία με τους δανειστές έχει στερήσει τις πολύτιμες ενέσεις ρευστότητας που έχει ανάγκη η Αθήνα.
Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο έχει εφαρμόσει το δικό του capital control στους προμηθευτές του κράτους για να μην τεθούν σε κίνδυνο μισθοί και συντάξεις.
Στο Γενικό Λογιστήριο οι επιτελείς εκμεταλλευόμενοι τον περιορισμό που έχει τεθεί στην κίνηση των κεφαλαίων έχουν αναστείλει όλες τις πληρωμές προκειμένου να αντισταθμίσουν τα προβλήματα στο σκέλος των εσόδων και ειδικότερα του ΦΠΑ που έχει κατακρημνιστεί δεδομένου ότι οι πολίτες έχουν προσαρμόσει τις αγορές τους στο όριο ανάληψης των 60 ευρώ που έχουν θέσει οι τράπεζες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης