Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βόμβα από το ΔΝΤ: Το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς ελάφρυνση χρέους

tags :
Βόμβα από το ΔΝΤ: Το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς ελάφρυνση χρέους
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ωστόσο, ότι η Lagarde εμφανίζεται θετική στη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα
Στον αέρα βρίσκεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εγείρει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την εμπλοκή του στο νέο πρόγραμμα στήριξης.
Σύμφωνα με το «αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο», το οποίο αναφέρεται στα αποτελέσματα της δίωρης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, το υψηλό χρέος της Ελλάδας και η φτωχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Όπως αναφέρεται, αν και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ώστε να διασφαλίσει ότι το νέο πακέτο βοήθειας συμβαδίζει με τους κανονισμούς του Ταμείου, προς ώρας δεν μπορεί να ανάψει το πράσινο φως, ώστε να υπάρξει άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, το ΔΝΤ θα είναι ικανό να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μόνο εφόσον η Ελλάδα συναινέσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η Ευρωζώνη προβεί στην ανακούφιση του ελληνικού χρέους.
Όπως σημειώνουν ωστόσο Financial Times, οι δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις συνιστούν αγκάθι για την Ευρωζώνη, η οποία αρνείται σθεναρά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Βάσει του εμπιστευτικού εγγράφου, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Δ.Σ. του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα με την Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα συνεπάγεται έντονες αντιδράσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Στον αντίποδα, αρκετές μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, προειδοποίησαν για τους κινδύνους που απορρέουν από μία τρίτη συμμετοχή στην ελληνική κρίση.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τη φήμη του Ταμείου» φέρεται να ανέφεραν, απευθυνόμενες προς την διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η συγκεκριμένη εισήγηση του Δ.Σ. καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, η οποία έχει τορπιλιστεί και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, μιλώντας στους Financial Times, επιμένουν ότι η Christine Lagarde εμφανίζεται θετική στη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης