Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ήθελαν μόνο να εξευτελίσουν την Ελλάδα - Άρθρο του Γ. Βαρουφάκη για τις... δύσκολες ώρες στα Eurogroup

Ήθελαν μόνο να εξευτελίσουν την Ελλάδα - Άρθρο του Γ. Βαρουφάκη για τις... δύσκολες ώρες στα Eurogroup
Απαιτούσαν από μας μια θεαματική συνθηκολόγηση που να δείχνει στα μάτια του κόσμου ότι γονατίσαμε...
Ήθελαν μόνο να εξευτελίσουν την Ελλάδα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους - και αναφερόμενος στους δανειστές - μέσω άρθρου παρέμβασή του στη Μοnde Diplomatique ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το άρθρο του, αναφέρει ότι αυτή είναι η ιστορία ενός πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, καθώς οι δανειστές είχαν έναν και μοναδικό στόχο: Τον εξευτελισμό της χώρας.
Όπως αναφέρει, για έξι μήνες, μόνη εναντίον όλων, η Ελλάδα γελοιοποιήθηκε από τους εταίρους της σε αναρίθμητες και ατελείωτες συναντήσεις, σε επίπεδο Eurogroup.
Πραγματοποιώντας μια σύντομη αναδρομή επισημαίνει πως από το 2010, η Ελλάδα έχασε την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της, κατέστη αφερέγγυα και έχασε την πρόσβαση στις αγορές.
Στην προσπάθειά της να αποφύγει τότε τη χρεοκοπία των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, η Ευρώπη αποφάσισε να παράσχει το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υπό τον όρο πως η χώρα θα εφαρμόσει αυστηρή λιτότητα... σε κλίμακα που δεν είχε φανταστεί, με αποτέλεσμα τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση, την εμφάνιση του αποπληθωρισμού και την εκτόξευση του χρέους.
Ως αποτέλεσμα των πολιτικών της τρόικας, η Ελλάδα επιδόθηκε σε οικονομική και κοινωνική κρίση.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής και δεν ήταν άλλος από τον τερματισμό της λιτότητας.
Αναλύοντας επιμέρους λεπτομέρειες των όσων σημειώθηκαν στα θυελλώδη Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης εξηγεί:
«Κατά την πρώτη μου παρουσία σε επίπεδο Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου, έδωσα στους συνομιλητές μου ένα απλό μήνυμα: Η κυβέρνησή μας θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί κοινό έδαφος με το Eurogroup, με βάση μια τριπλή στρατηγική για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας:
1) Μια σειρά από βαθιές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών μας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της ολιγαρχίας και την τοκογλυφία.
2) Εξυγίανση των οικονομικών του κράτους, μέσω ενός πρωτογενούς πλεονάσματος (2) μετρίου μεν αλλά βιώσιμου, το οποίο δεν απαιτεί υπερβολικές προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα
3) Εξορθολογισμό, ή αναδιάρθρωση της δομής του χρέους μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα κι ένας ρυθμός ανάπτυξης που απαιτείται για τη βελτιστοποίηση της αποπληρωμής των πιστωτών μας».
«Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στον W. Schaeuble, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Προσπάθησα να τον διαβεβαιώσω, ότι θα μπορούσε να υπολογίζει σε εμάς για τη διατύπωση προτάσεων, οι οποίες δεν θα ήταν μόνο προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών.
Δυστυχώς, καμία από τις ευγενείς προθέσεις μας δεν κίνησε κανένα ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που έχουν τα ήνια της Ένωσης.
Αυτό το σκληρό μάθημα επρόκειτο να το μάθουμε στους πέντε μήνες διαπραγματεύσεων.
«Έχω χάσει τον λογαριασμό πόσες φορές βρεθήκαμε μπροστά στο φάντασμα του κλεισίματος των τραπεζών μας, επειδή αρνούμασταν να δεχθούμε ένα πρόγραμμα το οποίο είχε αποδείξει την αναποτελεσματικότητα του.
Απαιτούσαν από μας μια θεαματική συνθηκολόγηση που να δείχνει στα μάτια του κόσμου ότι γονατίσαμε.
Κανένας λαός της περιοχής δεν θα πρέπει ποτέ πια να διαπραγματεύεται υπό φόβο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης