Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Πώς οι ομολογιούχοι των τραπεζών θα γλιτώσουν το «κούρεμα» του bail - in

tags :
Bloomberg: Πώς  οι ομολογιούχοι των τραπεζών θα γλιτώσουν το «κούρεμα» του bail - in
Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει το bail – in υπάρχει πληθώρα επιλογών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως η προσφορά ιδιωτικών κεφαλαίων, η προληπτική βοήθεια αλλά και μια πλήρης διάσωση με απομειώσεις
Οι πιστωτές (senior creditors), που έχουν «στοχοποιηθεί» από το ευρωπαϊκό πλάνο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ως αυτοί που θα πρέπει να υποστούν απώλειες, πιθανώς και να «τη γλιτώσουν», γράφει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει να εξετάζει τους ισολογισμούς των τραπεζών και αν θεωρήσει πως υπάρχουν κεφαλαιακά κενά, τότε οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν αρκετές επιλογές, με μόνο μία από αυτές να πυροδοτεί τους κανόνες του bail-in, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους senior ομολογιούχους, εξηγεί το Bloomberg.
Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει το bail – in υπάρχει πληθώρα επιλογών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως η προσφορά ιδιωτικών κεφαλαίων, η προληπτική βοήθεια αλλά και μια πλήρης διάσωση με απομειώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν έμφαση στην πρόθεσή τους να πληρώσουν οι ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μετά τα stress tests και το AQR της ΕΚΤ, «τα εργαλεία bail-in θα εφαρμοστούν στους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης, ενώ αποκλείεται το bail-in στους καταθέτες», είχε ανακοινώσει το Eurogroup.
Οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το εγγυημένο όριο των 100.000 ευρώ αποκλείστηκαν προκειμένου να αποτραπεί ένα πλήγμα στην οικονομία, εξήγησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Ωστόσο, η ελληνική νομοθεσία, προβλέπει μόνο απομειώσεις για μετόχους και ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια.
Όταν η Ελλάδα θεσμοθέτησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον χειρισμό των υπό κατάρρευση τραπεζών, περιελάμβανε τη μέγιστη καθυστέρηση -έως την 1η Ιανουαρίου- για την εφαρμογή του εργαλείου bail-in, το οποίο δίνει «εντολή» για επιβολή «κουρέματος» στους πιστωτές υψηλής εξασφάλισης όταν χρειάζεται, ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε κεφάλαια διάσωσης.
Όπως εξηγεί ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο, για να ισχύσει αυτό για τους πιστωτές υψηλής εξασφάλισης πριν την 1η Ιανουαρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας.
Ωστόσο, το Bloomberg καθησυχάζει τονίζοντας ότι τράπεζες θα προσπαθήσουν να βρουν ιδιώτες επενδυτές.
Αυτή τη φορά, η ΕΚΤ πιθανότατα θα εντοπίσει έλλειψη κεφαλαίων έως και 15 δισ. ευρώ για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υπό το δυσμενές σενάριο των stress tests, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Η αξιολόγηση της ΕΚΤ θα πάρει «μερικές εβδομάδες» και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει πριν το τέλος του έτους, όπως δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας Benoit Coeure.
Όταν χρησιμοποιείται η στήριξη του κράτους για την αντιμετώπιση μιας έλλειψης κεφαλαίων που εντοπίζεται στο πλαίσιο stress test ή AQR, τότε «μπορεί να μη θεωρηθεί ως έναυσμα για εξυγίανση, όταν παρέχεται προκειμένου να διορθωθεί μια σοβαρή διατάραξη της οικονομίας ενός κράτους-μέλους και για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα», σημειώνει από την πλευρά της η European Banking Authority.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 25 Αυγούστου:

Τι σημαίνει bail in; Ομολογιακά  1,4 δισ μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές σε τιμές ΑΜΚ και οι μετοχές στο 0,0...

Τι σημαίνει bail in στις τράπεζες;
Ακόμη και να μην γνωρίζετε τι σημαίνει bail in στις μετοχές των τραπεζών, σίγουρα έχετε παρατηρήσει την εξαΰλωση των μετοχών, οι τράπεζες έχουν μηδενίσει.
Άρα ξέρετε το αποτέλεσμα του bail in ότι μηδενίζει, ότι εκμηδενίζει τις μετοχικές αξίες.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών σχεδόν θα μηδενιστεί, πραγματική καταστροφή για τους μετόχους.
Μάλιστα θα δούμε τιμές στις αυξήσεις κεφαλαίου έως 95% χαμηλότερα σε σχέση με τις τιμές των ΑΜΚ του 2014 μόλις ένα χρόνο νωρίτερα.
Άρα η διαδικασία του bail in έχει ήδη ξεκινήσει και συντελείται εις βάρος των ιδιωτών μετόχων αλλά και του ΤΧΣ.
Το bail in που σημαίνει συμμετοχή των μετόχων και ομολογιούχων – και όχι καταθετών – στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Γιατί το bail in μηδενίζει τις μετοχικές αξίες;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια πλάνη με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015.
Τα 25 δισεκ. δεν θα χρειαστούν, οι τράπεζες θα χρειαστούν από 12 έως 14 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο.
Ταυτόχρονα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έχει επιδράσει άκρως αρνητικά στις ήδη απαξιωμένες τραπεζικές μετοχές.
Έχει δημιουργηθεί μια ακραία αρνητική δυναμική που μηδενίζει τις μετοχές των τραπεζών…αλλά αυτή η εξέλιξη δυστυχώς είναι φυσιολογική.

Τι σημαίνει bail in στις μετοχές

Η έννοια του bail in στις μετοχές σημαίνει ότι θα επωμιστούν δραματικό dilution λόγω της κατακόρυφης πτώσης της μετοχής και της τιμής της ΑΜΚ μεταξύ 2014 και 2015.
Το bail in στο σκέλος της απομείωσης έχει συντελεστεί καθώς οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει και θα απαξιωθούν περαιτέρω.  
Είναι πάντως εντυπωσιακό το στοιχείο ότι οι τιμές προ των reverse split που θα σημειωθούν σε όλες τις τράπεζες 0,05, 0,06 ή 0,01 ευρώ δηλαδή καταστροφή.
Βεβαίως με τα reverse split π.χ. 10 προς 1 τα 0,06 ευρώ μετατρέπονται σε 0,60 ευρώ κτλ.
Με το bail in οι μέτοχοι καταστρέφονται, καταστρέφονται οι ιδιώτες καταστρέφεται και το ΤΧΣ.
Όλοι οι μέτοχοι έχουν 36,5 δισεκ. μετοχές τραπεζών που αξίζουν περίπου 4 δισεκ. ή 2,2 δισεκ. είναι η αξία της επένδυσης του ΤΧΣ σε σύνολο επένδυσης 25 δισεκ..
Η αξία των μετοχών των ιδιωτών έχει καταρρεύσει στα 1,8 δισεκ. ενώ επένδυσαν το 2013 και 2014 περίπου 11,3 δισεκ. ευρώ.
Το bail in έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με τον προσδιορισμό των τιμών των ΑΜΚ όπου μάλλον θα ισχύσει ο μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον 50% discount, οπότε υπολογίστε περίπου στο μηδέν η αξία των τραπεζών.

Τι σημαίνει bail in στα ομολογιακά των τραπεζών;

Οι ομολογιούχοι κατέχουν τραπεζικά χρεόγραφα και τίτλους στις ελληνικές τράπεζες.
Στην Εθνική 882 εκατ tier 1 και tier II, στην Alpha 210 εκατ, στην Eurobank 220 εκατ και στην Πειραιώς 229 εκατ ευρώ.
Επίσης κατέχουν senior χρέος 1,44 δισεκ. στην Alpha bank, 780 εκατ στην Εθνική, 517 εκατ στην Eurobank και 592 εκατ στην Πειραιώς.
Τα μειωμένης εξασφάλισης tier 1 και tier 2 θα συμμετάσχουν στην διαδικασία του bail in ενώ τα κοινά ομολογιακά δεν θα συμμετάσχουν.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι τουλάχιστον 1,4 δισεκ. ομολογιακών μειωμένης εξασφάλισης θα μετατραπούν σε μετοχές.
Το bail in στους ομολογιούχους δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα.
Το 2013 πραγματοποιήθηκε εθελοντικά.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Το 2013 η Eurobank στο πλαίσιο της επαναγοράς ομολογιακών και μειωμένης εξασφάλισης εθελοντικά πραγματοποίησε offer memorandum.
Οι επαναγορές πραγματοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Συγκεκριμένα αντάλλασσε σε μετοχές τα ομολογιακά  μειωμένης εξασφάλισης με τιμή μετατροπής τα 1,5409 ευρώ.
Η διαδικασία ήταν εθελοντική προφανώς.
Αυτό που αλλάζει στο bail in είναι ότι η διαδικασία μετατροπής σε μετοχές είναι υποχρεωτική, δηλαδή και τα 1,4 δισεκ. ομολογιακά θα μετατραπούν σε μετοχές σε τιμές με βάση τις τιμές των νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μετά reverse split προφανώς.

Εκτιμήσεις για τις τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών Νοεμβρίου 2015

Τράπεζα

Τιμή ΑΜΚ 2015 Ε

Τιμή ΑΜΚ 2014

Τιμή ΑΜΚ 2013

Εθνική

Προ RS 0,30-0,25

2,20

4,29

Πειραιώς

Προ RS 0,06-0,05

1,70

1,71

Eurobank

Προ RS 0,02 -0,01      

0,31

1,54

Alpha bank

Προ RS 0,05-0,04

0,65

0,44

Attica bank

Προ RS 0,01





Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης