Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νομοσχέδιο για αδήλωτες καταθέσεις: Κερδίζουν όσοι τις αποκαλύψουν και η οικειοθελής συμμόρφωση

tags :
Νομοσχέδιο για αδήλωτες καταθέσεις: Κερδίζουν όσοι τις αποκαλύψουν και η οικειοθελής συμμόρφωση
Η ρύθμιση «οικειοθελούς συμμόρφωσης» προβλέπει σημαντική έκπτωση από το φόρο για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών για την νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων.
Η αποκαλούμενη ρύθμιση «οικειοθελούς συμμόρφωσης» θα προβλέπει σημαντική έκπτωση από το φόρο για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων για όσους προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή αγορές ακινήτων.
Η ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης θα είναι το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καθώς μετά την ολοκλήρωσή του ότι δεν έχει νομιμοποιηθεί με τη ρύθμιση ουσιαστικά θα κατάσχεται, εφόσον βέβαια εντοπισθεί από τις ελληνικές αρχές.
Όσοι διαθέτουν κρυμμένα κεφάλαια ή σε τράπεζες εγχώριες ή του εξωτερικού και τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις φορολογικές του δηλώσεις, θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο εισοδήματος.
Ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβάλλεται θα εξαρτάται από το έτος που αποκτήθηκαν τα κεφάλαια καθώς ο φόρος θα προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε εκείνη την περίοδο.
Οι εκπτώσεις που θα δοθούν θα έχουν να κάνουν με τον τρόπο αξιοποίησης του ποσού που θα νομιμοποιηθεί.
Ο φορολογούμενος που νομιμοποιεί ποσό μετρητών το οποίο δηλώνει ότι το διατηρεί στο σπίτι του ή σε θυρίδα, θα έχει σημαντική έκπτωση από το φόρο εφόσον το καταθέσει σε ελληνική τράπεζα.
Σημαντική έκπτωση θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα νομιμοποιήσουν καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό και θα τις μεταφέρουν στο ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και οι φορολογούμενοι που με τα κεφάλαια που νομιμοποίησαν θα προχωρήσουν εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου στην πραγματοποίηση κάποιας επένδυσης.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου του περιουσιολογίου.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στοιχεία που δεν γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι οι καταθέσεις, οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα ακίνητα στο εξωτερικό κλπ.
Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει τη βάση για τον έλεγχο πόθεν έσχες στο μέλλον καθώς οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσίας του φορολογούμενου θα πρέπει να δικαιολογείται από αποταμίευση ή από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος.
Όσον αφορά στη νέα λίστα των 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα της Ελβετίας που παρέδωσαν οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος που δεν είχε καταβληθεί στην εφορία.
Παράλληλα με τους ελέγχους που θα ξεκινήσει στους συγκεκριμένους καταθέτες το υπουργείο Οικονομικών, - όπως άλλωστε και όλους όσοι περιλαμβάνονται στις λίστες που ελέγχονται ήδη με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό - να δηλώσουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματα τους και να καταβάλλουν το φόρο που τους αναλογεί.


Μ. Χριστοδούλου

(Πρώτη ενημέρωση 23:13, 26 Νοεμβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης