Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκε η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας το γ' 3μηνο του 2015 - Στο -0,9% σε σχέση με το β' 3μηνο

tags :
Επί τα χείρω αναθεωρήθηκε η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας το γ' 3μηνο του 2015 - Στο -0,9% σε σχέση με το β' 3μηνο
Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση -1,1%, έναντι μείωσης -0,4% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση
Επί τα χείρω αναθεώρησε τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2015 η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά -0,9%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι μείωσης -0,5% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση της 13ης Νοεμβρίου.
Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση -1,1%, έναντι μείωσης -0,4% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Embedded image permalink

Embedded image permalink


Σύμφωνα με τη Στατιστική, η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στην διαπίστωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως, στοιχεία Σεπτεμβρίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως, δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Με βάση τα ίδια στοιχεία, μεταξύ γ΄ και β΄ τριμήνου 2015, προκύπτουν τα εξής:  

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 1% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε 0,8%
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7 %
- Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 16,1%)
- Μείωση 16,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 12,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 31,4%).
Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ , παρουσίασε μείωση 0,9 % σε ετήσια βάση έναντι της μείωσης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης