Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Υπάρχει πρόοδος με την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται δουλειά - Regling: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν έχει χρήματα

Dijsselbloem: Υπάρχει πρόοδος με την Ελλάδα, αλλά χρειάζεται δουλειά -  Regling: Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν έχει χρήματα
Να κλείσει το ασφαλιστικό ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση ήταν το μήνυμα του Eurogroup
(upd10) Υπάρχει πρόοδος αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία και αξιολόγηση ήταν το μήνυμα που έστειλε το Eurogroup.
Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει η αξιολόγηση καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
Ο Regling ο επικεφαλής του ESM ήταν ξεκάθαρος. 
"Η συμφωνία είναι σαφής.
Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν εκταμιεύονται χρήματα για την Ελλάδα".
Καλούμε την Ελλάδα και τους θεσμούς να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το συνταξιοδοτικό και για το Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup, λίγο πριν τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, ο κ. Dijsselbloem σημείωσε ότι στην Ελλάδα, έχουν γίνει βήματα, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσσε τα εξής στις δηλώσεις του:
"Συζητήσαμε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάκαμψη της Ευρώπης.
Υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο είμαστε σε καλύτερη θέση δομικά.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τους εξωτερικούς κινδύνους για τη ζώνη του ευρώ.
Το Eurogroup αντάλλαξε απόψεις για τα δημοσιονομικά στην Ευρωζώνη.
Είναι πολύ σημαντικό τα κράτη να ξοδεύουν με προσοχή.
Επιβεβαιώσαμε τη σημασία της εφαρμογής φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού.
Συζητήσαμε και για ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα για την Πορτογαλία.
Η οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία παραμένει ήπια.
Χρειάζεται να παραμείνει σε δρόμο μεταρρυθμίσεων.
Υπήρξαν αποκλίσεις στον πορτογαλικό προϋπολογισμό, ωστόσο ορισμένα κενά καλύφθηκαν
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο πορτογαλικός προϋπολογισμός θα είναι σε συμφωνία με τη Συνθήκη της ΕΕ
Το Eurogroup συζήτησε για την πρόοδο στην Ελλάδα και πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τους θεσμούς.
Καλούμε Ελλάδα και θεσμούς να συνεχίσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία για το συνταξιοδοτικό και για το Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων.
Σημειώνεται πρόοδος στην Ελλάδα, έχουν γίνει βήματα, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά ανέφερε ο Dijsselbloem

Regling (ESM): Η συμφωνία είναι σαφής - Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν εκταμιεύονται χρήματα για την Ελλάδα

Ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι σαφής και ότι η χώρα δεν θα λάβει χρήματα χωρίς προϋποθέσεις υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά και προσπάθεια, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία με την ελληνική πλευρά και ότι σημειώνεται πρόοδος.
«Έχει εκταμιευθεί το 1/4 από το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε, ενημερώνοντας σχετικά τους συντάκτες.
Έπειτα από σχετική ερώτηση ο επικεφαλής του ESM παραδέχτηκε ότι η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας παραμένει πάντα μια πηγή ανησυχίας, εντούτοις σημείωσε ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί.

Moscovici: Να διατηρηθεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Pierre Moscovici, τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και το κλιμάκιο πρέπει να επιστρέψει το τάχιστο δυνατό.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, και σε πολιτικό επίπεδο, όπως το ασφαλιστικό, αλλά είναι απαραίτητο να τις εφαρμόσει, καθώς είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Ακόμη, ο επίτροπος επεσήμανε ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωγενείς κινδύνους, αλλά τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένα, πιο θωρακισμένα.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις του Επίτροπος επεσήμανε τα εξής:
Υπάρχουν σημαντικοί εξωτερικοί κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένα, πιο θωρακισμένα.
Μιλήσαμε για τις δημόσιες δαπάνες.
Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Τα κράτη πρέπει να... ξοδεύουν καλύτερα.
Τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένα, πιο θωρακισμένα.
Πρέπει να διατηρηθεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Το κλιμάκιο πρέπει να επιστρέψει το τάχιστο δυνατό.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, και σε πολιτικό επίπεδο, όπως το ασφαλιστικό.
Δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, ωστόσο είναι απαραίτητο να τις εφαρμόσει.
Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Το Eurogroup συμφωνεί με την Κομισιόν για τον πορτογαλικό προϋπολογισμό και χαίρομαι για αυτό, ενώ καλεί την Πορτογαλία να είναι σε ετοιμότητα για να στηρίξει την οικονομία και τον προϋπολογισμό της.
Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της πορτογαλικής κυβέρνησης.


Τι έγραφε προηγουμένως το bankingnews.gr

Το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο των θεσμών βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, το οποίο ξεκίνησε περίπου στις 16:00 ώρα Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στα απαιτούμενα δημοσιονομικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ήδη επαφές με αξιωματούχους. 

Σε εποικοδομητικό κλίμα οι συναντήσεις Τσακαλώτου με Thomsen και Moscovici - Κοινός στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Poul Thomsen του ΔΝΤ και τον επίτροπο Pierre Moscovici.
Ειδικότερα, στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο έλληνας υπουργός είχε ξεχωριστές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δύο άνδρες, οι οποίες φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου να πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα.
Κοινό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών διαπιστώθηκε ότι αποτελεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής το ταχύτερο δυνατόν.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών στις συναντήσεις του υπουργού υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση.

Dijsselbloem: Λάθος οι αναφορές περί εκτροχιασμού της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

«Λάθος» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, τις φήμες που διακινήθηκαν στον Τύπο ότι η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχει εκτροχιαστεί, κατά την προσέλευσή του στο χώρο διενέργειας της σημερινής συνεδρίασης του συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, σήμερα θα ζητηθεί η πρόοδος των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Η διαδικασία συνεχίζεται.
Ο Dijsselbloem ρωτήθηκε και για το ζήτημα της Deutsche Bank, για το οποίο όμως αρκέστηκε να αναφέρει ότι δεν "έχει γνώμη επί τους θέματος", καθώς οι εμπορικές τράπεζες έχουν ανεξάρτητες αρχές που τις εποπτεύουν.
Επίσης, αναφορικά με την Πορτογαλία, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων.
"Αυτή η δέσμευση είναι σημαντική, είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Moscovici: Οι θεσμοί θα επιστρέψουν αν συνεχιτεί η πρόοδος για το ασφαλιστικό
Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αν συνεχιστεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κυρίως όσον αφορά το ασφαλιστικό, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι ο Moscovici συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όσον αφορά την αναταραχή στα χρηματιστήρια, ο Επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό από ποτέ. 

Schaeuble (Γερμανία): Η Ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε τροχιά – Ήδη νευρικές οι αγορές για την Ελλάδα

Η Ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε τροχιά, ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκειά του θα συζητηθούν τα βασικά οικονομικά ζητήματα.
Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη οι αγορές είναι νευρικές σχετικά με την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην αστάθεια στον τραπεζικό τομέα, υπογράμμισε ότι είναι ελαφρώς υπερβολική, για να προσθέσει ότι πρέπει να υπάρξει σταθερή ανάπτυξη εν μέσω της αναταραχής.

Επίσημη ανακοίνωση Eurogroup: Οι θεσμοί θα ενημερώσουν για τις μεταρρυθμίσεις και τα φορολογικά μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα

Το Eurogroup θα ενημερωθεί από τα θεσμικά όργανα (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ) σχετικά με την πορεία των συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περιλαμβάνονται στην πρώτη αναθεώρηση της Ελλάδας.
Αυτό αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, το οποίο επισημαίνει ότι η συνεδρίαση θα εστιαστεί ιδίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα φορολογικά μέτρα.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επιτρέψουν στην πρώτη επιτυχή αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καταλήγει η ανακοίνωση.



Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Στο ελληνικό πρόγραμμα μπαίνει το ΔΝΤ μετά την μείωση των συντάξεων - Στην «ατζέντα» του Eurogroup το ασφαλιστικό

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του Μνημονίου έχει βρεθεί η κυβέρνηση, η οποία, από τη μια μεριά, θα πρέπει να βρει λύση για το ασφαλιστικό ψαλιδίζοντας για ακόμη μια φορά τις συντάξεις και από την άλλη, να υπογράψει νέο συμβόλαιο χρηματοδότησης με το ΔΝΤ, το οποίο τοποθετεί πάνω από τα 90 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως τα τέλη του 2018.
Μπορεί σ' αυτήν τη φάση της αξιολόγησης το ΔΝΤ να μετέχει με την ιδιότητα του «τεχνικού συμβούλου», εξαπολύοντας διά στόματος Ντέλια Βελκουλέσκου βέλη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, πλην όμως η συμμετοχή του, με βάση το δεύτερο πρόγραμμα, εκπνέει σε δύο εβδομάδες.
Έτσι τον Μάρτιο, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής, θα κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες, που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο με την επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για το τρίτο «στεφάνι» της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ως εκ τούτου η Αθήνα έχει στηθεί και περιμένει την επίσημη απάντηση του ΔΝΤ, καθώς η όποια διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή αφού το υπόλοιπο των δόσεων από το δεύτερο πρόγραμμα, που ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται ποτέ να εκταμιευτεί.
Αυτή όμως δεν είναι η μόνη δύσκολη «στροφή» για την κυβέρνηση. Υπάρχει άλλη μία, η οποία έχει να κάνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο διεθνής οργανισμός για να μπει στο τρίτο πακέτο βοήθειας, και οι οποίοι είναι:
1. Η Αθήνα να βρει λύση «εδώ και τώρα» με το ασφαλιστικό, που για το ΔΝΤ συνιστά δημοσιονομική βόμβα.
2. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τους εταίρους να προκρίνουν το σχέδιο για χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων.
Ετσι, με δεδομένη τη νέα στάση του Βερολίνου ότι «χωρίς την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει βοήθεια» η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα και να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό την πρώτη αξιολόγηση πριν οι χρηματοδοτικές ανάγκες πνίξουν τη χώρα.
Το μόνο θετικό είναι ότι ο φετινός λογαριασμός των δανειακών υποχρεώσεων που έχει η χώρα είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με τον περσινό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός φτάνει σε 6,091 δισ. ευρώ συνολικά για το 2016 πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα. Αν στις πληρωμές αυτές προστεθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια, τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισμού αυξάνουν στα 13,7 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους από 29,3 δισ. ευρώ το 2015.
Πέραν των τακτικών μικρών δόσεων που έχει σε μηναία βάση η χώρα προς το ΔΝΤ (αθροιζόμενες φτάνουν συνολικά τα 3,78 δισ. ευρώ), η πρώτη μεγάλη ανελαστική υποχρέωση για τον προϋπολογισμό έρχεται τον Ιούλιο με τα «ακούρευτα» ομόλογα των 2,3 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν.
Μέχρι τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τον κάβο της διαπραγμάτευσης και τα φαρμακερά αιτήματα των δανειστών για νέες περικοπές έως και 20% με 25% στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους με βάση τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης.
Το ασφαλιστικό θα βρεθεί σήμερα στην «ατζέντα» του Eurogroup, όπου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μπορεί το ελληνικό ζήτημα να μην είναι πρώτο στη θεματολογία αλλά τέταρτο, ωστόσο οι εταίροι-θεσμοί θα φροντίσουν να γίνει…
Από τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο Ελληνας υπουργός με τις προτεινόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα κριθεί το πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψει το «κουαρτέτο» των δανειστών στην Αθήνα, αφού στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μετάσχουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Εκτιμάται ότι οι τελευταίοι θα ακούσουν με ιδιαίτερη προσοχή την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου προκειμένου στη συνέχεια να καθορίσουν τη στάση τους.

(πρώτη ενημέρωση 11 Φεβρουαρίου 2016, 00:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης