Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Καμπάνες» θα ρίξει η Γ. Γ. Καταναλωτή σε εταιρείες που χρεώνουν επιπλέον από το κόστος χρήσης των POS

tags :
«Καμπάνες» θα ρίξει η Γ. Γ. Καταναλωτή σε εταιρείες που χρεώνουν επιπλέον από το κόστος χρήσης των POS
Οι υπηρεσίες της ΓΓΕ θέλουν να καταγράψουν μία προς μία τις συναλλαγές που χρεώνουν οι τράπεζες
Παρατηρητήριο παρακολούθησης των προμηθειών των τραπεζών φτιάχνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή με σκοπό να τιθασεύσει τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία βάζουν “ χαράτσια” στους συναλλασσόμενους που χρησιμοποιούν το δίκτυο τους.
Οι υπηρεσίες της ΓΓΕ θέλουν να καταγράψουν μία προς μία τις συναλλαγές που χρεώνουν οι τράπεζες στη συνέχεια θα κωδικοποιηθούν και θα ενταχθούν σε μία ιστοσελίδα έτσι ώστε ο καταναλωτής και o συναλλασσόμενος να γνωρίζει τις χρεώσεις ανά τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή για να γίνει πράξη το Παρατηρητήριο παρακολούθησης των προμηθειών θα χρειασθεί και ένα νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε οι τράπεζες να είναι υποχρεωμένες να δίνουν πληροφορίες οι οποίες σ τη συνέχεια θα αναρτώνται στην σελίδα της ΓΓΚ.
Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα κ. Αντώνη Παπαδεράκη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016 με την προϋπόθεση να προχωρήσουν όλα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Ακόμη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή έχει καταγράψει τους παραβάτες που χρεώνουν επιπλέον επιβαρύνσεις για τις προσφερόμενες υπηρεσίες που αγοράζονται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Οι έλεγχοι έχουν βγάλει « λαυράκια» καθώς μεγάλες εταιρείες εμφανίζονται να βάζουν χαράτσι έως 2 ευρώ όταν η προσφερόμενη υπηρεσία αγοράζεται με κάρτα.Οι υπεύθυνοι μόλις ολοκληρώσουν την έρευνα αναμένεται να καλέσουν σε απολογία τις εταιρείες που έκαναν παραβάσεις της νομοθεσίας και αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα.
Οι εταιρείες παραβιάζουν το νόμο 2251/94. Το άρθρο 4 του ίδιου νόμου επιτρέπει στις εταιρείες να χρεώσουν το πελάτη που πληρώνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μόνο κόστος τις επιβάρυνσης που στη συνέχεια αποδίδεται στην Τράπεζα.
Στην περίπτωση αυτή είναι τα ΕΛΤΑ τα οποία λόγω του χαμηλού κόστους των συναλλαγών που τις περισσότερες φορές δεν φθάνουν να καλύψουν τις χρεώσεις της τράπεζας. Στην περίπτωση που δεν ζητούσαν από το πελάτη την καταβολή της προμήθειας για τη χρήση του POS θα έπρεπε το δικό τους ταμείο να καλύψει την οικονομική διαφορά.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ χρεώνει 0,35 ευρώ ανά συναλλαγή όταν η πληρωμή γίνεται με το μηχάνημα ηλεκτρονικής συναλλαγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνονται στα 0,20 λεπτά του ευρώ για τα ΕΛΤΑ όταν η προμήθεια της τράπεζας ανέρχεται στα 0,35 ευρώ του ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης