Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόγραμμα αναπτυξιακής εξισορρόπησης για ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας – Άρθρο του Αθ. Σαββάκη ΣΒΒΕ

Πρόγραμμα αναπτυξιακής εξισορρόπησης για ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας – Άρθρο του Αθ. Σαββάκη ΣΒΒΕ
Η δεινή θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ήρθε, δυστυχώς, ως φυσιολογικό επακόλουθο της δομικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης
Στα προηγούμενα δύο άρθρα, παρουσιάσαμε διεξοδικά τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.
Βασική μας διαπίστωση είναι ότι η δεινή πραγματικά θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, δυστυχώς, ήρθε ως φυσιολογικό επακόλουθο της δομικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί από την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας μας.
Από την αδυναμία να δημιουργήσουμε το δικό μας παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Βεβαίως, δεν σας κρύβω ότι αναρωτιέμαι, αν πραγματικά το θέλουμε, το όποιο νέο παραγωγικό μοντέλο…
Κυρίως όμως με απασχολεί η ασυμφωνία μεταξύ των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας για το αναπτυξιακό αύριο της πατρίδας μας. Με μια κατεστραμμένη βιομηχανία, και πολύ περισσότερο, κατεστραμμένη περιφερειακή βιομηχανία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην επαναφορά της μεταποίησης στο προσκήνιο της αναπτυξιακής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση.
Ο ΣΒΒΕ, ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι έχει προτείνει συγκεκριμένες δέσμες μέτρων για την εφαρμογή ενός προγράμματος «αναπτυξιακής εξισορρόπησης» από τις άσχημες επιπτώσεις της κρίσης στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Τις υπενθυμίζω επιγραμματικά:

1. Τη θεσμοθέτηση και ψήφιση σε 12 μήνες της άρσης όλων των εμποδίων πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα.

2. Τον διπλασιασμό του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέχρι το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2018, με τη σωστή αξιοποίηση των 35 δις € που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πηγές.

3. Τη δημιουργία ενός σταθερού και απλού ρυθμιστικού περιβάλλοντος με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

4. Την απελευθέρωση των αγορών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη θεσμοθέτηση μέτρων που τονώνουν την απασχόληση και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.
5. Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

6. Τη δημιουργία «Λευκού Μητρώου Ασφαλιστικού Συστήματος» για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

7. Παράλληλα, προτείνουμε την επανενεργοποίηση του «Λευκού Τειρεσία» Επιμένουμε κι εμείς, όπως κάθε υγιώς σκεπτόμενος σ΄ αυτή της χώρα, ότι μόνο με παραγωγικές επενδύσεις, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Επιπλέον, για περισσότερα από 10 χρόνια, υποστηρίζουμε την εφαρμογή έμμεσων κλαδικών πολιτικών.
Πιστεύουμε ότι η θετική τους επίδραση στην αναπτυξιακή προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από τη χώρα τα επόμενα χρόνια είναι περισσότερο από προφανής. Υπενθυμίζουμε ότι παρά τη διαχρονική απουσία της βιομηχανικής πολιτικής και παρά τη λαίλαπα της κρίσης, ένα σημαντικό μέρος της βιομηχανίας άντεξε. Το πώς το ξέρουμε μόνον εμείς οι επιχειρηματίες.

Αντέξαμε:

- Χωρίς να έχουμε καμία απολύτως πρόσβαση στη χρηματοδότηση,
- Με υπέρμετρη φορολογία, που από μόνη της μπορεί να σε οδηγήσει σε κλείσιμο μια επιχείρηση, και,
- Έχοντας απέναντι μας, και όχι δίπλα μας, τη δημόσια διοίκηση.

Όσοι από εμάς άντεξαν είναι αυτοί:

- Που επένδυσαν στα χρόνια της κρίσης
- Που παράγουν και εξάγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα,
- Που καινοτομούν, προσθέτοντας αξία στα προϊόντα τους, και,
- Που είναι συνεπείς, πληρώνοντας στην ώρα τους υπέρογκους φόρους και τέλη. Είναι η υγιής επιχειρηματικότητα, η υγιής βιομηχανία, που διαχρονικά, αλλά ειδικά την εποχή της κρίσης έχει εισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην επίτευξη της κοινωνικής γαλήνης.

Αυτό το υγιές τμήμα του επιχειρείν στη χώρα μας πρέπει να στηριχθεί, με τρόπο όμως έμπρακτο, κατανοητό, που θα συνδυάζει τον στρατηγικό σχεδιασμό με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, σε γρήγορο όμως χρόνο.
Αυτή είναι και η «κεντρική ιδέα» του δημόσιου διαλόγου από τώρα και για τους επόμενους μήνες.
Η αναζήτηση στρατηγικού σχεδίου για να γίνει η βιομηχανία αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Οι προτάσεις των φορέων που στηρίζουν τη βιομηχανία είναι γνωστές και απολύτως τεκμηριωμένες.
Αυτό που απομένει είναι η πολιτεία να τις μετουσιώσει σ΄ένα συνεκτικό στρατηγικό πλάνο με χρονικό ορίζοντα έως το 2020, με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης