Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την κυβέρνηση - Χωρίς ρύθμιση χρέους δεν υπάρχει ανάπτυξη

ΥΠΟΙΚ: Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την κυβέρνηση - Χωρίς ρύθμιση χρέους δεν υπάρχει ανάπτυξη
Όπως τονίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών «σήμερα ελπίζουμε να αντιληφθούν γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα των αναδιάρθρωση του χρέους -που αποφασίστηκε και επίσημα στο τελευταίο Eurogroup»
«Καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δικαιώνουν τις απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση» εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την έκθεση που συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα 2010-2011.
«Στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων προβλημάτων, το Ταμείο δεν εξέτασε επαρκώς εναλλακτικούς δρόμους αντί του "εσφαλμένου" μνημονίου που εφαρμόστηκε στην χώρα μας το 2010» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:
«Το μεγάλο σφάλμα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους καθώς το ΔΝΤ δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στις οικονομίες τους. Πουθενά, βέβαια, δεν εμφανίζεται η άποψη της τότε ή των μετέπειτα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ! Θυμίζουμε, όμως, ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και δεν τους απασχολούσε καθώς είχαν υιοθετήσει πλήρως την άποψη ότι δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα!...».
Όπως τονίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών «σήμερα ελπίζουμε να αντιληφθούν γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα των αναδιάρθρωση του χρέους -που αποφασίστηκε και επίσημα στο τελευταίο Eurogroup».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η έκθεση τονίζει και άλλα λάθη του ΔΝΤ όπως την εκτίμησή του για την ύφεση [την είχαν υπολογίσει, αθροιστικά, στο 5,5% το 2012, ενώ εκτινάχθηκε στο 17%!], ενώ το "κούρεμα" των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, πάντα σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΟ, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και το όφελος ήταν περιορισμένο».
«Τέλος, επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, και επίσημα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν "φορτωμένες" με ομόλογα της Ελλάδας.
Τους έδωσαν, λοιπόν, το χρόνο, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση των τότε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τα "ξεφορτωθούν" με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έβαλε το θέμα του χρέους γνωρίζοντας τις επιπτώσεις στην οικονομία και το πόσο απαραίτητη είναι η αναδιάρθρωσή του στην πορεία της χώρας.»


Η ομολογία του ΔΝΤ

Κατεστημένα συμφέροντα, προβλήματα υλοποίησης και πολιτικές κρίσεις επηρέασαν την αποτελεσματικότητα του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, τόνισε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, η Christine Lagarde.
Αναλυτικότερα, σε σύγκριση με την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι προκλήσεις στην Ελλάδα ήταν περισσότερες και πιο ιδιαίτερες, αναφέρει η Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας του ανεξάρτητου τμήματος ((Independent Evaluation Office - ΙΕΟ) του Ταμείου για τα πρώτα προγράμματα διάσωσης στις τρεις χώρες.
Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας απαράμιλλη διεθνή στήριξη.
Ωστόσο, η Ελλάδα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες από καθυστερήσεις, λόγω των κατεστημένων συμφερόντων, των σημαντικών προβλημάτων υλοποίησης του προγράμματος και τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις, υπογραμμίζει η Lagarde και προσθέτει πως οι συνοδευόμενες βαθιές κρίσεις εμπιστοσύνης -και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσης φόβου ενός Grexit- οδήγησαν σε μία μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση της παραγωγής.
Φυσικά, παραδέχεται η διευθύντρια του Ταμείου, κανένα από αυτά τα εμπόδια δεν είχαν προβλεφθεί και, με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, οι αρχικές εκτιμήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος και την ανάπτυξη αποδείχτηκαν εξαιρετικά αισιόδοξες.
Εντούτοις, η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της Ευρωζώνης -βασικός στόχος τόσο για τη χώρα, όσο και για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καταλήγει η Chr. Lagarde.

ΔΝΤ: Υποπέσαμε σε σοβαρά λάθη στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα - «Μοναδική περίπτωση» η απόκλιση στις εκτιμήσεις

Σε τέσσερα σοβαρά λάθη υπέπεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τους υπολογισμούς του για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπως προκύπτει από έκθεση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ.
Εκτός από το λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, το οποίο έχει αναγνωρίσει το Ταμείο, τα επιπλέον λάθη που εντοπίζει το ΔΝΤ, τροφοδότησαν τον φαύλο κύκλο λήψης σκληρών δημοσιονομικών μέτρων , μεγαλύτερης ύφεσης και λήψης πρόσθετων μέτρων.
Το 2009, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το 2012 η σωρρευτική ύφεση έως το 2012 θα έφτανε το 5,5% .
Τελικά έφτασε στο 17%.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ πέφτει έξω στις προβλέψεις του αρκετά συχνά, η απόκλιση για το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι «μοναδική περίπτωση».
Η ύφεση στην Ελλάδα αποδείχθηκε πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις του προγράμματος , με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να φτάνει το 17% το 2012 σε σχέση με το 2009 έναντι 5,5% που είχε εκτιμηθεί, όπως τονίζεται στην έκθεση.
Την ίδια περίοδο, το ονομαστικό ΑΕΠ ήταν περίπου κατά ένα πέμπτο χαμηλότερο έναντι εκτίμησης για μείωση 2%.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ διατηρήθηκαν έως την πέμπτη αξιολόγηση , τον Δεκέμβριο του 2011 και τότε αναθεωρήθηκαν προς το κάτω με την επιστροφή στην ανάπτυξη να τοποθετείται πλέον για το 2014.
Οι λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, οδήγησαν και σε λανθασμένες εκτιμήσεις για την ανεργία.
Το ποσοστό ανεργίας το 2012 ήταν 25% έναντι πρόβλεψης για 15%.
«Δεν είναι ασύνηθες για τα προγράμματα του ΔΝΤ να απογοητεύουν σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις αλλά η τάξη μεγέθους είναι συνήθως πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή της Ελλάδας. Στη βάση 159 προγραμμάτων, μια παλαιότερη εκτίμηση δείχνει ότι οι προβλέψεις έπεσαν έξω στο 60% των προγραμμάτων και μέσα σε μια περίοδο δύο ετών η μέση απόκλιση ήταν 1,5% ή 6,4% στις περιπτώσεις κρίσεων κεφαλαίου.
Η απόκλιση στις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μοναδική περίπτωση ακόμα και για τα στάνταρντ των προγραμμάτων του ΔΝΤ», όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Γιατί όμως το ΔΝΤ έπεσε τόσο έξω στις προβλέψεις του;

Η πολλαπλάσια συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πρόγραμμα βασίστηκε υπερβολικά στις επιπτώσεις βελτίωσης της εμπιστοσύνης, στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Η εμπιστοσύνη επηρεάστηκε καταλυτικά από την κοινωνική και πολιτική αναταραχή αλλά και από τις δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της Ευρώπης για το ενδεχόμενο Grexit, ενώ ορισμένες από τις δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις ήταν ενδογενείς και προκλήθηκαν από την περιορισμένη ιδιοκτησία του προγράμματος.
Τα παραπάνω οδήγησαν σε κάθετη πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων σε ευθεία αντιδιαστολή με τις αισιόδοξες προβλέψεις του προγράμματος .
«Ακόμα όμως και εάν οι διαρθρωτικές αλλαγές είχαν ολοκληρωθεί, μια άμεση αντίδραση θα ήταν απίθανη».
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους πολύ χαμηλούς δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, υποδηλώνοντας μια δημοσιονομική προσαρμογή λιγότερο κοστοβόρα σε σχέση με αυτή που αποδείχθηκε.
Το πρόγραμμα λάμβανε υπόψη έναν πολλαπλασιαστή μόλις 0,5 παρά τις παραδοχές των στελεχών του ταμείου ότι η κλειστή ελληνική οικονομία και η απουσία εργαλείων υποτίμησης του νομίσματος θα πολλαπλασίαζε το δημοσιονομικό σοκ.
Πρόσφατες επαναλήψεις του προγράμματος έχουν λάβει υπόψη διπλάσιους πολλαπλασιαστές.
Ένας τρίτος λόγος για την πολλαπλάσια της εκτιμώμενης ύφεσης έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη όταν αξιολογούνταν η ικανότητα του προγράμματος να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές προσαρμογές.
Η ελληνική οικονομία είναι μια σπάνια περίπτωση μιας μικρής κλειστής οικονομίας : μόνο ένα μικρό μέρος των ελληνικών εξαγωγών μπορεί να εκτιμηθεί ότι εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος τους ( τρόφιμα , αγαθά και ναυτιλιακές υπηρεσίες) δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα επηρεαστούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας.
«Η επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών εξαγωγών θα έπρεπε νε έχει μειώσει τις προσδοκίες για την πιθανή συμβολή των εξαγωγών στους ρυθμούς ανάπτυξης».
Τέλος, το μέγεθος του δυνητικού ΑΕΠ ενδεχομένως να είχε υπερεκτιμηθεί.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης πριν την κρίση ενδέχεται να είχαν οδηγήσει σε υπερεκτίμηση των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης .
Μέρος της συρρίκνωσης μετά το 2009 ενδέχεται να συνδέεται με την επιστροφή σε ένα δυνητικό μονοπάτι ανάπτυξης σαφώς χαμηλότερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί στο πρόγραμμα.
Αν αυτό συμβαίνει, υποδεικνύει ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές και οι πολλαπλασιαστές των εξαγωγών ενδεχομένως να μην είχαν υποεκτιμηθεί όσο φαίνεται.
«Παρ΄ όλα αυτά παραμένει ενεργό το ερώτημα γιατί το ΔΝΤ ήταν τόσο αισιόδοξο σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης και περίμενε τόσο καιρό πριν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του προσαρμόζοντας αντίστοιχα και τους δημοσιονομικούς στόχους», όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης