Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με μείον 3 προαπαιτούμενα σήμερα 29/9 η Ελλάδα στο EWG - Ο ESM σχεδιάζει ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Με μείον 3 προαπαιτούμενα σήμερα 29/9 η Ελλάδα στο EWG - Ο ESM σχεδιάζει ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό θα αποτελέσει η υπό κατάρτιση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Με τρία προαπαιτούμενα λιγότερα σε σχέση με τα δεκαπέντε που προβλέπει το «πακέτο» της συμφωνίας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και με μια νέα υπόσχεση ότι «δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν», προσέρχεται στο σημερινό 29/9/2016 EuroWorkingGroup (EWG) η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, πιέζει για κάτι καλύτερο με τα προς εφαρμογή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, έτσι ώστε ο «οδικός χάρτης» να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, που έχει φτάσει να είναι πρώτο στην ατζέντα κυβέρνησης - δανειστών, θα αποτελέσει η υπό κατάρτιση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τα συμπεράσματα της οποίας θα κριθεί αν τελικά το Ταμείο θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, όχι μόνο για το θέμα του χρέους, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στον φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Αυτή ακριβώς η εμμονή φρενάρει και την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή μετατίθεται για το 2017.
Το θέμα του χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής 28/9 συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Στη συνάντηση -σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου έγινε σε καλό κλίμα- τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group).
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ενώ για τα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016, παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα, που δεν περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρεί πως τα 15 προαπαιτούμενα αποτελούν «πακέτο».
Οπότε η δρομολόγηση της εκταμίευσης της υποδόσης προϋποθέτει την έγκριση όλων ανεξαιρέτως, και αυτών προφανώς που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση.
Ετσι προκειμένου η Αθήνα να μη βγει εκτός χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (10 Οκτωβρίου), το οποίο θα ανάψει και το τελικό «πράσινο φως».
Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο, το οποίο, όπως εξήγησε, δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Οπως είπε, πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και να οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών.
Σημείωσε, δε, ότι σε συνέχεια της συμφωνίας με τους θεσμούς για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ο διορισμός των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης) θα πρέπει, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, να διοριστεί από τα εν λόγω μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο (5 ώς 7 άτομα) ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Οι κ. Τσακαλώτος και Ρέγκλινγκ θα συνεχίσουν τις επαφές καθώς την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ενώ μία εβδομάδα μετά θα ξαναβρεθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης