Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παραλογισμός - Συσσίτιο από την κυβέρνηση σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους πριν το σφοδρό κύμα φόρων που θα έρθει από 12/12

tags :
Παραλογισμός - Συσσίτιο από την κυβέρνηση σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους πριν το σφοδρό κύμα φόρων που θα έρθει από 12/12
Ένας στους δυο φορολογούμενους ή 4.304.752 άτομα να έχουν απλήρωτους φόρους στην Εφορία
Κατάσταση απόλυτου παραλογισμού ζούνε πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι ˑ οι οποίοι χθες άκουσαν τον Πρωθυπουργό να ορθώνει ανάστημα απέναντι στους δανειστές και να εξαγγέλλει (προεκλογικές) παροχές 600 εκατ. ευρώ σε 1,6 οικονομικά ασθενέστερους και από την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης θα συζητάει στο Χίλτον τα νέα μέτρα με το ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή τρόικα.
Πρόκειται για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο για το οποίο ακόμη δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία με τους δανειστές καθώς το ΔΝΤ έχει ζητήσει νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων,  νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις και το αφορολόγητο ποσό  5.500 ευρώ από 8.836 που είναι σήμερα) προκειμένου να μετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο μνημόνιο.
Πρόκειται για μέτρα που ανεβάζουν τον «λογαριασμό» της νέας λιτότητας ακόμη και στα 5 δις. ευρώ για την τριετία 2018 - 2020 στην περίπτωση που οι στόχοι στα πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος παραμείνουν στο 3,5% και δεν υποχωρήσουν στο 1,5%.
Τα νοικοκυριά και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χθες χάρηκαν με το έκτακτο βοήθημα που θα πάρουν παραμονές των Χριστουγέννων ( 22 Δεκεμβρίου) έχουν φτάσει να σηκώνουν τα χεριά ψηλά με τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν.
Την θηριώδη φορολόγηση των ελλήνων φορολογουμένων έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών.
Μπορεί ένας στους δυο φορολογούμενους ή 4.304.752 άτομα να έχουν απλήρωτους φόρους στην Εφορία και σχεδόν τρεις στους δέκα φορολογούμενους να είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις πλην όμως ο προϋπολογισμός έχει ακόμη την δυνατότητα να δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Δείγμα της μεγάλης δυναμικής και της πραγματικής έκτασης των φορολογικών βαρών αφού ακόμη και αν μία μεγάλη μερίδα των πολιτών αφήσει απλήρωτη την εφορία ( 94 δις. τα ληξιπρόθεσμα στο 11μηνο) το κενό αυτό θα μπορέσει να καλυφθεί από τα φοροέσοδα των υπολοίπων κατηγοριών.  
Για την Ιστορία και μόνο ας σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έρχονται σημαντικές αυξήσεις στην τιμή πώλησης του καφέ τόσο από τα καταστήματα εστίασης όσο και από τα καταστήματα λιανικής με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Ο νέος φόρος έρχεται να προστεθεί στην υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, μετατρέποντας σε είδος πολυτελείας μία ακόμη καθημερινή συνήθεια των Ελλήνων, μετά την μπίρα και το κρασί, που επίσης επιβαρύνονται πλέον με Ε.Φ.Κ..
Η επιβολή του Ε.Φ.Κ. θα εκτοξεύσει την τιμή του καφέ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκείνη του ωμού καφέ, η επιπλέον φορολόγηση ισοδυναμεί με διπλασιασμό του κόστους.
Παράγοντες του κλάδου της εστίασης και του λιανικού εμπορίου θεωρούν αδύνατο να απορροφήσουν μια ακόμη άνοδο της φορολογίας σε ένα από τα βασικότερα προϊόντα τους, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από την μόλις προ έξι μηνών αύξηση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 24%. Κατά συνέπεια, ο νέος Ε.Φ.Κ. στον καφέ αναμένεται να επιφέρει τεράστιες αυξήσεις της τιμής του καφέ σε κάθε σημείο πώλησής του. Ειδικότερα:

*Η επιβάρυνση ανά κιλό για αγορά από το ράφι (σούπερ μάρκετ, καφεκοπτείο κ.λπ.) αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό περί το 25%

*Η επιβάρυνση στον κάθε καφέ που αγοράζουμε στα καταστήματα εστίασης υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα επίπεδα των 0,10 ευρώ.

Από την άλλη η κυβέρνηση αποφάσισε στο παρά ένα να μην εφαρμόσει το μέτρο του αυξημένου ΦΠΑ για τα νησιά που βρίσκονται στο βορειοανατολικό Αιγαίου και τα οποία συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα τα νησιά αυτά γλιτώνουν μέχρι νεοτέρας την αύξηση των συντελεστών κατά 30% και τις σαρωτικές ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες που πλήττουν ήδη τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας.
Η αύξηση των συντελεστών κατά 30% θα «ερχόταν» μετά από την 1η Ιανουαρίου 2017 όταν και προβλέπεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, η οποία είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές το 2015 και τέθηκε σε ισχύ σε τρία κύματα.
Ειδικότερα, από το επόμενο έτος οι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% που εξακολουθούν να ισχύουν σε 54 νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να αυξηθούν στο 6,5%, 13% και 24%, αντίστοιχα.
Μεταξύ των νησιών στα οποία θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος κ.λπ.
Από την 1η Οκτωβρίου 2015 αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ σε Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο ενώ από την 1η Ιουνίου 2016, ακολούθησε η κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, στα οποία ίσχυαν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, είχε προβλεφθεί η κατάργηση της έκπτωσης από την 1η Ιανουαρίου 2017, η οποία όμως τώρα αναστέλλεται.

Μ. Χριστοδούλου

(Αρχική δημοσίευση, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, 02:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης