Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πλαστικό» χρήμα και περιουσιολόγιο με στόχο τον κρυμμένο πλούτο, οι εφεδρείες για την ενίσχυση των εσόδων

«Πλαστικό» χρήμα και περιουσιολόγιο με στόχο τον κρυμμένο πλούτο, οι εφεδρείες για την ενίσχυση των εσόδων
Tις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για το άνοιγμα επαγγελματικών λογαριασμών οι οποίοι θα δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές
Στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που προωθούνται εσχάτως- έστω και καθυστερημένα- από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αναζητεί η κυβέρνηση τις «χρυσές» εφεδρείες για να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού και να περιορίσει τις πιέσεις των δανειστών για νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου, περαιτέρω περικοπή των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, αλλά και αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% σε 14% για προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το «πλαστικό» χρήμα, αν και αποδυναμωμένο από την πρώτη υπουργική απόφαση η οποία εντάσσει στη λίστα των ηλεκτρονικών δαπανών που «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο ακόμα και τους λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο, αναμένεται ωστόσο να οδηγήσει στην περαιτέρω εξοικείωση των καταναλωτών με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, με εμφανή τα αποτελέσματα στα κρατικά ταμεία.
Ήδη από τις πρώτες ημέρες του έτους, καταγράφεται αυξημένη ζήτηση από τις επιχειρήσεις και τους εμπόρους για την απόκτηση μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών POS, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για το άνοιγμα επαγγελματικών λογαριασμών οι οποίοι θα δέχονται τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Το επόμενο διάστημα στο Taxisnet θα δημιουργηθεί και ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα επιτρέπει στους φορολογουμένους να διασταυρώνουν κάθε μήνα εάν οι συναλλαγές τους με «πλαστικό χρήμα» έχουν «περάσει» από τα καταστήματα στις τράπεζες και εν συνεχεία στην εφορία.
Έτσι, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία των δαπανών τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ηλεκτρονική τραπεζική (e-baking) κ.λπ., ώστε να διαπιστώσουν αν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό για να επωφεληθούν του αφορολογήτου ορίου.
Θα προηγηθεί η δημιουργία Μητρώου Ηλεκτρονικών Συναλλαγών, στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις που δέχονται τέτοιες συναλλαγές. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.

Στο στόχαστρο ο πλούτος

Πολλά «ποντάρει» η κυβέρνηση και στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο αναμένεται να αποκαλύψει τον κρυμμένο πλούτο- ή τουλάχιστον μέρος του- που υπάρχει και μπορεί να αποδώσει έσοδα στη βάση μιας νέας φορολογίας για «έχοντες και κατέχοντες».
Το περιουσιολόγιο, το οποίο φαίνεται πλέον να προχωράει μετά την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επιβολή ενός φόρου πλούτου με βάση την αξία του συνόλου της περιουσίας κάθε φορολογούμενου.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει πρωτίστως εργαλείο για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, δεν αποκλείουν, μελλοντικά να διερευνηθεί η πιθανότητα επιβολής ενός φόρου πλουσίων καθώς και η εισπρακτική του απόδοση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι επισημάνσεις, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και όσο η χώρα μας παραμένει σε πρόγραμμα, πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση καθώς σήμερα πληρώνουν φόρο περιουσίας μόνο όσοι έχουν ακίνητα και οι υπόλοιπες μορφές περιουσίας όπως είναι οι καταθέσεις, τα επενδυτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα δεν φορολογούνται.
Ουσιαστικά, θα πρόκειται για έναν νέου τύπου ΕΝΦΙΑ, αυτή τη φορά όχι μόνο επί της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, αλλά και επί της κινητής.
Σε περίπτωση που το σχέδιο λάβει την έγκριση του κουαρτέτου των δανειστών και προχωρήσει, θα υπολογίζεται από το Περιουσιολόγιο η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων και επ' αυτής θα επιβάλλεται φόρος με βάση μία κλίμακα που θα αποφασιστεί.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο, για συνολική περιουσία άνω των 800.000 ευρώ και έως 1.300.000 ευρώ καταβάλλεται φόρος 0,50%.
Υπενθυμίζεται ότι στο Περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, τραπεζικούς λογαριασμούς, μετρητά, πολύτιμα μέταλλα, έργα τέχνης μεγάλης αξίας κ.λπ.
Επιπλέον, όσοι Έλληνες διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό, αναμένεται να κληθούν να τα δηλώσουν και έτσι είναι πολύ πιθανό να τους ζητηθεί να καταβάλουν τη διαφορά μεταξύ του φόρου που επιβαρύνει το ακίνητο στο εξωτερικό και του φόρου που θα επιβληθεί στη χώρα μας.
Η ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να καταργήσει το (εν πολλοίς άδικο) ισχύον σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος των φορολογουμένων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

 
Μ.Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης