Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετά τις επιχειρήσεις και τα στελέχη θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, λόγω της φορολογίας

Μετά τις επιχειρήσεις και τα στελέχη θέλουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, λόγω της φορολογίας
Για ετήσια εισοδήματα 100.000 ευρώ προκύπτει φόρος από τέσσερις διαφορετικούς συντελεστές!
Μετά το κύμα φυγής των επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία και την Κύπρο και στελέχη πολυεθνικών, αλλά και ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι ευχαρίστως θα εγκατέλειπαν την Ελλάδα για να εργασθούν και να εγκατασταθούν σε μία χώρα των Βαλκανίων.
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που έχουν οι χώρες αυτές, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ο συντελεστής εισοδήματος φθάνει μέχρι το 55% μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Δηλαδή για ετήσια εισοδήματα 100.000 ευρώ προκύπτει φόρος από τέσσερις διαφορετικούς συντελεστές.
Για τα πρώτα 20.000 ευρώ, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 22%, για τις επόμενες 10.000 ευρώ με 29% και οι επόμενες 10.000 ευρώ με συντελεστή 37%.
Το ποσό των 60.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 45%.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος που εργάζεται στην Ελλάδα και έχει εισοδήματα 100. 000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσει φόρο 38.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΔΝΤ περιλαμβάνει τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των εισοδημάτων και στο ενδεχόμενο να υλοποιηθούν τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη με εισοδήματα υψηλότερα από 100.000 ευρώ θα πληρώνουν λιγότερους φόρους έως 15.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ κ. Βασίλης Καμπάνης είπε στο bankingnews ότι τα στελέχη που θα εργασθούν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες θα πληρώνουν φόρο στα επίπεδα του 10% για τα ίδια ετήσια εισοδήματα.
Ο κ. Καμπάνης τόνισε ότι στο «παιχνίδι» προσέλκυσης ελληνικών επιχειρήσεων μπήκε και η Ρουμανία, η οποία πρόσφατα μείωσε στο 11% τον συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, περίπου 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός που προσεγγίζει τις 10.000 μετακινήθηκαν στην Κύπρο.
Σε πρόσφατη έρευνα της PwC, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση των χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις.
Επίσης, αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση την επεξεργασία στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016.
Στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρίες είναι 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%.
Παράλληλα, και ο ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν τρεις μονάδες υψηλότερος από το μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης