Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού βάζει τέλος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές - Στο φως όλες οι καταθέσεις

Η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού βάζει τέλος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές - Στο φως όλες οι καταθέσεις
Τραπεζικό στέλεχος αποκαλύπτει στο bankingnews ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στις επιχειρήσεις που δεν θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα...
«Στριπτίζ» για τους καταθέτες φέρνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που τίθεται σε εφαρμογή από την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017.
Τραπεζικό στέλεχος αποκαλύπτει στο bankingnews ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στις επιχειρήσεις που δεν θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς κάτι θα έχουν να κρύψουν, είπε με νόημα.
Το στοιχείο που σήμερα προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού από το νομοθετικό πλαίσιο είναι οι καταθέσεις που έχει σήμερα ο μέτοχος ενώ η εταιρεία του βρίσκεται ένα βήμα πριν ρίξει το «μεγάλο κανόνι».
Ο νόμος 4469/2017που αναφέρεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, το άρθρο 5 του νόμου ορίζει ρητά ότι η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά και από:
α) Τον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη µε αναφορά στην εκτιµώµενη εμπορική αξία τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του,
β) Την πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων (είδος βάρους ή εξασφάλισης, πιστωτής, ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά, Δημόσιο ( βιβλίο) που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη,
γ) πλήρη στοιχεία κάθε συνοφειλέτη (επωνυμία, πλήρη διεύθυνση, Α.Φ.Μ., τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση).

Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι οι τράπεζες πλέον αποκτούν ένα σημαντικό νομικό εργαλείο για να… κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι …φρόντισαν να πάρουν δάνειο από την …απέναντι την τράπεζα στην οποία δεν εμφανίζονται οι καταθέσεις οι οποίες να σημειωθεί βρίσκονται σε άλλη τράπεζα. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέφευγαν τις διαδικασίες έκδοσης διαταγών πληρωμών με σκοπό την κατάσχεση εις χείρας τρίτων καθώς ήταν μια πολυδάπανη διαδικασία ενώ το αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο αν έφερνε τα προσδοκώμενα.
Το νομικό περιβάλλον αλλάζει πλήρως με το νόμο 4496/2017 καθώς ορίζει ότι η ένταξη προς ρύθμιση οφειλών πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και κυρίως τις καταθέσεις.
Οι τράπεζες με την εφαρμογή τους εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα τους περιορίσει το πεδίο αναζήτησης των στρατηγικών κακοπληρωτών με αποτέλεσμα το προσωπικό των τραπεζών θα ασχοληθούν με τα υποθέσεις εκείνες που πράγματι έχον περιεχόμενο και προπαντός αξία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης