Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναζητείται πολιτικό ανδρείκελο που θα αναλάβει την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας – Ως εδώ ο πολιτικός τσαρναταλισμός

Αναζητείται πολιτικό ανδρείκελο που θα αναλάβει την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας – Ως εδώ ο πολιτικός τσαρναταλισμός
Ο θεσμός του προέδρου της δημοκρατίας είναι απόλυτα σεβαστός....το πρόσωπο που εκπροσωπεί τον θεσμό επιδέχεται κριτικής
Ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας είναι απόλυτα σεβαστός.
Κάθε έλληνας και κάθε ελληνίδα μόνο τιμή πρέπει να επιδεικνύουν στον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας.
Κριτική βεβαίως για το αν στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει προεδρευόμενη ή προεδρική δημοκρατία είναι καλοδεχούμενη,  αλλά στον θεσμό μόνο τιμή πρέπει να αποδίδουν οι πολίτες όλοι εμείς οι έλληνες πολίτες….
Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία.
Ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας ταυτίζεται με το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας;
Όχι δεν πιστεύουμε ότι τα πρόσωπα έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, των αναγκών της χώρας για να μπορέσουν να ταυτιστούν με τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας.  
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας διετέλεσε επί χρόνια υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.
Πόσες φορές ο Κάρολος Παπούλιας ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν υπέγραψε νόμο του κράτους;
Πόσες φορές αρνήθηκε να υπογράψει νόμο του κράτους, ο οποίος ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού.
Ποτέ.
Επειδή οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας είναι περιορισμένες, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του είναι τυπικός και όχι ουσιαστικός.
Όμως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράφει και τουλάχιστον έχει μια αρμοδιότητα ως τυπική και θεσμική ανώτατη πολιτική οντότητα της Ελλάδος, να αξιολογεί αυτά που υπογράφει.
Δεν θα επικαλεστούμε τα επιχειρήματα που πολλές φορές έχουν αναφερθεί αν αμείβεται καλά ή όχι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Προς τιμή του ο Κάρολος Παπούλιας μείωσε τις μηνιαίες του αποδοχές από 23 χιλιάδες ευρώ το μήνα σε 11,5 χιλιάδες ευρώ το μήνα, χωρίς να προσεμετρώνται άλλα έξοδα.
Ήταν μια κίνηση, που εναρμονίστηκε με την κοινωνία και ήταν σωστή.
Η θητεία Παπούλια δεν χαρακτηρίστηκε από εκείνα τα στοιχεία που θα το αφήσουν στην ιστορία, ως τον παρεμβατικό πρόεδρο της δημοκρατίας των ελλήνων.
Στην αρχή πραγματοποιούσε πιο γενναίες παρεμβάσεις, σε λεκτικό επίπεδο, στην πορεία όμως ταυτίστηκε με ότι δεν ήθελε η κοινωνία.
Η ιστορία θα είναι ο μεγάλος κριτής του Παπούλια, του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τον Φεβρουάριο του 2015 λήγει η θητεία Παπούλια και θα πρέπει είτε η παρούσα βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε αν αυτό δεν καταστεί εφικτό να προκηρυχτούν εκλογές και η νέα βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι προχωρώντας προς την ψήφιση ή μη νέου προέδρου της Δημοκρατίας από την βουλή, ότι η Ελλάδα δεν αναζητά τον θεσμικό πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναζητά το πολιτικό ανδρείκελο, την μαριονέτα, το αχυράνθρωπο της εκάστοτε εξουσίας.
Αναζητείται, το πολιτικό ανδρείκελο που θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος.
Ποιο θα είναι αυτό το πολιτικό ανδρείκελο;
Ποια θα είναι η επιλογή της κυβέρνησης για την μαριονέτα που θέλουν να διορίσουν στην βουλή;
Όλα αυτά αναδεικνύουν τον πολιτικό τσαρναταλισμό γύρω από το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η άποψη μας

Εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζουμε ότι η σημερινή βουλή έχει την πολιτική αλλά όχι την ηθική νομιμοποίηση να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πως θα εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας π.χ. οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, όταν το κόμμα τους απέτυχε να πείσει την κοινωνία;
Πως θα  εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ανεξάρτητοι βουλευτές όταν με μαθηματική ακρίβεια αν προκηρυχτούν εκλογές οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα εκλεγούν;
Πως νομιμοποιούνται όλοι αυτοί να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδος, όταν δεν έχουν το ηθικό υπόβαθρο;
Όλοι αυτοί, ενδιαφέρονται για το πώς θα κρατήσουν λίγο ακόμη την εξουσία που τους παρέχει το αξίωμα του βουλευτή, δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα αλλά για την προσωπική τους παρτίδα.
Δεν έχουν όλοι αυτοί το ηθικό ανάστημα να εκλέξουν πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ελληνική βουλή δεν είναι αναλογική και αντιπροσωπευτική.
Η μόνη καθαρή και δημοκρατική λύση μετά τις ευρωεκλογές και τις νέες πολιτικές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί είναι μόνο η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2015.
Η νέα βουλή και όχι η τωρινή βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια βουλή που θα αντιπροσωπεύει την κοινωνία.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης