Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Στο Παρίσι η Ελλάδα στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της - Την Παρασκευή η κατάθεση του ΕΝΦΙΑ

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Στο Παρίσι η Ελλάδα στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της - Την Παρασκευή η κατάθεση του ΕΝΦΙΑ
Σαμαράς: Ύπουλος και σκληρός αντίπαλος η ανεργία - Να την αντιμετωπίσουμε τώρα που μπαίνουμε σε διαδικασία ανάκαμψης
(upd7)Στο Παρίσι η Ελλάδα στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μετά το πέρας της απογευματινής σύσκεψής του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου και αναλύοντας τους στόχους της ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις με την τρόικα που θα πραγματοποιηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα.
"Προτεραιότητα της Ελλάδας στο Παρίσι είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως πρόσθεσε, αν η Ελλάδα αυξήσει την αξιοπιστία της, τότε θα καταφέρει πολλά στη συνέχεια.
Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Ο Γκ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε πρόδρομο των εξελίξεων του Σεπτεμβρίου τη διαβούλευση με την τρόικα στο Παρίσι, ενώ διευκρίνισε πως στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη γαλλική πρωτεύουσα δεν θα συζητηθεί το ελληνικό αίτημα για μειώσεις φόρων.
Στην απογευματινή σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Ο Γκ. Χαρδούβελης βρέθηκε και το πρωί στο Μαξίμου, συμμετέχοντας στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Η κυβέρνηση δεν βάζει κόκκινες γραμμές
«Η κυβέρνηση δεν βάζει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
«Το γεγονός πως θα συναντηθούμε αύριο μας είχε αναγκάσει να εργαστούμε όλο τον Αύγουστο.
Έχουμε επιταχύνει το έργο μας, έχουμε δώσει προτεραιότητα, σε πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία αναμένεται να συζητήσουμε» σημείωσε ο κ.Χαρδούβελης.
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως έχει ανέβει πολύ υψηλά ο πήχης των προσδοκιών ενόψει της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως πράγματι έχει ανέβει ψηλά ο πήχης, αν και εξέφρασε πως το γεγονός αυτό δεν του προκαλεί κάποιου είδους ανησυχία.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι, πρόκειται για στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο, όχι για κάτι περισσότερο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να αποφασίσουν πολιτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του έως σήμερα προγραμματισμού, οι συζητήσεις με την τρόικα αρχίζουν αύριο, 2 Σεπτεμβρίου, και θα αφορούν σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών
Θα συνεχιστούν την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου και θα περιστραφούν σε θέματα των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση, όπου και θα γίνει σύνοψη των όσων αποφασίστηκαν.

Σαμαράς: Ύπουλος και σκληρός αντίπαλος η ανεργία
Νωρίτερα της σύσκεψης των Σαμαρά και Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών, είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, κατά την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ανεργία ως τον πιο σκληρό και ύπουλο αντίπαλο που υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν προτάσεις όπως για παράδειγμα να είναι η απασχόληση οριζόντια προτεραιότητα σε όλα τα υπουργεία, η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για λευκό μητρώο επιχειρήσεων, όπως και η εισήγηση του ΠΑΣΟΚ για εισαγωγή «ρήτρας απασχόλησης».
«Χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας τώρα που μπαίνουμε στη διαδικασία της ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ότι φέτος, για πρώτη φορά και έπειτα από 23 τρίμηνα, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ.
Όπως είπε ο κ.Σαμαράς, στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 770.000 θέσεις εργασίας (σε τομείς εκτός απ' την ενέργεια).
«Στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας τώρα που σταματάει η πτώση και ξεκινά η άνοδος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τους υπουργούς του να επεξεργαστούν και να καταθέσουν συνολική πρόταση, και όχι μεμονωμένες εισηγήσεις, για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέχρι το επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε «να συσταθεί λευκό μητρώο επιχειρήσεων, δηλαδή όποια επιχείρηση δεν χρωστά εισφορές, δεν απολύει και σέβεται την εργατική νομοθεσία, θα απαλλάσσεται από ελέγχους ΣΕΠΕ και άλλες ταλαιπωρίες και πιθανόν ίσως αυτό συνδεθεί με μείωση εισφορών», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά την ολοκήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε την υιοθέτηση «ρήτρας απασχόλησης», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται ή πριν κάθε νέο νόμο που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση να υπάρχει και μια έκθεση επιπτώσεων από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την απασχόληση.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος υποστήριξε ότι διατύπωσε την πρόταση οι κοινωνικοί εταίροι να είναι οι τελικοί δικαιούχοι της διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν σε προγράμματα απασχόλησης ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης ζήτησε από τα μέλη του συμβουλίου απασχόλησης την αναγνώριση των εργοδοτών που είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους καθώς και τη δημιουργία Συνηγόρου του Επιχειρηματία στα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης